Tiny House’lara yasak getirildi! Artık pansiyon işletme belgesi almak zorunda!

Tiny House’lar artık pansiyon işletme belgesi almak zorunda. Yeni yönetmelik, arazilerin planlı ve verimli kullanımını sağlamayı amaçlıyor.

1983

Doğada yaşamak isteyenlerin tercihi olan Tiny House adlı mobil yaşam alanları, yeni bir yönetmelikle pansiyon kapsamına alındı. Bu yönetmelik, arazilerin planlı ve verimli kullanımını sağlamayı amaçlıyor.

Yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandı

18 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre, Tiny House kullanımı için imar planlarında kamping ya da kırsal/eko turizm kullanımlarına ayrılmış alanlarda pansiyon işletme belgesi alınması gerekiyor. Bu belgeyi almak için ise Tiny House’ların sayısı en az 5, en çok 49 olmalı. Ayrıca her bir konaklama birimi en az 250 metrekare büyüklüğünde olmalı, etrafı çevrili olmalı ve araçlar periyodik muayene zorunluluğuna tabi olmalı.

EkoArazi Genel Müdürü Erilkun: “Bir tür toprak reformu”

Yönetmeliğin arazilerin planlı kullanımı için büyük önem taşıdığını belirten EkoArazi Genel Müdürü Hakan Erilkun, şöyle konuştu: “Doğaya yerleşerek sağlıklı yaşam sürmek özellikle pandemi döneminden beri herkesin ilk hedefi. Arsa fiyatları ve inşaat maliyetleri hızla yükseldiği için tarlalara Tiny House koyarak yerleşmek arazi alıcılarının en az %60’ının ilk tercihi idi. Ancak bunu belli esaslara bağlı tutmak şart hale gelmişti. Hobi bahçelerinde olduğu gibi Tiny House’lar konusunda düzenleme yapmak da bir tür toprak reformu bizce. Çünkü doğaya yerleşmek kadar arazilerin verimli kullanımı da -özellikle gelecekte yapılacak düzenlemeler kapsamında- büyük önem taşımaktadır.”

Tiny House kullanımı artık işletmecilik esasına bağlı

Yeni yönetmelikle Tiny House kullanımının artık işletmecilik esasına bağlı olarak uygulama esaslarına tabi olacağını vurgulayan Erilkun, “Kısacası Tiny House kullanımı artık pansiyon işletme belgesi almak zorunda. Bu da doğada yerleşmek isteyenlerin seçeneklerini daraltıyor. Ancak bu yönetmelik, arazilerin korunması ve değerlendirilmesi açısından olumlu bir adım olarak görülebilir” dedi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş