Karbon Ayak İzi Nedir? Karbon Ayak İzi Hakkında Sizi Şaşırtacak Gerçekler!

Karbon ayak izi nedir? Karbon ayak izi, hayatımızın her alanında karşımıza çıkan bir kavram. Peki nedir bu karbon ayak izi? Nasıl hesaplanır? Karbon ayak izimizi azaltmak için neler yapabiliriz? Bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız, bu makaleyi okumaya devam edin!

2675

Küresel iklim değişikliği, günümüzde en önemli konulardan biri haline gelmiştir. Bu konuda sıkça duyduğumuz terimlerden biri de "karbon ayak izi"dır. Peki, karbon ayak izi nedir ve günlük yaşantımızda nasıl bir etkisi vardır? Bu makalede, sıfır bilgiyle başladığımız bu konuyu adım adım keşfedecek ve çevremizde bıraktığımız izin ne anlama geldiğini anlamaya çalışacağız. Karbon ayak izimizi azaltmak, hem çevreyi hem de geleceğimizi korumak için atabileceğimiz en önemli adımlardan biridir. Bu konuda bilinçli olmak ve harekete geçmek için daha ne bekliyorsunuz? Hemen karbon ayak izinizi hesaplayın ve azaltmak için neler yapabileceğinizi öğrenin!

Karbon Ayak İzi Nedir?

Karbon ayak izi, bir bireyin veya kuruluşun ürettiği, tükettiği enerji dahil olmak üzere, bütün faaliyetleri sonucunda atmosfere salınmasına sebep olduğu karbon miktarının ölçüsüdür. Karbon ayak izi, birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür. Karbon ayak izi birincil ve ikincil olmak üzere iki kategoride incelenir. Birincil karbon ayak izi, bireyin üzerinde doğrudan kontrol sahibi olduğu emisyonları temsil eder. Örneğin, araba ve uçak gibi ulaşım araçlarında kullanılan fosil yakıtların yanmasıyla açığa çıkan karbondioksit miktarı birincil karbon ayak izine dahildir. İkincil karbon ayak izi ise, kullandığımız ürünlerin imalatından geri dönüşümlerine kadar olan süreçte atmosfere salınan karbondioksit miktarını gösterir. Örneğin, plastik, kâğıt, giysi gibi ürünlerin üretimi, nakliyesi ve atılması sırasında ortaya çıkan emisyonlar ikincil karbon ayak izini oluşturur.

Karbon Ayak İzi Nasıl Hesaplanır?

Karbon ayak izini hesaplamak için çeşitli yöntemler ve araçlar bulunmaktadır. Bunlardan biri de internet üzerinden karbon ayak izi hesaplama siteleridir. Bu siteler, bireylerin veya kurumların ulaşım, ısınma, enerji tüketimi, beslenme, alışveriş gibi faaliyetlerine ilişkin sorular sorarak, yıllık karbondioksit salınımını tahmin eder. Bu sitelerden bazıları şunlardır:

  • WWF Karbon Ayak İzi Hesaplama Aracı
  • TÜBİTAK Karbon Ayak İzi Hesaplama Aracı
  • Carbon Footprint Calculator

Bu sitelerin yanı sıra, karbon ayak izini hesaplamak için bazı formüller de kullanılabilir. Örneğin, elektrik tüketimi ile ilgili olarak, aşağıdaki formül uygulanabilir:

KarbonAyakI˙zi(kgCO2​)=ElektrikTu¨ketimi(kWh)×EmisyonFakto¨ru¨(kgCO2​/kWh)

Emisyon faktörü, elektriğin üretildiği kaynağa göre değişir. Örneğin, Türkiye için 2020 yılında elektrik üretiminin emisyon faktörü 0,417 kg CO2/kWh olarak belirlenmiştir. Buna göre, bir ayda 100 kWh elektrik tüketen bir evin karbon ayak izi şöyle hesaplanabilir:

KarbonAyakI˙zi(kgCO2​)=100(kWh)×0,417(kgCO2​/kWh)=41,7(kgCO2​)

Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin Neler Yapabiliriz?

Karbon ayak izimizi azaltmak, küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için çok önemlidir. Karbon ayak izimizi azaltmak için hem bireysel hem de kurumsal düzeyde yapabileceğimiz bazı şeyler şunlardır:

  • Mümkünse güneş, rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları, tasarruflu ampul vb. kullanarak elektrik kullanımını; güneş enerjisi kullanarak doğalgaz kullanımını azaltabiliriz. Böylece en önemli emisyon kaynaklarından biri olan enerji tüketimini azaltabiliriz.
  • Ağaçlandırma çalışmalarına katkıda bulunarak dikilen her ağaç için yılda 12 kg karbondioksit emilimi sağlayabiliriz.
  • Ev, okul ve iş yerlerindeki çöplerimizi geri dönüşüm kutularına atarak, emisyon oluşumunu önleyebiliriz.
  • İhtiyaçlarımızı karşılarken önceliğimizi geri dönüştürülebilir, daha yeşil ürünlerden yana kullanarak çevreye katkıda bulunabiliriz. Alacağımız elektronik aletleri A Sınıfı enerji tüketimi olanlardan tercih ederek doğayı koruyabiliriz.
  • Toplu taşıma araçlarını kullanarak hatta araç yerine yürüyerek veya bisiklete binerek emisyonların azalmasına yardımcı olabiliriz.
  • Uçakların kalkış ve inişlerdeki mil başına yakıt tüketimleri normal seyir halindekinden çok daha yüksek olduğu için mümkün olduğunca direk uçuşları tercih etmeliyiz.
  • Günlük hayattaki ulaşım ve ısınma ihtiyaçlarımız için temiz yakıtları tercih edebiliriz. Mümkünse fosil yakıtlı araçlar yerine elektrikli ve hibrid araçlar tercih edip, ısınma için de yakıt tercihimizi doğalgazdan yana kullanabiliriz.(Damla Yeltekin)
Paylaş