Marmara’da Deprem Beklentisi Yükseliyor: Yer Bilimci Naci Görür’den Çarpıcı Açıklamalar

Marmara Denizi’nde yaşanan depremler, büyük Marmara depremi için endişe yaratıyor. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da her an deprem olma ihtimalinin yüzde 47 olduğunu söyledi.

1318

Marmara Denizi’nde son zamanlarda artan deprem aktivitesi, büyük Marmara depremi için alarm veriyor. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da her an deprem olma ihtimalinin yüzde 47’ye ulaştığını belirterek “Bu inanılmaz bir oran. Neredeyse yazı tura atacaksın.” dedi. Görür, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey ve güney kollarında yaşanan depremleri ve olası senaryoları DW Türkiye’yle birlikte değerlendirdi.

İstanbul’da Deprem Tehlikesi Artıyor: Yer Bilimci Naci Görür’den Uyarılar

Marmara Denizi’nde son günlerde yaşanan depremler, büyük Marmara depremi konusunu yeniden gündeme getirdi. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da her an deprem olma ihtimalinin yüzde 47’ye çıktığını söyledi. Görür, “Bu inanılmaz bir oran. Neredeyse yazı tura atacaksın.” dedi.

Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Güney Kolunda Depremler

4 Aralık Pazartesi günü Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde Bursa Mudanya açıklarında 5,1, ardından 4,5 ve 3,5 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Sarsıntılar; Bursa, İstanbul, İzmir ve Tekirdağ başta olmak üzere pek çok ilde hissedildi. Bu depremler, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın güney kolunda gerçekleşti.

Büyük Marmara Depremi Kuzey Kolunda Bekleniyor

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, DW Türkiye’ye yaptığı açıklamada, büyük Marmara depreminin ise aynı fay hattının kuzey kolunda bekleniyor olduğunu belirtti. Görür, bu depreme ilişkin öngörülerin halen geçerli olduğunu vurguladı.

İstanbul’da Deprem Olma İhtimali Yüzde 47

Görür’e göre, İstanbul’da her an deprem olma ihtimali yüzde 47’ye çıkmış durumda. Görür, “Bu inanılmaz bir oran. Neredeyse yazı tura atacaksın.” dedi. Görür, Marmara Bölgesi’nin Kumburgaz ve Adalar fayının deprem üreteceğini dile getirdi. Adalar fayı kırılırsa en fazla 7, Kumburgaz fayı kırılırsa minimum 7,2, her iki fay aynı anda kırılırsa 7,5 büyüklüğünde deprem olacağını söyledi.

İstanbul’da Yıkılma Riski Olan Yapılar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri, İstanbul’da yıkılma riski olan yapılarda yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığını dile getiriyor. İstanbul, 17 Ağustos 1999’daki Gölcük depreminde kırılan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın devamı üzerinde bulunuyor. Kent, o tarihten bu yana 7 ila 7,5 büyüklüğündeki bir deprem riski altında.

(Haber Merkezi)

Paylaş