Adile Naşit ölüm yıldönümünde anıldı: Türk sinemasının unutulmaz annesi

Bugün Türk sinemasının unutulmaz annesi Adile Naşit’in 93. doğum günü. Adile Naşit, 17 Haziran 1930’da İstanbul’da dünyaya geldi. Tiyatrocu bir aileden gelen Adile Naşit, 14 yaşında sahneye çıktı ve 57 yıllık sanat hayatında pek çok başarıya imza attı. Peki, Adile Naşit kimdir? Adile Naşit’in hayatı ve başarıları nelerdir? İşte, Adile Naşit hakkında merak edilenler.

1722

Türk sinema, tiyatro ve televizyon dünyasının sevilen ismi Adile Naşit, 11 Aralık 1987’de hayata veda etti. Bugün ölümünün 36. yıldönümünde sevenleri tarafından anılan Adile Naşit, rol aldığı filmler ve sunduğu programlarla hafızalara kazındı. Peki, Adile Naşit kimdir? Adile Naşit’in hayatı ve başarıları nelerdir? İşte, Adile Naşit hakkında merak edilenler.

Adile Naşit kimdir?

Adile Naşit, 17 Haziran 1930’da İstanbul’da doğdu. Tiyatrocu bir aileden gelen Adile Naşit’in babası komedyen Naşit Özcan, annesi de tiyatro oyuncusu Amelya Hanım’dır. Ağabeyi Selim Naşit de ünlü bir oyuncudur. Babasının ölümü üzerine okulunu bırakan Adile Naşit, 14 yaşında İstanbul Şehir Tiyatrosu Çocuk Tiyatrosu’na girdi. Halide Pişkin’in grubunda “Herşeyden Biraz” oyunu ile İstanbul turnesine çıktı. Sonra Muammer Karaca’nın tiyatrosuna girdi. 1948-1951 arasında komedyen Aziz Basmacı ve Vahi Öz ile birlikte kurdukları toplulukta çalıştı. 1950’de Ziya Keskiner ile evlendi. 1954’te yeniden Muammer Karaca Tiyatrosu’na döndü ve 1960’a kadar burada çalıştı. 1961’de eşi Ziya Keskiner ve ağabeyi Selim Naşit ile birlikte Naşit Tiyatrosu’nu kurdu. 1963’ten 1975’e kadar Gazanfer Özcan - Gönül Ülkü Tiyatrosu’nda çalıştı.

Adile Naşit’in sinema kariyeri

Adile Naşit, sinemaya ilk girişini 1947 yılında Seyfi Havaeri’nin yönettiği Yara filmiyle yaptı, ancak 1970’lerde filmlerde yoğun olarak rol almaya başladı. 1976’da İşte Hayat adlı filmdeki rolüyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Hababam Sınıfı film serisindeki Hafize Ana rolüyle ün kazandı2 Münir Özkul ile karşılıklı oynadığı filmlerdeki anne tiplemesi, kendine has üslubu ve kahkahası, onu Türk sinemasının unutulmaz isimleri arasına yerleştirdi. Adile Naşit canlandırdığı anne karakterleri nedeniyle 1985 yılında Yılın Annesi seçildi.

Adile Naşit’in televizyon kariyeri

Adile Naşit, 1981 yılında TRT televizyonunda Uykudan Önce isimli bir çocuk programı yapmaya başladı. Bu programda anlattığı masallar ve öykülerle, çocukların gönlünde taht kurdu. Ayrıca Uykudan Önce’nin yanı sıra, Perihan Abla, Şaban Diyetisyen, Şaban Askerde, Şaban Olimpiyatlarda, Şaban Papuççu, Şaban Simitçi, Şaban Şoför, Şaban Terzi, Şaban Tuhafiyeci, Şaban Yüzbaşı, Şekerpare, Şendul Şaban, Şıngırdak Şadiye, Şiribim Şiribom, Şoför Deyip Geçmeyin, Şöhretler Kebapçısı, Şöför Nebahat ve Kızı, Şöför Nebahat, Şöför Nebahat Hanım, Şöför Parçası, Şöförün Kızı gibi pek çok televizyon dizisi ve filmde rol aldı.

Adile Naşit’in ölümü

Adile Naşit, 1982 yılında eşi Ziya Keskiner’in kalp krizi sonucu ölümünden sonra, 1983 yılında Cemal İnce ile evlendi. Ancak bu evlilik de uzun sürmedi. Adile Naşit, 1987 yılında kalın bağırsak kanseri teşhisi konduktan sonra ameliyat oldu. Ancak hastalığı yenemedi ve 11 Aralık 1987’de 57 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

Adile Naşit’in anısına

Adile Naşit’in ölümünün üzerinden 36 yıl geçmesine rağmen, onun bıraktığı eserler ve izler hala yaşamaktadır. Adile Naşit’in adı, birçok okul, park, kültür merkezi ve sokakta yaşatılmaktadır. Ayrıca Adile Naşit’in hayatını anlatan bir belgesel de hazırlanmıştır. Adile Naşit, Türk halkının gönlünde daima sevgi ve saygıyla anılmaya devam edecektir.

(Esra Güller)

Paylaş