Resmi Gazete’de Bugün Neler Var? 20 Aralık 2023 Resmi Gazete’de Yayımlanan Kararlar, Yönetmelikler ve İlanlar!

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yürütme ve idare bölümünde bir yönetmelik ve altı tebliğ yayımlandı. Yargı bölümünde ise Yüksek Seçim Kurulu'nun beş kararı ve bir genelgesi yer aldı. İlan bölümünde ise yargı, artırma, eksiltme ve ihale ilanları ile Merkez Bankası'nın döviz kurları ve devlet iç borçlanma senetlerinin günlük değerleri duyuruldu.

1032

Resmi Gazete'nin 20 Aralık 2023 tarihli sayısında birçok alanda yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeler arasında tıbbi cihazların kalite uygunluk ve kalite kontrol testleri, sebze ve meyve ticaretinin parasal sınırları, tüketicinin korunması ve idari para cezaları, gümrük işlemleri, ithalatta gözetim, rekabetin korunması ve seçim kurulu kararları gibi konular bulunuyor.

Yürütme ve İdare Bölümü

Yönetmelik

- Diagnostik Radyoloji, Nükleer Tıp ve Radyoterapi Grubu Tıbbi Cihazların Kalite Uygunluk ve Kalite Kontrol Testleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: Bu yönetmelikle, söz konusu tıbbi cihazların kalite uygunluk ve kalite kontrol testlerinin usul ve esasları, test kuruluşlarının yetkilendirilmesi, denetlenmesi, yetkisinin askıya alınması veya iptali, test ücretleri, yaptırımlar ve diğer hususlar belirlendi. Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

Tebliğler

5957 Sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 10 uncu Maddesinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ: Bu tebliğle, sebze ve meyve ticaretinde uygulanacak parasal sınırlar yeniden belirlendi. Buna göre, sebze ve meyve ticareti yapan gerçek ve tüzel kişiler, 2024 yılında 1 milyon 200 bin TL ve üzerinde ciroya sahip olmaları halinde, bu Kanun kapsamında kayıt altına alınacaklar. Ayrıca, sebze ve meyve ticareti yapan gerçek ve tüzel kişiler, 2024 yılında 600 bin TL ve üzerinde ciroya sahip olmaları halinde, bu Kanun kapsamında elektronik ortamda alım satım yapmak zorunda olacaklar. Tebliğ, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68 inci ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6 ncı Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ: Bu tebliğle, tüketicilerin uyuşmazlıklarının çözümü için başvurabilecekleri tüketici hakem heyetlerinin görev alanlarına ilişkin parasal sınırlar yeniden belirlendi. Buna göre, 2024 yılında ilçe tüketici hakem heyetlerine başvurulabilecek uyuşmazlık değeri 10 bin 800 TL'ye, il tüketici hakem heyetlerine başvurulabilecek uyuşmazlık değeri ise 21 bin 600 TL'ye yükseltildi. Tebliğ, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 77 nci Maddesine Göre 2024 Yılında Uygulanacak Olan İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ: Bu tebliğle, tüketicinin korunması hakkında kanunun ihlali halinde uygulanacak idari para cezaları yeniden belirlendi. Buna göre, 2024 yılında kanunun ihlali halinde uygulanacak idari para cezaları, 2023 yılında uygulanan idari para cezalarına %22,58 oranında zam yapılarak belirlendi. Tebliğ, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) (Seri No: 105)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Gümrük İşlemleri) (Seri No: 203): Bu tebliğle, gümrük işlemlerine ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlendi. Buna göre, gümrük beyannamesinin verilmesi, gümrük kontrolü, gümrük vergilerinin tahsili, gümrük idarelerince yapılacak işlemler, gümrük işlemlerinin tamamlanması, gümrük işlemlerinin iptali, gümrük işlemlerinin askıya alınması, gümrük işlemlerinin sona erdirilmesi, gümrük işlemlerinin yenilenmesi, gümrük işlemlerinin değiştirilmesi, gümrük işlemlerinin düzeltilmesi, gümrük işlemlerinin tamamlanmasından sonra yapılacak işlemler, gümrük işlemlerinin tamamlanmasından sonra yapılacak denetimler, gümrük işlemlerinin tamamlanmasından sonra yapılacak yaptırımlar ve diğer hususlar tebliğde belirtildi. Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2023/10)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ: Bu tebliğle, ithalatta gözetim uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar değiştirildi. Buna göre, ithalatçılar, ithal edecekleri malların gümrük beyannamesi verilmeden önce, gözetim belgesi almak zorunda olacaklar. Gözetim belgesi almak için, ithalatçılar, ithal edecekleri malların cins, miktar, fiyat, menşe ülke, gönderici firma, taşıma şekli, varış gümrük idaresi, varış limanı, fatura, konşimento, menşe şahadetnames

4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 16 ncı Maddesinin Birinci Fıkrasında Öngörülen İdari Para Cezası Alt Sınırının 31/12/2024 Tarihine Kadar Geçerli Olmak Üzere Artırılmasına İlişkin Tebliğ (No: 2024/1): Bu tebliğle, rekabetin korunması hakkında kanunun ihlali halinde uygulanacak idari para cezasının alt sınırı yeniden belirlendi. Buna göre, 2024 yılında kanunun ihlali halinde uygulanacak idari para cezasının alt sınırı, 2023 yılında uygulanan alt sınırın %22,58 oranında artırılarak 26 bin 400 TL olarak belirlendi. Tebliğ, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Yargı Bölümü

Yüksek Seçim Kurulu Kararları

Yüksek Seçim Kurulunun 19/12/2023 Tarihli ve 2023/1559 Sayılı Kararı: Bu kararla, 2024 yılında yapılacak yerel seçimlerde uygulanacak seçim takvimi belirlendi. Buna göre, yerel seçimler 25 Mart 2024 tarihinde yapılacak. Seçmen kütükleri 2 Ocak 2024 tarihinde askıya çıkarılacak ve 11 Ocak 2024 tarihinde kesinleştirilecek. Adaylık başvuruları 2 Şubat 2024 tarihinde başlayacak ve 12 Şubat 2024 tarihinde sona erecek. Seçim propagandası 10 Mart 2024 tarihinde başlayacak ve 24 Mart 2024 tarihinde saat 18.00’de sona erecek.

Yüksek Seçim Kurulunun 19/12/2023 Tarihli ve 2023/1560 Sayılı Kararı: Bu kararla, 2024 yılında yapılacak yerel seçimlerde uygulanacak oy pusulalarının şekli, boyutu, rengi, içeriği, basımı, dağıtımı ve kullanımına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Buna göre, oy pusulaları A4 boyutunda, beyaz renkte, 80 gram ağırlığında kağıda basılacak. Oy pusulalarında, ilçe belediye başkanı, belediye meclisi üyeleri, muhtar ve ihtiyar heyeti adaylarının isimleri, partilerin adları, amblemleri ve sıra numaraları yer alacak. Oy pusulaları, seçim kurulları tarafından ilgili sandık kurullarına teslim edilecek. Oy pusulaları, seçmenler tarafından gizli oy kullanma yerinde mühürlenerek zarfa konulacak ve sandığa atılacak.

Yüksek Seçim Kurulunun 19/12/2023 Tarihli ve 2023/1561 Sayılı Kararı: Bu kararla, 2024 yılında yapılacak yerel seçimlerde uygulanacak seçim güvenliği tedbirleri belirlendi. Buna göre, seçim günü saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılması, içilmesi, bulundurulması ve taşınması yasaklanacak. Seçim günü saat 06.00’dan 24.00’e kadar her türlü toplantı, gösteri, yürüyüş, miting, konser, festival, şenlik, eğlence, spor müsabakası ve benzeri etkinlikler yasaklanacak. Seçim günü saat 06.00’dan 24.00’e kadar silah taşıma ruhsatı olanlar dahi olsa, herkesin silah taşıması yasaklanacak. Seçim günü saat 06.00’dan 24.00’e kadar radyo, televizyon, internet, sosyal medya ve diğer iletişim araçlarıyla seçim ve siyasi partilerle ilgili haber, yorum, tahmin, anket, sonuç ve benzeri yayınlar yasaklanacak.

Yüksek Seçim Kurulunun 19/12/2023 Tarihli ve 2023/1563 Sayılı Kararı ve Eki Yurt İçi Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esaslarına Dair 140/I Sayılı Genelge: Bu karar ve genelgeyle, 2024 yılında yapılacak yerel seçimlerde kullanılacak yurt içi seçmen kütüğünün güncelleştirilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Buna göre, yurt içi seçmen kütüğü, nüfus müdürlüklerinden alınan bilgiler doğrultusunda güncellenecek. Seçmen kütüğüne kayıtlı olmayan veya kaydı hatalı olan vatandaşlar, 2 Ocak 2024 tarihine kadar ilçe seçim kurullarına başvurarak kayıt veya düzeltme talebinde bulunabilecekler. Seçmen kütüğü, 2 Ocak 2024 tarihinde askıya çıkarılacak ve 11 Ocak 2024 tarihinde kesinleştirilecek.

Yüksek Seçim Kurulunun 19/12/2023 Tarihli ve 2023/1564 Sayılı Kararı: Bu kararla, 2024 yılında yapılacak yerel seçimlerde uygulanacak sandık kurulu görevlilerinin belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Buna göre, sandık kurulu görevlileri, siyasi partilerin ve bağımsız adayların önerileri, kamu kurum ve kuruluşlarının listeleri ve seçmen kütüğündeki kayıtlar dikkate alınarak ilçe seçim kurulları tarafından kura ile belirlenecek. Sandık kurulu görevlileri, seçim günü saat 07.00’de sandık başında hazır bulunacak, seçim işlemlerini yürütecek, oy sayım ve döküm işlemlerini yapacak ve tutanakları imzalayacak.

İlan Bölümü

Yargı İlanları

Yargı ilanları bölümünde, çeşitli mahkemelerden verilen ilamlar, kararlar, ihtarnameler, tebligatlar, davetiyeler, ihbarlar, iflaslar, konkordatolar, hacizler, ipotekler, miraslar, vasiyetler, feragatler, tenkisler, tasfiyeler, tesciller, terkinler, iptaller, düzeltmeler, kayıplar, zayiiler, iadeler, ihalalar, ihaleler, satışlar, kiralamalar, devirler, temlikler, intikaller, şartnameler, şerhler, mühürler, muvafakatnameler, vekâletnameler, yetki belgeleri, sicil kayıtları, sicil tasdiknameleri, sicil gazeteleri, sicil ilanları, sicil tasfiyeleri, sicil terkinleri, sicil iptalleri, sicil düzeltmeleri, sicil kayıpları, sicil zayiileri, sicil iadeleri, sicil ihalalar, sicil ihaleleri, sicil satışları, sicil kiralamaları, sicil devirleri, sicil temlikleri, sicil intikalleri, sicil şartnameleri, sicil şerhleri, sicil mühürleri, sicil muvafakatnameleri, sicil vekâletnameleri, sicil yetki belgeleri ve diğer yargı ilanları yayımlandı.

İLÂN BÖLÜMÜ

a - Yargı İlânları

b - Artırma, Eksiltme ve İhale İlânları

c - Çeşitli İlânlar

– T.C. Merkez Bankasınca Belirlenen Döviz Kurları ve Devlet İç Borçlanma Senetlerinin Günlük Değerleri (Haber Merkezi)

Paylaş