Karakuş Tatlısı Nasıl Yapılır? Adana’nın Enfes Lezzeti

Karakuş tatlısı, Adana mutfağının geleneksel ve özel bir tatlısıdır. Şerbetli tatlı sevenlerin bayılacağı bu tatlı, incecik açılan hamurun cevizli harçla sarılması ve kızartılmasıyla hazırlanır. Şerbeti soğuk, hamuru sıcak olarak servis edilen karakuş tatlısı, misafirlerinize ikram edebileceğiniz şık ve leziz bir tatlıdır. Peki, karakuş tatlısı nasıl yapılır? İşte karakuş tatlısı tarifi ve püf noktaları.

1927

Karakuş tatlısı, Adana’nın yöresel ve sevilen bir tatlısıdır. Şerbetli tatlı tutkunlarının vazgeçemediği bu tatlı, hamurun ince ince açılıp cevizli içle doldurulması ve kızgın yağda kızartılmasıyla yapılır. Şerbeti soğuk, hamuru sıcak sunulan karakuş tatlısı, davetlerinizde sunabileceğiniz gösterişli ve nefis bir tatlıdır. Peki, karakuş tatlısı nasıl yapılır? İşte karakuş tatlısı yapımı ve püf noktaları.

Karakuş Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

3-4 su bardağı un

1/2 su bardağı su

1/2 su bardağı sıvı yağ

1 adet yumurta

4 yemek kaşığı yoğurt

1/2 çay kaşığı tuz

Şerbeti için:

2 su bardağı su

2 su bardağı toz şeker

1/4 adet limon

İçi için:

1 su bardağı ceviz içi (ince çekilmiş)

1 çay kaşığı tarçın

5 yemek kaşığı toz şeker

Kızartmak için:

1/2 su bardağı sıvı yağ

Karakuş Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti hazırlayın. Şeker ve suyu bir tencereye alın ve sürekli karıştırarak şekeri eritin. Üzerine birkaç damla limon sıkın ve kaynatın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve 10 dakika kadar kaynatın. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Derin bir kapta hamur için gerekli malzemeleri alın. Ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini örtün ve 45 dakika dinlendirin.
  • Dinlenen hamuru iki bezeye ayırın. Hafif unlu tezgahın üzerine alın. Daha sonra her ikisini de incecik şekilde açın. Açtığınız yufkayı oklavanın yardımıyla 4-5 parmak genişliğinde katlayın. Katlar akordeon gibi olacak. Yarısına kadar katlayınca, yaklaşık 3 cm aralıklarla ceviz dizin. Kalan yufkayı da cevizlerin üzerine aynı şekilde katlayın. Cevizlerin aralarında kalan boşlukları iki parmağınızla sıktırın. Sıktırdığınız yerleri bıçakla kesin. Diğer bezeye de aynı işlemi yapın.
  • Kızgın yağın içinde orta ateşte kızartın. Kızarttığınız tatlıları soğuk şerbetin içine batırın. Sonra bir tabağa alın. Kalan şerbeti tatlıların üzerine dökün. Şerbeti çektikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
  • Karakuş Tatlısı Tarifi İçin Püf Noktaları
  • Soğuk şerbet-sıcak tatlı denklemi şerbetli tatlıların çoğunda olduğu gibi bu tatlıda da geçerlidir. O yüzden öncelikle şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakmalısınız.
  • Hamuru açarken nişasta kullanabilirsiniz. Bu şekilde hamur daha kolay açılır ve kızartırken yağ çekmez.
  • Ceviz yerine fıstık veya antep fıstığı da kullanabilirsiniz. Ayrıca içine kuru üzüm, kuru kayısı veya kuru incir de ekleyebilirsiniz.

Karakuş tatlısı, Adana’nın yanı sıra Tarsus, Mersin ve Hatay gibi illerde de yapılmaktadır. Bazı yörelerde kravat tatlısı veya misafir tatlısı olarak da bilinmektedir.

Karakuş Tatlısı Tarifi İçin Besin Değerleri

1 porsiyon (ortalama 50 gram) karakuş tatlısı yaklaşık 249 kalori, 10 gram yağ, 36 gram karbonhidrat ve 4 gram protein içermektedir.

(Şerife Turhanlı)

Paylaş