Çanakkale Barosu avukatları, 13 Ocak’ta açıklanan ‘Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin 2024 Yılı Tarifesini’n emeklerini karşılamaktan çok uzakta olduğu gerekçesiyle cüppelerini giyerek, kordon boyundan İskele Meydanı’na kadar yürüdü. Alkışlar eşliğinde ‘Emeğe Saygı’ yürüyüşü gerçekleştiren avukatlar; Baro İdari Binası Önünde ‘vekalet değil, sefalet ücreti’ başlıklı bir basın açıklaması gerçekleştirildi.
Meslektaşları adına basın açıklamasını Baro Başkanı Av. Hande Keskin seslendirdi. Sözlerine geçtiğimiz günlerde Pençe-Kilit Harekatında hayatını kaybeden şehitlerimizi anarak başlayan Keskin, “Vatan ve bizler sizlere minnettarız, ruhlarınız şad olsun, Milletimizin başı sağ olsun.” dedi.
Bugünkü basın açıklamasının temel sebebinin haklarını korumak için olduğunu belirten Keskin, “Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Görevlendirilen Müdafii ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin 2024 Yılı Tarifesi, her yıl olduğu gibi Ocak ayında yayınlanması gereken ve Devletin; adalete erişmede güçlük yaşayan dezavantajlı ve kırılgan gruplara, barolarımız aracılığıyla yapmış olduğu avukat atamasında, avukata ödenecek ücretin tarifesidir. Tarifeyi belirleme yetkisi Adalet ve Maliye Bakanlığında olsa da, ilgili yönetmeliği 9. maddesi gereği Türkiye Barolar Birliğinin de görüşü alınmaktadır. Tarife; ilk yayım tarihinden bu yana, 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek şekilde Aralık ayında yayınlanmış olup, sadece 2020 yılında 16 Ocak tarihinde ancak yine 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yayınlanmıştır.” ifadelerini kullandı.
2024 yılı tarifesinde ikinci istisnayı yaşadıklarını ifade eden Keskin şunları kaydetti: “Tarife; bu yıl gecikmeli olarak 13 Ocak 2024 tarihinde yayımlanmıştır. Bu gecikmenin sebebinin Adalet Bakanlığının, Maliye Bakanlığı ile artış oranı konusunda Türkiye Barolar Birliği ve meslektaşlarımız lehine olacak şekilde oran üzerinden yapılan mekik görüşmeler nedeniyle geciktiği hususu şifahi olarak tarafımıza bildirilmiş ve beklentimiz de bu yöndeyken, tarihindeki en olumsuz haliyle yayınlanmıştır. Buna göre geçtiğimiz yıllardan farklı olarak Adalet Bakanlığının, Türkiye Barolar Birliğine sunmuş olduğu taslak tarifede yer alan soruşturma aşaması için yüzde 60'lık, kovuşturma aşaması için yüzde 90'lık oranların dahi çok altında bir oranla, ilk kez, yüzde 58,40'lık artış oranıyla yürürlüğe girmiş olup, bizleri asla kabul etmeyeceğimiz bir tarife ile baş başa bırakmıştır. Buna göre ortalama 3 yıl ve 5 yıl arası süren bir asliye ceza mahkemesi davası ile 3 bin 930TL'lik brüt ücret, 10-11 yıla kadar devam edebilecek şekilde süren uzun yargılamalarla karşılaştığımız Ağır Ceza Mahkemesi davalarında ücret 7 bin 050 TL olmuştur. Ancak aynı devlet bizlerin, vatandaştan altında iş almamızı yasakladığı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesini ortalama yüzde 90,40 arttırmış, örneğin Asliye Mahkemelerinde 17 bin 900 TL almamızı ve yine Ağır Ceza Mahkemelerinde ise 29 bin 800 TL'nin altında dava almamızı yasaklamıştır. Bir diğer deyişle bizlere vatandaştan çok al, çok vergi al ama devlet size bu ücretleri ödemez demiştir.” dedi.
Konuşmasına devam eden Keskin, “Ayrıca anılan tutarlardan KDV Yükümlülüğümüzün de, adalete ulaşmanın ekmek gibi su gibi bir temel ihtiyaç olduğu gözetilmeden yıllardır, vatandaş ve avukat aleyhine yüksek oranlar alınarak, hem yurttaş hem de avukatlara bu yük fatura edilmektedir. Oysa ki adaletin KDV'si olamaz, yıllardır TBB ve Barolar olarak bu konuyla ilgili defalarca yazılı ve şifahi talepler iletilmiş, Meclisimizde bu kadar hukukçu milletvekiline karşılık her ne hikmetse yargı paketleri, vergi ve maliye düzenlemeleri yapılırken, zaten mesleğimizde yaşanan büyük meslek enflasyonu ile çok sayıda avukatın mesleki geleceğini sürekli daha da olumsuza giderken, mesleğimiz ve meslektaşlarımız hep göz ardı edilmiştir. Böylelikle biz avukatlar ve kamu hizmeti sunduğumuz yurttaşın alacağı hizmet mağdur edilmektedir. Ülkemizdeki TÜİK verilerine göre Resmi Enflasyon Oranı yüzde 64'tür. 2024 Milletvekili maaşı ise 110 bin 000TL'dir. Ama avukatın yurttaşa sunmuş olduğu kamu faaliyeti niteliğindeki soruşturma avukatlık ücreti 2 bin 292 TL'dir.” şeklinde konuştu.
Ülkedeki diğer kalemlerin artış oranlarını aktaran Keskin, “01 Ocak 2023 - 01.Ocak 2024 tarihleri arasında, benzine yüzde 92, Motorine yüzde 79 oranında zam gelmiştir. Ancak ortalama 5 yıl davasının duruşmalarına girecek olan avukatın ücretinin artış oranı yüzde 58,40'tır. 2023 yılında simit yüzde 100, peynir yüzde 98, zeytinyağı yüzde 260 artmışken, CMK ücretlerinin yüzde 58,40 artışıyla devlet avukata ne demek istemektedir, hep birlikte düşünelim. Şu an 5 yıl, 6 yıl, 7 yıl, 8 yıl, 10 yıl süren davaları bu ücretlere almak demek; vekalet ücreti değil sefalet ücreti almak, hatta bazı dosyalarda neredeyse hiç ücret almamak demektir. Bu tarifeyi kabul etmiyoruz. Mesleğimizin onuru için kabul etmiyoruz, yurttaşlarımızın sağlıklı adalete erişimi için kabul etmiyoruz, bizlerden başka ücretleri artan tüm diğer tüm kamu görevlileri ile aramızdaki derin eşitsizlik nedeniyle kabul etmiyoruz.” dedi.
Tarifenin çözümüne dair bilgi veren Keskin, “Bulunduğumuz ekonomik koşullarda yılda en az 2 defa artış ile KDV oranlarının adalete erişimin temel ihtiyaç olması sebebiyle kaldırılması ya da yüzde 1 oranına çekilmesi ile kalıcı olarak çözülebileceğini, artış oranlarının ise acilen meslek onuruyla bağdaşan oranlara yükseltilmesi için Türkiye Barolar Birliğinin önderliğinde 17 Ocak 2024 tarihli tüm Barolarımızın katılımıyla yapılacak toplantıdan çıkacak geniş katılımlı eylem planı ile birlikte mücadele etmeye kararlı olduğumuzu bildirmek isteriz. Unutulmamalıdır ki bu mücadele avukatlığın, mesleğin itibarının mücadelesi olduğu kadar yurttaşın da hakkının ve haklılığımızın mücadelesidir. Bir kez daha yüksek sesle tekrarlamak isteriz ki, vekalet ücreti değil sefalet ücreti öngören CMK tarifesini kabul etmiyoruz!” diyerek konuşmasını sona erdirdi.
Basın açıklamasının akabinde avukatlar; Çanakkale Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı Salonunda özellikle CMK sisteminde görev alan meslektaşlarının katılacağı bir toplantı düzenledi. Toplantıda ayrıca; Baro Meclisi ile 17 Ocak'ta Türkiye Barolar Birliğinde yapılacak olağanüstü başkanlar toplantısında alınacak ortak kararlara katkı sağlanarak, sürece ilişkin çözüm önerileri ile bilgilendirme yapıldı.
(SEVİ GÖZAY UĞURLU)