Ciguli öldü mü? Ciguli kimdir?

Ciguli öldü mü? Bu sorunun cevabını merak edenler için, ünlü şarkıcı ve akordeon sanatçısı Ciguli’nin hayatını ve ölüm sebebini araştırdık. İşte Ciguli hakkında bilmeniz gerekenler…

3243

Ciguli, Türkiye’de ve Bulgaristan’da sevilen ve saygı duyulan bir müzisyen ve akordeon sanatçısıydı. 1999 yılında söylediği “Binnaz” şarkısıyla ünlenen Ciguli, 2014 yılında kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetti. Ciguli’nin hayat hikayesi, müzik kariyeri ve ölüm sebebi merak ediliyor. İşte Ciguli hakkında bilmeniz gerekenler…

Ciguli öldü mü?

Ciguli, asıl adı Ahmet olan, Bulgaristan Türkü bir müzisyen ve akordeon virtüözüdür. Türkiye’de 1999 yılında söylediği “Binnaz” şarkısıyla tanınmıştır. 31 Ekim 2014 tarihinde Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da kalp rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede narkozun etkisinden çıkamayarak ölmüştür. Cenazesi, memleketi Hasköy’de toprağa verilmiştir.

Ciguli’nin müzik ve sahne yaşantısı

Ciguli, 11 yaşından beri düğünlerde ve eğlence yerlerinde akordeon çalan sanatçının ilkokul 7. sınıfa kadar okula gittiği 2 ve lise mezunu olduğu 1 hususunda ihtilaflı bilgiler mevcuttur. 1991 yılında Çakıl Gazinosu’nda Hülya Avşar’a akordeon çalarak gazino hayatıyla tanıştı. Kumkapı meyhanelerinde çalışmaktayken dikkatleri üzerine çekmeye başladı. 1993 yılında bir albüm yaptı ancak albümü beğenmediği için sahiplenmedi ve promosyon amaçlı klipte kadın rolüne girmesi istendiği için bir video klip de çekmedi.

1998 yazında İzmir Fuarı’nda sahnede İbrahim Tatlıses ve Sibel Can’ın arkasında çaldı. İki sanatçının da sahne programı sırasında sergilediği renkli şovlarla adını müzik camiasında duyurdu. 1999 yılının Ocak ayında ise çıkardığı “Binnaz” adlı şarkısıyla uzun süre gündemde kaldı. Horozum albümünü 2000 yılında çıkarttı.

Ciguli, 6. Kral TV Video Müzik Ödülleri’nde “En İyi Çıkış Yapan Erkek Sanatçı” ödülünü alan Ciguli, çeşitli dizi, film ve reklamlarda rol almıştır. Aziz İzzet Binici ile 1998 yılında çekilen “Bizim Sokak” dizisinde rol aldı. Ali Atay yönetmenliğinde çekilen Limonata filminde de rol almıştır.

Ciguli’nin aile hayatı

Ciguli, beş çocuklu bir ailenin çocuğu olarak 1957 yılında Bulgaristan’ın Haskova şehrinde doğmuştur. Bulgaristan resmi kayıtlarına göre adı Angel Jordanov Kapsov’dur. Doğduğu yıllarda Bulgaristan’da uygulanan İslami ve Türkçe adlara yönelik yasaklama ve baskı nedeniyle 1 ailesi Ahmet adını kayıtlara geçememiş ancak kullanmaya devam etmiştir.

Akordeonu çok hızlı ve kıvrak çaldığından ötürü Bulgaristan’da o yıllarda çok popüler olan, Sovyet AvtoVAZ firmasının ürettiği VAZ-2101 model sedan arabanın daha çok bilinen adı olan Ciguli (İngilizce: Zhiguli) adıyla anılmaya başlandı (Bu otomobil tıpkı Murat 124 gibi İtalyan Fiat 124’ün bir kopyasıydı)

Hamallık yapan babasının 1972 yılında vefat etmesinden sonra ailesinin geçimini sağlamak amacıyla düğünlerde çalgı çalmaya başlamıştır. 1974’te Ayten Hanım’la evlenmiş olup bu evliliğinden İbrahim ve Ferdi adında oğulları doğmuştur. 1990 yılında ağabeyi ile Türkiye’ye gelmiştir.

Ciguli’nin ölümü ve sonrası

Ciguli, 31 Ekim 2014 tarihinde Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da kalp rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede narkozun etkisinden çıkamayarak ölmüştür. Ciguli’nin ölüm haberini Twitter’da Türk sanat müziğinin ünlü sanatçısı Onur Akay duyurmuştur. Akay, “Sosyal medyada daha önce 3 kez Ciguli’yi öldürdükleri için önce inanmadım! 3 ayrı menajerden aldığım haber ne yazık ki doğru. Ciguli dün saat 21.00 sularında yaşama veda etmiş. Sofya’daki bir hastanede ameliyata alınmış ancak, ciğerlerinde yaşanan sorun nedeniyle aldığı narkozdan uyanamayarak yaşamını kaybetmiş. Kederli ailesinin başı sağolsun. Ciguli’nin cenazesi, Bulgaristan’ın Haskova şehrinde toprağa verilecek.” Demiştir.

Ciguli’nin ölümü Türkiye’de de büyük üzüntü yaratmıştır. Güldür Güldür Show programının oyuncusu Doğa Rutkay Instagram hesabından bu notu paylaşarak takipçilerine duyurmuştur: “1957 yılında Bulgaristan’ın Haskova şehrinde doğdu. 1999 yılında söylediği ‘Binnaz’ şarkısıyla Türkiye çapında tanındı. 6. Kral TV Video Müzik Ödülleri’nde ‘En İyi Çıkış Yapan Erkek Sanatçı’ ödülünü alan Ciguli, çeşitli dizi, film ve reklamlarda rol aldı. 31 Ekim 2014 tarihinde Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da kalp rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede narkozun etkisinden çıkamayarak ölmüştür. Cenazesi, memleketi Hasköy’de toprağa verilmiştir. Mekanı cennet olsun.”

Ciguli’nin ölümünden sonra, hayranları ve sevenleri onun şarkılarını ve videolarını sosyal medyada paylaşarak anmıştır. Ciguli’nin Türk müziğine ve kültürüne katkıları unutulmamıştır.

(Esra Güller)

Paylaş