"Şiddet olmasaydı, Dr. Fikret yaşayacaktı"

Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayşe Güneş, 5 sene önce silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Dr. Fikret Hacıosman'ın ölüm yıldönümüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

788

5 sene önce görev yaptığı hastanede silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Dr. Fikret Hacıosman'ın ölüm yıldönümü nedeniyle açıklamalarda bulunan Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayşe Güneş; "Dr. Fikret Hacıosman'ın ölümünün ardından da sağlıkta şiddete karşı etkili önlemler için yüzlerce defa çağrı yaptık. Ancak çağrılarımıza kulak verilmemesi sonucunda her gün ama her gün Türkiye'nin farklı şehirlerinden akıl almaz şiddet olayları duymaya devam ettik" dedi.

"Mücadele edeceğimize yeniden söz veriyoruz"

Görev yaptığı hastanede silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Dr. Fikret Hacıosman'ın ölüm yıldönümüne dair açıklama yapan Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayşe Güneş; "Beş sene önce, 2 Ekim 2018'de Dr. Fikret Hacıosman'ı, görev yaptığı hastanede silahlı saldırı sonucunda yitirmiştik. Kendisini ve sağlıkta şiddet nedeniyle kaybettiğimiz tüm hekim/sağlık emekçilerini saygıyla anıyoruz. Sağlıkta şiddet son bulana kadar mücadele edeceğimize yeniden söz veriyoruz. Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odaları olarak; 2003'ten beri ülkemizde Sağlıkta Dönüşüm Programı ile had safhaya ulaşan piyasacı; halk sağlığını ve hekimleri/sağlık emekçilerini yok sayan, değersizleştiren sağlık politikalarının şiddeti daha çok artıracağını söyledik ve sağlıkta şiddet nedeniyle 1988'de kaybettiğimiz Dr. Edip Uğurcan Kürklü dışındaki tüm meslektaşlarımızı ne yazık ki yaratılan tüketici sağlık politikalarının hızla bizleri de tükettiği son 20 sene içerisinde kaybettik" şeklinde konuştu.

"Akıl almaz şiddet olayları duymaya devam ettik"

Sağlık alanında meydana gelen şiddetin önüne geçilmesi için birçok çalışma yürüttüklerini dile getiren Güneş; "Dr. Fikret Hacıosman'ın ölümünün ardından da sağlıkta şiddete karşı etkili önlemler için yüzlerce defa çağrı yaptık. Ancak çağrılarımıza kulak verilmemesi sonucunda her gün ama her gün Türkiye'nin farklı şehirlerinden akıl almaz şiddet olayları duymaya devam ettik. Yürüttüğümüz mücadele sonucunda adım atmak zorunda kalan Sağlık Bakanlığına; önerilerimizin yalnızca bir kısmını alarak çıkarılan yasanın yetersiz olduğunu, sorunun yalnız yasayla da çözülemeyeceğini, toplumsal varoluşumuzu aşındıran, şiddeti körükleyen düşmanlaştırıcı politikalarla sağlık sistemi başta olmak üzere her boyutu kapsayan bütünlüklü bir değişim gerektiğini ilettik. Geldiğimiz noktada, ne gerçekten caydırıcı önlemler alındı ne de çalışma alanlarımızda ve koşullarımızda sağlıkta şiddete karşı düzenlemeler yapıldı. Geçtiğimiz sene, Dr. Ekrem Karakaya'nın ölümünden birkaç ay önce önerdiğimiz, sağlık kurumlarına silahla girilmemesini de içeren yasal düzenlemeler de görmezden gelindi. Sonuçlarını maalesef acıyla yaşadık, yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Mücadelemiz devam edecek; yaşamak ve yaşatmak istiyoruz!"

Sağlık çalışanlarına çağrıda bulunan Güneş; "Şimdi, bir kişi daha eksilmeye sabrımız yok. Bir gün daha kaygıyla çalışmak istemiyoruz. Bir kere daha yaşatmak isterken ölmek istemiyoruz. Bu nedenle başlattığımız eylem sürecinde topluma çağrımızdır; Sağlıkta yaşadığınız sorunların sorumlusu ne hekimler ne de sağlık çalışanlarıdır. Randevu bulamamanızın, 5 dakikada muayeneye mecbur bırakılmanızın, eczanelerde kalem kalem ödeme yapmanızın, hastanelere ulaşamamanızın ve diğer bütün sorunlarınızın sorumlusu bu sağlık sistemidir. Gelin bu sistemi hep birlikte değiştirelim. Meslektaşlarımıza çağrımızdır; Ne yaşamlarımızdan, ne de mesleğimizden vazgeçmiyoruz. Bu eylem sürecinde etkili sağlıkta şiddet yasası, güvenli çalışma alanları taleplerimizi yükseltelim. Yaşamı ve yaşatmayı kendine şiar edinmiş bir mesleğin mensupları olarak sağlıkta şiddete karşı her yönüyle mücadelemiz devam edecek; yaşamak ve yaşatmak istiyoruz!" dedi.

(Nevin Yüksel)

Paylaş