Alparslan Türkeş kimdir? Başbuğ'un İzinde Bir Hayat

25 Kasım 1917'de Lefkoşe'de doğan Alparslan Türkeş, Türk siyasi tarihinin en önemli figürlerinden biridir. Askeri kimliği, siyasi mücadeleleri ve milliyetçi ideolojisi ile hafızalara kazınan Türkeş, "Başbuğ" unvanıyla milyonlarca insana ilham kaynağı olmuştur.

1114

Türk milliyetçiliğinin önde gelen isimlerinden Alparslan Türkeş, çok yönlü bir kimliğe sahip bir liderdir. Asker, devlet adamı, yazar ve hatip olarak öne çıkan Türkeş, 27 Mayıs Darbesi'nde önemli rol oynamış, Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı olarak siyasi mücadeleye yıllarca devam etmiştir.

Askeri Kariyeri

Harp Okulu ve Harp Akademisi'ni bitiren Türkeş, Kore Savaşı'na katılmış ve komando birliklerinde görev almıştır. 27 Mayıs Darbesi'nde Milli Birlik Komitesi üyesi olarak önemli rol oynamıştır.

Siyasi Mücadelesi

1969 yılında Milliyetçi Hareket Partisi'ni kuran Türkeş, "Dokuz Işık" doktrini ile milliyetçi ideolojisini ortaya koymuştur. Ülkücü Hareket'in lideri olarak siyasi mücadelesini sürdüren Türkeş, 1975 ve 1977 yıllarında Başbakan yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur.

Milliyetçi Hareketin Lideri

"Başbuğ" unvanıyla anılan Türkeş, milliyetçi ideolojisi ve karizmatik liderliği ile milyonlarca insana ilham kaynağı olmuştur. 1997 yılında vefat etmesine rağmen, fikirleri ve idealleri günümüzde de Türk milliyetçileri tarafından yaşatılmaktadır.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş