Eşek Sütü İçilir mi? Eşek Sütü Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Eşek sütü, son zamanlarda sağlığa olan faydalarıyla gündeme gelen bir süt çeşididir. Peki, eşek sütü içilir mi? Eşek sütünün faydaları ve zararları nelerdir? Eşek sütü nerede bulunur? Bu yazımızda, eşek sütü ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

1527

Eşek sütü, dişi eşeklerden elde edilen bir hayvansal süt türüdür. Eski çağlardan beri insanlar tarafından tüketilen ve şifa bulunan eşek sütü, anne sütüne en yakın bileşime sahip süt olarak bilinmektedir. Eşek sütü, laktoz miktarı yüksek olmasına rağmen yağ, kalsiyum, vitamin ve mineral açısından zengin bir besin kaynağıdır. Eski uygarlıklarda güzellik iksiri olarak adlandırılan eşek sütünün, Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın güzelliğini ve gençliğini korumak için kullandığı da söylenmektedir.

Eşek Sütünün Faydaları Nelerdir?

Eşek sütünün sağlığa olan mucizevi faydaları şunlardır:

  • Astım ve bronşit hastalığına iyi gelir.
  • Kolon kanserinin tedavi sürecini hızlandırır.
  • Sedef hastalıklarında kullanılır.
  • Kanser hastalarının tedavilerine destek olarak bağışıklık sistemini güçlendirip hastaya direnç sağlar.
  • İçeriğinde bulunan Omega-3 kalbin korunmasını sağlar.
  • İçeriğinde bulunan kalsiyum kemik gelişimini sağlar, kemik erimesini ise önlüyor.
  • Bebekler ve çocuklar için de çok faydalıdır. Balgam söktürür, ateş düşürür.
  • Yağ yakımını hızlandırdığı için zayıflamaya da yardımcı olur.
  • Cildin ihtiyacı olan protein ve amino asitleri üretmesini sağlar. Ciltte oluşan kırışıklıkları gidermeye yardımcı olur, cildi nemlendirir. Cildin yaşlanmasının önüne geçer.

Eşek Sütünün Zararları Nelerdir?

Eşek sütünün bilinen ciddi bir zararı olmasa da aşırı tüketimi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. İçeriğinde civa, kurşun ve kükürt içerdiği için yine aşırı tüketildiği zaman zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca, eşek sütünün çok fazla kullanılması kemik erimesine, demir eksikliğine, bebeklerde süt alerjisine, kabızlığa ve damar sertliğine neden olabilir. Her zaman dediğimiz gibi her şeyin fazlası zarar.

Eşek Sütü Nasıl Kullanılır?

Eşek sütünü çiğ olarak tüketmeli, asla kaynatmamalısınız. Çocuklar günde 2 çay bardağı, yetişkinler ise 1 su bardağı olarak içebilir. Ancak yazının başında da dediğimiz gibi eşek sütü inek sütüne göre daha fazla laktoz içerdiğinden laktoz intoleransı olanlar için rahatsızlık yaratabilir. Eğer cilt bakımı için kullanmak isterseniz, eşek sütünden yapılan sabun, şampuan, krem ve maske gibi ürünleri tercih edebilirsiniz.

Eşek Sütü Nerede Bulunur?

Eşek sütü, Türkiye’de birçok şehirde kurulan çiftliklerde üretilir. Özellikle Marmaris, Fethiye, Manisa, Bursa gibi şehirlerimizde kurulan eşek çiftliklerinin haricinde internet üzerinden de süt siparişi verebiliyorsunuz. Ancak, eşek sütü biraz pahalıdır. Litresi 80-100 lira arasında değişen fiyatlarla satılmaktadır. Bu nedenle, eşek sütü alırken güvenilir kaynaklardan temin etmeye dikkat etmelisiniz.(Haber Merkezi)

Paylaş