İstanbul’da Aşırı Yağış Alarmı, AKOM’dan Uyarı Geldi

İstanbul’da yağışlı hava hayatı olumsuz etkiliyor. AKOM, Anadolu Yakası’nda aşırı yağış uyarısında bulundu. Sel, su baskını, heyelan gibi tehlikelere karşı önlem alınması ve mecbur kalmadıkça trafiğe çıkılmaması istendi.

1210

İstanbul’da Perşembe gününden itibaren etkili olan yağış, bugün de şiddetini artırarak devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), kentin Anadolu Yakası’nda saat 18.00’den itibaren saatte 100 kilogram ve üzeri yağış beklendiğini duyurdu. AKOM, aşırı yağışa bağlı olumsuzluklara karşı vatandaşları uyardı.

AKOM’un Uyarısı

AKOM, yaptığı açıklamada, İstanbul’da Perşembe gününden itibaren etkili olan yağışın bugün de devam edeceğini belirtti. Sabah saatlerinden itibaren Avrupa Yakası ve Boğaz çevresinde kısa aralıklarla etkili olan sağanak, akşam saatlerinde Anadolu Yakası ve Boğaz çevresinde etkisini artıracak.

AKOM’un meteorolojik değerlendirmesine göre, özellikle Anadolu Yakası’nın saat 18.00’den itibaren aşırı değer olarak kabul edilen saatte 100 kilogram ve üzeri yağış alması bekleniyor. Bu durum, sel, dere taşkını, su baskını, heyelan, istinat duvarı çökmesi, göllenme, mahsur kalma, ulaşımda aksamalar gibi bazı olumsuzluklara neden olabilecek.

AKOM, aşırı yağışa bağlı olarak oluşabilecek tehlikelere karşı önlemler alınırken, İstanbulluların da mecbur kalmadıkça trafiğe çıkmamaları, olumsuzluklara karşı tedbirli olmaları istendi.

Yağışın Etkisi

İstanbul’da etkili olan yağış, hayatı olumsuz yönde etkiledi. Bazı ilçelerde saatte 200 kilogram üzerine çıkan yağış nedeniyle mahsur kalan 707 kişi ile 15 hayvanın itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldığı bildirildi. Ayrıca bazı yollar ve alt geçitler su altında kaldı.

Yağış nedeniyle trafikte de yoğunluk yaşandı. Yandex Trafik verilerine göre, saat 10.30 itibarıyla trafik yoğunluğu yüzde 80’i aştı. Özellikle TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu’nda uzun araç kuyrukları oluştu. Ayrıca bazı toplu taşıma araçlarında da sefer aksaması yaşandığı kaydedildi.

Yağışın hafta sonuna kadar devam edeceği tahmin ediliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, İstanbul’da cumartesi gününe kadar sağanak yağış bekleniyor. Hava sıcaklığı ise en yüksek 20 derece civarında seyredecek.

Alınan Önlemler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yağış nedeniyle alarma geçti. İBB ekipleri, 3 bin 430 personel, bin 658 araç ve iş makinesi ile il genelinden alınan toplam 3 bin 667 ihbara müdahale etti. İtfaiye, Yol Bakım, Park Bahçeler, İSKİ, Zabıta, İBB Trafik, İBB Yol Yardım gibi birimler, sel, su baskını, heyelan, göllenme, mahsur kalma gibi durumlarda vatandaşlara yardımcı oldu.

İBB ayrıca, yağış nedeniyle oluşabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşları bilgilendirmek için sosyal medya hesaplarından duyurular yaptı. İBB’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "İstanbul’da etkili olan yağış nedeniyle oluşabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması önem arz etmektedir. Yağışlı havalarda trafiğe çıkarken araçlarınızın lastiklerinin diş derinliği ve basınçlarının uygun olmasına dikkat ediniz. Sürücülerimizden trafikte seyir halindeyken ani fren yapmamalarını ve araçlar arasında yeterli mesafeyi korumalarını rica ediyoruz" denildi.

AKOM’un uyarısına göre, İstanbul’da aşırı yağışın akşam saatlerinde daha da artması bekleniyor. Bu nedenle vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

Paylaş