Truva Atı pembe renkle ışıklandırıldı

Meme Kanseri Farkındalık amacıyla Kordonboyu'nda bulunan Truva Atı'nı pembe renkte ışıklandırılarak, Meme Kanseri ile mücadelenin bir parçası olunduğu ve destek verildiği gösterildi.

822

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 1-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlendi. Bu süreçte özellikle kadınların bilinçlendirilmesi amacıyla erken teşhisin önemine ilişkin seminerler, insanın vücuduna tanımasına dair bilgilendirmeler ve bir dizi çalışmalar sürdürülüyor. Çanakkale Belediye ise bu süreçte meme kanseri alanında bilincin arttırılması amacıyla çalışmalara destek vererek, kordonboyu'nda bulunan Truva Atı'nı pembe renkte ışıklandırarak vatandaşların farkındalığını arttırmayı amaçlıyor.

Kadınlarda 100 kat daha fazla görülüyor

Meme kanseri, meme hücrelerinde başlayan kanser türü olmasıyla beraber, Akciğer kanserinden sonra, dünyada en sık görülen kanser türü olarak listenin başında yerini alıyor. Her 8 kadından birinin ise hayatının bir döneminde bu kanser türüne yakalanacağı uzmanlar tarafından bildiriliyor. Sadece kadınlarda görülmeyen meme kanseri, erkeklere oranla kadınlarda 100 kat daha fazla görülüyor. 7'li yıllardan bu yana görülme sıklığının artmasıyla beraber, dünyanın sanayileşmesi, ekonomik bir çağa geçiş yapması ise en temel nedenleri arasında gösteriliyor. Kuzey Amerika ve Avrupa'da oldukça sık görülen kanser türü Türkiye'de de son zamanlarda oldukça sık görülmeye başladı.

44 bin kadından biri her sene hayatını kaybediyor

Meme kanserine yakalanma sürecinin en önemli evresinin ise erken teşhis olduğu uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Erken teşhisin hayat kurtardığını dile getiren uzmanlar, hastanın yüzde 96 bu hastalıktan kurtulacağını öngörüyor. Öte yandan her 44 bin kadından biri her sene bu kanser türünden ötürü hayatını kaybediyor.

Çanakkale Belediyesi de destek verdi

Meme kanseri ile mücadelede toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uzun yıllardır ekim ayında Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri düzenleniyor. Bilinçlenmenin ve erken teşhisin öneminin büyük olduğu bu süreçte, Çanakkale Belediyesi de Kordonboyu'ndaki Truva Atını pembe renkte ışıklandırarak, farkındalık etkinliklerine destek verdi.

(Dilan Kaynak)


Paylaş