Zatüreye dair merak edilen sorulara yanıt verdi

ÇOMÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihal Arzu Mirici zatürreye dair sorulan sorulara yanıt verdi.

724

Dünya Zatüre Günü’ne ilişkin vatandaşları bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla açıklamalarda bulunan ÇOMÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihal Arzu Mirici; “Özellikle 65 yaş üstü ve şeker hastalığı, kalp yetmezliği, KOAH gibi devamlı ilaç kullanmak zorunda olan kronik hastalıklar ile birlikte daha fazla görülür” ifadelerine yer verdi.

Dünya Zatürre Günü’nde zatürre ile ilgili bilgi verdi

Zatürre hastalığıyla ilgili vatandaşları bilgilendiren Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihal Arzu Mirici; “Zatürre, tıpta bilinen adıyla pnömoni, akciğerlerin genellikle mikroplarla oluşan iltihaplı bir hastalığıdır. Her yaşta görüldüğü gibi, 5 yaş altındaki çocuklar, 65 yaş üstü bireyler ile bağışıklık sistemi iyi çalışmayan bireyler daha fazla hastalanırlar. Zatürre, akut, yani kısa sürede birden ortaya çıkan ateş, öksürük ve yan ağrısı ile kendini belli eden, aşırı halsizlik ve yorgunluğa da neden olan bir hastalıktır. Tek başına olabileceği gibi bazı hastalıkları örneğin gribal enfeksiyonları takip ederek ortaya çıkabilir. Özellikle 65 yaş üstü ve şeker hastalığı, kalp yetmezliği, KOAH gibi devamlı ilaç kullanmak zorunda olan kronik hastalıklar ile birlikte daha fazla görülür. Bu durumda hastalığın daha uzun sürede iyileşmesi, daha uzun süre hastanede kalması ve maalesef ölümle sonuçlanması mümkündür. Bu nedenle kronik hastalıkları olanların ya da bağışıklığı bozulmuş/baskılanmış kişilerin zatürre aşısı ile korunması gerekir. Hiçbir ilaç, vitamin, gıda ya da gıda takviyesi tek başına bağışıklık siteminin yeterli çalışmasını sağlayamaz. Gereksiz vitamin ve vitamin benzeri ilaçların doktor tavsiyesi dışında kullanmayın. Bağışıklık sisteminin iyi çalışması için sağlıklı ve dengeli beslenmek, günde 7-8 saat uyumak, düzenli ve ılımlı miktarda egzersiz yapmak ve stresle başa çıkmak gereklidir” dedi.

Prof. Dr. Mirici, Zatüre hakkında merak edilen sorulara yanıt verdi

Zatürre aşısı kimlere yapılır?

65 yaş üstü ve kronik hastalıkları olanlar

Zatürre aşısı ne kadar korur?

Genellikle 5 yılda bir yapılır. Doktorunuzun tavsiyesine göre hareket etmelisiniz.

Daha önce zatürre aşısı yaptırmıştım, tekrar yaptırmam gerekir mi?

Genellikle tekrar aşı yaptırmak gerekmez ancak daha önce yapılan aşının türüne göre doktorunuz yeniden aşılanma önerebilir.

Zatürre nasıl tedavi edilir?

Nedenine göre antibiyotik ve bazı ilaçlarla tedavi edilir. Gerekli hallerde yoğun bakım koşullarında tedavi edilebilir

Zatürre iyileşir mi?

Genellikle erken tedaviye başlanırsa düzelir, bazı hallerde ilerleyerek solunum yetmezliğine ve hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilir.

Zatürre olan herkes hastanede yatması gerekir mi?

Hayır, hangi hastanın hastanede tedavi alması gerektiğine dair kararı hastayı değerlendiren doktor verir. Genellikle 65 yaş üstü, ek kronik hastalığı olan kişilerin hastane bakımı daha uygun olur.

(Erhan Taylan)

Paylaş