Sahte gübreler çiftçileri mağdur ediyor

Çanakkale’de sahte gübre satışı tespit edildi. Çiftçilerin verim ve kalite kaybına uğramaması için gübre alırken fatura, barkod ve etiket kontrolü yapması gerekiyor. Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, sahte gübre için vatandaşlara uyarıda bulundu.

1210

Çanakkale’de tanınmış gübre firmalarının torbalarını taklit ederek piyasaya sürülen sahte gübreler, çiftçilerin hem verim hem de kalite kaybına uğramasına neden oluyor. Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, sahte gübre konusunda çiftçileri uyardı ve alışveriş yaparken dikkatli olmalarını istedi.

Sahte gübrelerin içinde bitki besin maddesi yok

Deniz, yaptığı açıklamada, Çanakkale ili ve ilçelerinde sahte gübreler tespit edildiğini belirterek, “Sahte gübrelerin içermesi gereken bitki besin maddeleri değerlerinin sıfıra yakın olduğu tespit edildi. Bu durum çiftçilerimizin hem verim hem de kalite kaybına uğramasına neden olmaktadır. Ayrıca sahte gübre kullanımı toprak yapısını da bozmakta ve toprağın verimliliğini azaltmaktadır” dedi.

Gübre alırken fatura ve sevk irsaliyesi kontrol edilmeli

Deniz, çiftçilerin gübre alırken fiyat avantajı gerekçesiyle faturasız ve barkodsuz gübreleri tercih etmemelerini tavsiye ederek, “Bakanlığımızca tescil edilmemiş ve Gübre Takip Sistemine kayıtlı olmayan barkodsuz gübreleri çeşitli araçlarla seyyar olarak satan kişilere ve gübrelere itibar edilmemesi gerekmektedir. Gübreler gübre üretimi yapan firmalarla bayilik sözleşmesi olan gübre bayilerinden faturalı bir şekilde alınmalıdır. Gübre alırken fatura ve sevk irsaliyesi kontrol edilmeli, GTS Barkod/Bandrol ve etiket bilgileri Türkçe olmayan ve ambalajı açılmış veya bozulmuş olan gübreleri satın alınmamalıdır” diye konuştu.

Sahte gübreye rastlanması halinde kolluk kuvvetlerine bildirilmeli

Deniz, sahte gübreye rastlanması halinde kolluk kuvvetlerine veya il/ilçe tarım müdürlüklerine bildirilmelidir. “Bu durumla karşılaşıldığında kolluk kuvvetlerine, il/ilçe tarım Müdürlüğüne bildirilmesi önemle duyurulur. Sahte/taklit gübrenin piyasaya arzının önlenebilmesi için çiftçilerimizin duyarlı olması gerekmektedir. Sahte gübreye karşı mücadelede işbirliği içinde olacağız” ifadelerini kullandı.

(Saim Tunçman)

Paylaş