Sağlıkta küresel kriz: Antibiyotiklerin Yanlış Kullanımı

Modern tıbbın en önemli buluşlarından biri olarak görülen antibiyotiklerin yanlış ve gereksiz kullanımı yalnızca ülkemizde değil, tüm dünyada büyük bir krize dönüştü.

189

Antibiyotiklerin keşfedilmesiyle birlikte bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede büyük bir ilerleme kaydedilmişti. Ne yazık ki yanlış, gereksiz ve bilinçsizce alınan antibiyotikler, giderek küresel bir sağlık krizine dönüştü.

Yanlış kullanımın en yaygın örnekleri arasında viral enfeksiyonlara (soğuk algınlığı, grip gibi) karşı antibiyotik kullanılması, doktor önerisi olmadan ilaç alınması ve reçeteli antibiyotiklerin tedavi süresi tamamlanmadan bırakılması yer alıyor. Bu hatalı uygulamalar, bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesine yol açarken; "antimikrobiyal direnç" adı verilen küresel bir krizi de peşinden getirdi.

Sıradan enfeksiyonların bile antibiyotik direnci gelişen hastalarda ölümcül sonuçları oluyor. Bunun yanı sıra cerrahi operasyonlar, kemoterapi ve yoğun bakım tedavileri gibi modern tıp uygulamaları da risk altına giriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün, "insanlık için en büyük sağlık tehditlerinden biri" olarak tanımladığı antibiyotik direncini önlemek için antibiyotikleri yalnızca gerekli olduğunda ve doktor reçetesiyle kullanmak, tedavi sürecine eksiksiz uymak ve toplum genelinde bilinçlenmeyi artırmak şart.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş