Başkan Göztepe “Adanın modüler bir arıtma tesisine ihtiyacı var”

Bozcaada Belediye Meclisi Ağustos ayı toplantısında konuşan Başkan Yahya Göztepe, atık su tesisindeki havuzlarda hem zemin problemi hem de kapasite fazlalılığı ile ilgili sorunlar yaşandığını belirtti. Göztepe, “Adada 8 ay boyunca bin kişi yaşıyoruz. Bin-bin 500 metreküp kapasitesi olan tesisimize 3400 metreküp su geliyor, o yüzden de taşma yaşanıyor. Yani 4 aylık bir kapasite fazlalığı sıkıntımız var. Ayrıca tesisteki havuzların bazılarının zemininde açılmalar var. Gönül ister ki modüler bir arıtma tesisimiz olabilsin.”

559

Bozcaada Belediye Meclisi Ağustos ayı toplantısı 1 Ağustos 2024 günü Belediye Meclis Salonu’nda yapıldı. Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe, gündem maddelerine geçilmeden önce bir konuşma yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Çevre Bakanlığı tarafından kesilen ceza ile ilgili açıklamalarda bulunan Göztepe şunları söyledi:

“Biz sorunu bulup da getirene kadar maalesef medyada çıkan bir beyanat ile acil bir şekilde Çevre Bakanlığı müdahalede bulundu. Bir gün sonra da biz onun için gerekli motorların değişimini yapıyorduk. Oradaki suyun fosseptik suyu olduğu konusunda bilgilendirilmemiştim. Oradaki evlerin bodrumlarındaki suların basıldığını ben zaten biliyorum. 48 yaşındayım, arka denizdeki o yağmur suyunun denize verilmesini hep yaşadık. Motorların gücü yetmiyordu. Kanalizasyondan atık su tesisine fanların yıpranmasından dolayı iyi emiş gücü olmadığından sorun yaşandı. Bu parçalar için 19’unda siparişi verdik, elimize 4-5 gün sonra ulaştı. Şu anda bütün havuzlar iyi bir şekilde çekiyor. Şimdi arıtma tesisine gidiyor. Öyle bir su geliyor ki bin – bin beşyüz metreküp kapasitesi olan tesisimize 3400 metreküp su geliyor, o yüzden de taşma yaşanıyor. Kapasite artırımına gerek var. Hâlihazırdaki durumda oradaki havuzlarda hem zeminden dolayı statik bir sorun var hem de kapasite fazlalığı yüzünden bir sorun var. Açılmalar oluştu maalesef. Bunu ivedi olarak çözmemiz gerekiyor. Bununla ilgili olarak dün Çevre Bakanlığına gittik. Orada Genel Müdür ve yardımcıları ile ve Milli Emlak sorumluları ile görüşmeler yaptık. Açık açık kendimizi ifade etme fırsatı bulduk. Konuyla ilgili Milletvekilimiz Ayhan Bey’in de yardımı var, kendisine teşekkür ediyoruz.

Arıtma tesisi 2009 yılında onaylanmış. 2013’te inşasına başlanmış ama inşa öncesinde İller Bankası’ndan yer ve teknik onay almamış. Ona rağmen zamanın belediye başkanı ben kendi paramla yaparım demiş ve o arıtma tesisini oraya maalesef inşa ettirmiş. 2015’te de bu işe girişen yüklenici gitmiş. 2015’te bakanlıktan uygundur yazısı geldikten sonra devam edilmiş. İller Bankası o yeri devralıp sonuna getiriyor o işin. Devraldığında da şu an açılma olan havuzlarda sorun varmış. 2018’de bir sene işletilip, 2019’da da belediyeye devrolmuş.

Maddi sıkıntılardan dolayı bakım ve gerekli müdahaleler yapılamamış ve işleyemez hale gelmiş. Kapasite de yetmiyor. Bu hem İller Bankası’nın raporunda hem de İSKİ’den gelen ekibin raporunda hem de bize yardım etmesini istediğimiz şirketlerin raporunda görünüyor. Gönül ister ki modüler bir arıtma tesisimiz olabilsin. Hâlihazırdaki tesisin iyileştirmesi ne kadara mal olacağına dair hesaplar yapılacak.

80-90 milyon liraya yeni bir tesis yapılabiliyor. Ben kendilerine de söyledim; Yaklaşık 8 ay biz burada 1000 kişi yaşıyoruz. Yani 4 aylık bir sıkıntımız var. Modül modül yapmak zorundayız.

Bakanlık bize olumlu baktı. İSKİ ile de iletişime geçtik. İller Bankası’na da teşekkür ederiz.

Su sorunundan şimdilik kurtulmuş gibiyiz. Teknik olarak şu anda suyu getirebiliyoruz. Öyle iyi bir gelişme var.”

Bozcaada merkezinin jeolojik etütlerinin tamamlandığını belirten Başkan Göztepe “Söz verdiğimiz gibi imar ile ilgili de görüşmelerimiz devam ediyor, ihale aşamasına geçiyoruz. İlk önce merkezden başlayan bir sistemle, jeolojik etütleri tamamlanmış bir merkezimiz var. Bütün adayı kapsayan jeolojik etüdümüz yok çünkü bu büyük bir harcama bizim için. Bununla alakalı sayın 18 Mart rektörü ile görüştük, onları ziyaret edip bu girişime başlayacağız. Onlar yapacaklar. Özel şirketlerden aldığımız fiyatlar 9-10 milyon civarı.

İmarı adaya yakışır şekilde yerine getireceğiz. Onların da bu zararlarını gidermeye çalışacağız. İki üç ay içerisinde bu işi bitirirsek merkezdeki yerlerin yaşadığı haksızlık bitmiş olur.” diye konuştu.

Son olarak Bozcaada Belediyesi’nin mali durumuna ilişkin bilgileri de paylaşan Başkan Göztepe şunları söyledi:

“2023 yılından gelen alacaklarımız vardı. 2023 yılında gelen alacaklarımızdan 2 milyon 712 bin lirayı tahsil ettik. 2024 yılında ise 31 milyon 276 bin lira tahsis edildi. 31.07.2024 tarihi itibariyle tahsilatımız 33 milyon 988 bin 466 lira. 31.12.2023’ten önce takipte olan alacağımız da 9 milyon lira olarak kaldı. İcralara başlıyoruz. 100 günlük zaman vermiştik. 01.01.2024 ve 31.07.2024 tarihleri arası alacaklarımız ise 15 milyon 636 bin lira. Tahakkuk eden alacağımız 24 milyon 636 bin liraya tekabül ediyor. Gelen borçlarımızdan 15 milyon 434 bin 944 lirayı Temmuz ayı 5 Nisan 2024 tarihinden bugüne kadar toplamda 33 milyon 471 bin lira ödeme yaptık. Son olarak SGK ile olan kararından sonra icrada olan borçlarımızın hepsini ödedik. Böylelikle haciz riskine de izin vermedik. SGK borçlarımız devam ediyor. 01.08.2024 itibariyle SGK’ya olan borcumuz 3 milyon 851 bin 950 lira. Bozcaada Mal Müdürlüğüne olan vergi borcumuz da 4 milyon 505 bin 283 lira. Bozcaada Kent Hizmetlerinin SGK borcu ise 4 milyon 678 bin 325 lira. Toplam 13 milyon daha borcumuz var.”

Göztepe’nin konuşmasının ardından gündem maddeleri ele alındı.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş