Önce yangın ardından sel!

Çanakkale'nin Kalabaklı köyü, yangın felaketinin ardından dere taşkınıyla mücadele etti. Zorlu bir yıl geçiren Kalabaklı Köyü’nün muhtarı, “Bu kış biraz tehlikeli” dedi.

1637

Çanakkale’nin merkeze bağlı Kalabaklı köyü, bu yıl iki farklı doğal afetle mücadele etmek zorunda kaldı. Ağustos ayında çıkan orman yangını nedeniyle köy boşaltılmış, birçok ev ve tarım arazisi zarar görmüştü. Geçtiğimiz hafta ise sağanak yağışlar sonucu köyün içinden geçen dere taştı. Muhtar Türkan, “Bu kış biraz tehlikeli” dedi.

Önce yangın ardından sel

Çanakkale yaz aylarında orman yangınlarıyla mücadele etmişti. Tüm Türkiye’nin olduğu gibi dünyanın da gözlerinin çevrildiği orman yangınlarında köyler tedbir amaçlı boşaltılmıştı. O köylerden biri de Kalabaklı Köyü olmuştu. Günler süren orman yangının ardından bilanço 5 bin 712 futbol sahası büyüklüğünde 2 bin 650 hektar ormanlık alan yanmıştı. Kasım ayında ise, Kalabaklı Köyü bu kez de selle boğuştu. Sağanak yağışın ardından, dere taştı; vatandaşlar ve bölgedeki tarım işletmeleri zarar gördü. Vali İlhami Aktaş ve Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan; köy halkını ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Yetkililer hızla hasar tespit çalışmalarını yürüttü. Yaz aylarında yangınla mücadele eden Kalabaklı köyü bu kez de sel felaketine karşı ayakta durmaya çalıştı.

“Derelerimizde ne ot kaldı ne ağaç”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kalabaklı Köyü muhtarı Mehmet Türkan yangın nedeniyle bitki örtüsünün zarar gördüğünü ve suyu toprağın suyu çekemediğini ifade ederek, “Yaz aylarında ormanlarımız yandığından, derelerimizde çevremizde ne ot kaldı ne ağaç... Dere köyün içinden geçiyor. Yağmur yağdığı an taşma oldu. Toprak suyu ememedi. Derelerimiz henüz ıslah edilmedi” dedi.

"Logarlar suyu almıyor"

Muhtar Türkan derenin köyün içinden geçtiğini ifade ederek, “Kimi yerde logar var ama bazıları suyu çekmiyor. Yağmur bir anda geldi, dere bir anda doldu. Suyun hepsi bir anda geldi. Bu seferde taşkın yaptı. Şuan zararı gidermek için yetkililer harekete geçti. Yetkililer hasar tespitleri yaptı. Gereken tutanakları zararı olan vatandaşlar için tuttular. Umarım bundan sonra böyle bir sorun yaşamayız ama derelerimizdeki sıkıntı büyük. Logarlar suyu almıyor. Menfezler yapılan kadar suyun geçişini rahatlatsak en azından taşkın olmaz” diye belirtti.

“Bu kış tehlikeli”

Dere ıslah çalışmaları için yetkililerle görüştüklerini kaydeden Muhtar Türkan, “Beton kanal mı olur ne olur bilemiyorum tabi. Bu işler bugün yarın olmaz tabi. Bu kış biraz tehlikeli” diye belirtti. (Damla Yeltekin)

Paylaş