Osmanlı Toplumunda Kadınların Hukuki Durumu Konferansı ÇOMÜ’de Yapıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü ile Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi, dünyaca ünlü Osmanlı tarihçisi Prof. Dr. Suraiya Faroqhi’nin katılımıyla “Osmanlı Tebaasının Yarısı: Kendini ve Çocuklarını Korumaya Çalışan Kadınlar” başlıklı bir konferans düzenledi. Konferans, Troia Kültür Merkezi Sevim Buluç Oditoryumu’nda gerçekleşti.

959

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü ile Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin iş birliğiyle düzenlenen “Osmanlı Tebaasının Yarısı: Kendini ve Çocuklarını Korumaya Çalışan Kadınlar” adlı konferans, Troia Kültür Merkezi Sevim Buluç Oditoryumu’nda gerçekleşti. Konferansın konuşmacısı, dünyada önde gelen Osmanlı tarihçilerinden biri kabul edilen İbn Haldun Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Suraiya Faroqhi oldu.

Osmanlı Döneminde Kadınların Hukuki Sorunları

Prof. Dr. Suraiya Faroqhi, konuşmasında Osmanlı döneminde aile, kadınlar ve çocuklarla ilgili kaynaklara ve literatürde öne çıkan çalışmalara değindi. Osmanlı Döneminde 15-18. Yüzyıllarda Anadolu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da çeşitli kentlerde kadınların evlenme, boşanma, veraset ve nafaka problemlerine ışık tuttu. Ayrıca, Osmanlı kadınlarının şeri hukuk kapsamında kendisi ve çocuklarının hukukunu ve haklarını korumak için verdikleri mücadelelerden örnekler verdi. Prof. Dr. Faroqhi sunumunun ardından öğrencilerin sorularını cevapladı.

Konferansa Yoğun Katılım

Konferansa, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dinçay Köksal, Prof. Dr. Evren Gökkaya, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Mustafa İlker Gülcemal, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Özbek, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Ekin Kozal ve Doç. Dr. Zahide Acar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı ve Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aşkın Koyuncu yaptı. Konferansın gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Prof. Dr. Suraiya Faroqhı’nin tarihçi olarak öne çıkan özelliklerinden ve Osmanlı sosyal tarihine yaptığı katkılardan söz etti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, konuşmasında Prof. Dr. Suraiya Faroqhi’ye Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne konferans vermek üzere teşrifleri için teşekkür etti. 3 Kıtada yüzyıllar boyunca hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu tebaası olan farklı kültürlere ve dinlere mensup milletlerin barış, huzur ve refah içinde yaşadığını söyledi. Ayrıca, bugün Kudüs ve Filistin’de yaşanan insanlık dramına vurgu yaptı.

Konferans, katılımcıların Prof. Dr. Suraiya Faroqhi’ye çiçek takdim etmesi ve hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

(Erhan Taylan)

Paylaş