ÇOMÜ’de Mobbing Skandalı: Eğitim-Sen’den Açıklama

ÇOMÜ'de Eğitim-Sen Temsilcisi’nin, akademik ilkelere aykırı işleyişe itiraz ettiği için mobbinge maruz kaldığını ifade eden Eğitim-Sen Şube Başkanı İnal Akoğlu, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanlığını göreve çağırdı.

3459

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) Eğitim Sen temsilcisi olan bir öğretim üyesinin yıllardır sistematik mobbinge maruz kaldığı iddia edildi. Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı İnal Akoğlu, konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Mobbinge Uğrayan Öğretim Üyesi Davaları Kazandı

Akoğlu, açıklamasında Eğitim-Sen ÇOMÜ Temsilcisi Doktor Öğretim Üyesi Yavuz Erdihan’ın İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde görev yaptığı süre boyunca akademik ilke ve yönetmeliklere aykırı işleyişe itiraz ettiği için baskılara maruz kaldığını belirtti. Akoğlu, Erdihan’ın uzmanlık alanı olan anabilim dalında görev verilmediğini, özlük haklarıyla ilgili yönetmeliğe aykırı işlemler yapıldığını, resmi yazılar gönderilmediğini, uzmanlık alanındaki dersleri vermesinin engellendiğini söyledi. Akoğlu, yaşanan hukuksuzluklarla ilgili Erdihan’ın Dekanlığa ve ilgili diğer makamlara hem sözlü hem de yazılı olarak itiraz ettiğini, sendika olarak yargıya başvurduklarını ve davaları kazandıklarını ifade etti.

“Tedbir alınmadı”

Akoğlu, Erdihan’ın 2022 yılında mobbing nedeniyle başka bir bölüme geçiş için başvurduğunu, ancak gerekenin yapılmadığını ve hiçbir tedbir alınmadığını kaydetti.

“Soruşturmaların amacı temsilcimizi baskı altında bırakmak”

Akoğlu, “Son dönemde temsilcimiz üzerindeki baskılar daha da artmıştır. Sanat Tarihi Bölüm Başkanı tarafından temsilcimizin yükselmesini engellemek için ÇOMÜ Atama ve Yükselme Kriterleri’nde olmayan kriterler icat edilmiş, bölüm içerisindeki bazı öğretim üyelerine biat etmesi yönünde baskılara maruz kalmıştır. Yaşanan olumsuzluklar temsilcimiz tarafından belgeleriyle birlikte 2023 Haziran ayından itibaren İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanlığına iletilmiştir. Usulsüzlüklerin kanıtlarıyla ortaya çıkmasıyla birlikte Sanat Tarihi Bölüm Başkanı ve bu işlemlerde sorumluluğu bulunan öğretim elemanları tarafından temsilcimiz hakkında soruşturmalar açtırılmaya başlanmıştır. Bu soruşturmalardaki amacın; temsilcimizi baskı altında tutmak ve yönetmeliğe aykırı işlemlerin üzerini örtmek olduğu apaçık ortadadır. Soruşturma süreçlerinde hukukçularımız tarafından birçok açık usulsüzlük tespit edilmiş ve bu hususlar yargıya intikal ettirilmiştir” dedi.

“Dekanlık hukuk dışı sürecin parçası oldu”

Akoğlu, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanlığı’nın da hukuk dışı bu sürecin bir parçası olduğunu gözlemlediklerini belirterek, şunları söyledi: “Temsilcimizin dilekçesini uzun süre işleme almak istemeyen Dekan ancak Sanat Tarihi Bölüm Başkanlığı’nın baskı amaçlı soruşturmaları başlayınca göstermelik bir işlem yapmış, mobbing uygulayanlara yakın kişiler soruşturmacı olarak atanmış, Dekanlık Sanat Tarihi Bölümü’ndeki akademik ilkelere ve yönetmeliklere aykırı işleyişe yönelik sunulan onca somut kanıt ve belgeyi görmezden gelmiş ve görev gereklerini yerine getirmemiştir. Temsilcimizin bilgi talepli dilekçelerine Dekanlık tarafından cevap verilmemiştir. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanlığı bazıları fakülte kurullarında yer alan sorumluları koruma yönünde taraflı bir tutum sergileyerek bu hukuk dışı sürece dahil olmuştur.”

“Soruşturmalar tesadüfi değil”

Akoğlu, 21 Ağustos 2023 tarihinde Erdihan’ın bir dekan yardımcısı tarafından arandığını, gerçek dışı beyan ve yönlendirmeler ile yönetmeliğe aykırı bir şekilde başka bir bölüme geçmeye zorlandığını aktardı. Akoğlu, “Bu olayın hemen ardından başka soruşturmalar açtırılması ve cezalar verilmeye çalışılması elbette tesadüfi değildir” diye belirtti.

Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Dekanla Görüştü

Akoğlu, Kasım ayında Çanakkale Şube Başkanı ve Sekreteri ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı arasında fakülte binasında bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti. Akoğlu, “Görüşmede kesinleşmiş yargı kararlarına rağmen İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanının usulsüz işlemleri savunduğu ve “bana burada fiziksel şiddet uygulandı, size yapılan ne ki?” şeklinde tuhaf ifadeler ile mobbing ve baskı fiillerini meşrulaştırdığı ve hatta savunduğu hayretle izlenmiştir. Dekanın bu ifadeleri aslında fakültenin işleyişindeki sorunları açıkça göz önüne sermekte ve temsilcimizin haklılığını da ortaya koymaktadır. Şube Başkanımız tarafından kendisine disiplin amiri sıfatıyla tarafsız olması ve görev gereklerini yerine getirmesi hatırlatılan Dekan sorunların çözümü için başka bir görüşme talep edip randevu vermesine rağmen sonradan sözünden dönmüş ve görüşmeyi de iptal ederek görev gereklerini yerine getirmekten açıkça kaçınmıştır” dedi.

Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu

Akoğlu, Sanat Tarihi Bölümü’ndeki yönetmeliğe aykırı işlemlerin ve mobbing fiillerinin sorumlularıyla ilgili Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını ve ÇOMÜ Rektörlüğü tarafından konuyla ilgili inceleme başlatıldığını bildirdi.

Eğitim-Sen’den Çağrı: "İstifa Edin"

Akoğlu, temsilcilerine yönelik baskı ve hukuksuzluklara derhal son verilmesini istedi. Akoğlu, görev gereklerini yerine getirmeyen, taraflı ve liyakatsiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı ve yönetiminin derhal istifa etmesini talep etti. Akoğlu, ÇOMÜ Rektörlüğü’nü ve YÖK’ü gerekli tedbirleri alarak sorumlularla ilgili işlemleri yapmak üzere göreve davet ettiğini söyledi.(Damla Yeltekin)

Paylaş