Gelibolu Maratonu’nda 14 Ülkeden 3 Bin 500 Sporcu Tarihi Topraklarda Koştu

Gelibolu Maratonu, Çanakkale Savaşları’nın anısına düzenlenen uluslararası bir spor etkinliğidir. Bu yıl 8. kez gerçekleştirilen maratona, 14 farklı ülkeden yaklaşık 3 bin 500 sporcu katıldı. Maratonun sloganı ise “2. Yüzyıla Omuz Omuza” oldu.

2041

Gelibolu Maratonu için sabahın erken saatlerinde; Kilitbahir’e yolculuk başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca düzenlenen "Uluslararası Gelibolu Maratonu" "2. Yüzyıla Omuz Omuza Koşuyoruz" sloganıyla gerçekleştirildi.

3 bin 500 koşucu Tarihi Alan’daydı

Gelibolu Maratonu, Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyündeki Namazgah Tabyası’ndan başlayarak Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda devam etti. 42 kilometrelik maraton koşusuna 67, 21 kilometrelik yarı maratona 290, 10 kilometre koşusuna 780 sporcu katılırken, 1,915 kilometrelik halk koşusuyla birlikte toplam katılımcı sayısı 3 bin 500 kişiye ulaştı. Maratona, Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan, Evreşe Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak da katıldı.

“Gelibolu dünyanın buluşma noktası haline geldi”

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığını İsmail Kaşdemir, yarımadanın bir kez daha tarihi bir güne tanıklık ettiğini vurgulayarak, “Tarihi Alan'daki Gelibolu Maratonu, çok bilinen bir etkinlik haline geldi. Çok teşekkür ediyoruz. Gelibolu'nun bir kez daha dünyanın buluşma noktası haline geldiğini ifade ediyoruz. Herkesi Gelibolu Tarihi Alan'a bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Tarih, doğa ve deniz koşuculara eşlik etti

Gelibolu Maratonu, 24 Eylül 2023 tarihinde saat 09.00’da başladı. Maratona katılan sporcular, 4 farklı kategoride yarıştı. Bunlar; 1915 Saygı Koşusu (10 km), 10K Takım Koşusu (10 km), Yarı Maraton (21 km) ve Tam Maraton (42 km) idi. Sporcular, parkur boyunca Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı tarihi alanları, anıtları, mezarlıkları ve tabyaları gördü. Ayrıca, parkurun doğal güzellikleri, deniz manzarası ve yeşil alanları da sporculara eşsiz bir koşu deneyimi sundu.

Uluslararası koşuculara ev sahipliği yaptı

Maratona katılan sporcular arasında Türkiye’nin yanı sıra ABD, Almanya, Avustralya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, Kanada, Kuzey Makedonya, Macaristan, Polonya, Rusya ve Yunanistan gibi ülkelerden gelenler de vardı.

7’den 70’e koştular

Koşu parkurlarında 7’den 70’ koşucu bulunuyordu. Minik koşucuları ebeveynlerinin gözetiminde parkurdaki yerlerini aldılar. Kimi ebeveyn, bebek arabasında minik koşucularla parkuru devam ettirirken kimi ebeveyn ise dört gözle çocuklarının koşuyu bitirmesini bekledi. Alanda sıklıkla hatıra fotoğrafları çektirilerek, o anlar ölümsüzleştirildi. (Damla Yeltekin)

Paylaş