TKDK’nın hibe desteğiyle güneş enerjisiyle çalışan soğuk hava deposu Çanakkale’de

Soğuk hava deposu kurarak bölge tarımına katkı sağlayan 3 girişimci, TKDK’den aldıkları hibe desteğiyle güneş enerjisi panelleri de kurarak hem enerji tasarrufu hem de çevre dostu bir işletme oluşturdular. Çanakkale’de yetiştirilen elma ve şeftali gibi meyveleri depolayarak pazarlama imkanı sunan tesis, aynı zamanda 10 kişiye istihdam sağlıyor.

1530

Çanakkale’de 3 girişimci, TKDK’den aldıkları hibe desteğiyle kurdukları soğuk hava deposunu güneş enerjisiyle çalıştırarak hem enerji tasarrufu hem de çevre dostu bir işletme oluşturdular. Bölgede yetiştirilen elma ve şeftali gibi meyveleri depolayarak pazarlama imkanı sunan tesis, aynı zamanda 10 kişiye istihdam sağlıyor.

TKDK desteğiyle kurulan soğuk hava deposu güneş enerjisinden yararlanıyor

Çanakkale 17 Meyvecilik Soğuk Hava Deposu Gıda İnşaat Turizm Nakliye Ticaret ve Sanayi AŞ’nin ortaklarından Mete Haznedaroğlu, Anadolu Ajansına (AA) yaptığı açıklamada, 9 yıl önce ortakları Nail Ergin ve Ali Deniz ile birlikte iş fikri geliştirerek İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) yetkilileriyle görüştüklerini söyledi.

Gerek fikir gerekse finansal bakımdan bu kuruluşlardan büyük destek gördüklerini belirten Haznedaroğlu, “Aldığımız desteklerle soğuk hava deposu kurduk. Daha sonraki yıllarda boylama tesisi ve güneş panellerini devreye soktuk. Şu anda enerjimizin büyük kısmını güneş enerjisinden sağlıyoruz. Depomuzun çatısında 2 bin metrekarelik alan var, buraya güneş kolektörlerini monte ettik. Buradan ürettiğimiz enerjiyi ürünlerimizi soğutmakta kullanıyoruz.” diye konuştu.

“Güneş enerjisi sayesinde ekonomik anlamda çok para kazanıyoruz”

Haznedaroğlu, TKDK’ye sundukları 3 projenin de kabul edildiğini aktararak, güneş panellerini kurmamış olsalar ekonomik bakımdan zorlanacaklarını vurguladı. Kendi imkanlarıyla soğuk hava tesisini bu seviyeye getirmelerinin mümkün olmadığını anlatan Haznedaroğlu, “İyi bir projeyle gittiğiniz zaman danışmana bile ihtiyacınız yok. TKDK’deki arkadaşlarımız size çok yardımcı oluyor. Size yol gösteriyorlar. Neyi nasıl yapacağınızı anlatıyorlar. Neyi nasıl doğru yapacağınızı da gösteriyorlar. Yapacağınız projeyi net şekilde anlattığınızda işiniz çok kolay oluyor. TKDK sayesinde hem biz bir tesis kazandık hem de ülkemiz önemli bir tesis kazandı. Bu sayede meyve kayıplarımız önlendi. Pazara iyi meyve gönderiyoruz. Dolayısıyla ekonomik anlamda çok para kazanıyoruz.” dedi.

Bölgede yetiştirilen meyveler depolanıyor

Haznedaroğlu, hibe destekleriyle büyüyen işletmelerinin 10 kişilik istihdam sağladığını sözlerine ekledi. Tesiste bölgede yetiştirilen elma ve şeftali başta olmak üzere meyve çeşitleri depolandığını belirten Haznedaroğlu, günlük 22 ila 25 ton boylama, 1700 ton depolama alanına sahip olduklarını ifade etti.

TKDK’den toplam 1 milyon 93 bin lira hibe desteği alan firma, 2014’te projelendirilen soğuk hava deposunu, 2015’te Çanakkale-Bursa kara yolu Yapıldakaltı mevkisindeki 20 dönüm arazide faaliyete geçirdi.

(AA)

Paylaş