Kazdağları Ekoloji Platformu; “3 Aralık’ta Çanakkale’yi suyuna sahip çıkmaya davet ediyoruz”

Kazdağları Ekoloji Platformu’nun çağrısıyla, Halilağa Bakır Madeni Projesi’ne dur demek için basın açıklaması gerçekleştirilecek.

1809

Kazdağları Ekoloji Platformu bir kez daha Cengiz Holding'e ait Truva Bakır A.Ş.'nin, Halilağa Bakır Madeni’ne dur diyecek. Platform kent halkını 5 Aralık tarihinde gerçekleşecek 2. Bilirkişi keşfi öncesinde gerçekleştirecekleri basın açıklamasına davet etti. Ekoloji aktivistleri 3 Aralık Pazar günü saat 14.30'da Çanakkale İskele Meydanı’nda ’Kazdağları için Ses Ver’’ diyecek.

“Proje Bayramiç ve Çan'a bağlı üç köyü haritadan silecek”

Kazdağları Ekoloji Platformu yaptıkları çağrıda, “Kazdağları yöresi, uzun zamandır, vahşi madencilik ve enerji santrali projeleriyle çevreye geri dönüşsüz zarar veren, sağlıklı yaşam hakkının elinden alındığı bir eko kırım suç mahaline dönüştürülmek isteniyor. Bayramiç ve Çan'a bağlı üç köyü haritadan silecek, Bayramiç su havzası üzerinde patlatmalı 18 yıllık açık ocak olarak düşünülen Cengiz Holding'e ait Truva Bakır A.Ş.'nin, Halilağa Bakır Madeni eko yıkım projesi de bunlardan biri” dedi.

"Yörenin tüm suyunu tüketecek"

Platform, bakır madeni projesinin doğa talanına sebebiyet getireceğini ifade ederek, “Yöre halkının, geçim kaynaklarını, yaşam alanlarını, meralarını, tarım yaptıkları tarlalarını yok edecek bu yıkım projesine karşı yapılan tüm itirazlar, yürütmeyi durdurma kararı ve kazanılan davaya rağmen, Cengiz Holding yılda 4 milyon metreküp su kullanılacak proje ile yörenin tüm su kaynaklarını tüketecek, 650 hektarlık orman ve tarım arazisini yok edecek olan bu bakır madeni projesinde ısrar etmeye devam ediyor” sözlerine yer verdi.

“Çanakkale'yi de suyuna, toprağına, havasına sahip çıkmaya davet ediyoruz”

Platform son olarak şu sözlere yer verdi, “5 Aralık salı günü bu ekoyıkım projesine karşı açılan 2. davanın bilirkişi keşfi yapılacaktır. Bu keşif öncesi Çanakkale'de bulunan sendika, dernek, oda ve parti temsilcileri ile tüm doğa ve yaşam savunucuları olarak; Cengiz Holding’e karşı güçbirliği ve dayanışma içinde olduğumuzu göstermek, hep birlikte bu yıkımı durduracak kararlılıkta olduğumuzu paylaşmak adına, 3 Aralık Pazar günü saat 14.30'da Çanakkale İskele Meydanı’nda ‘Kazdağları için Ses Ver’’ eylemi düzenliyoruz, tüm Çanakkale'yi de suyuna, toprağına, havasına sahip çıkmaya, yanımızda durmaya davet ediyoruz” (Damla Yeltekin)

Paylaş