Diyabet riskine karşı uyarıda bulunuldu

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla diyabet hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulundu.

840

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan ‘Riskinizi Bilin, Sorumluluğunuzu Bilin’ başlıklı açıklamada şu ifadeler kaydedildi: “Diyabet (Şeker Hastalığı), pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır.

Diyabet küresel bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2021 yılında dünyada 537 milyon yetişkin diyabet hastası bulunmaktadır. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı çocuk ve gençlerde de diyabet görülme sıklığını artırmaktadır.

Diyabetin hangi tipleri vardır?

• Tip 1 Diyabet (İnsüline bağımlı diyabet)

• Tip 2 Diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet)

• Spesifik nedenlere bağlı diyabet

• Gebelik diyabeti

Diyabetli hastaların çoğunluğunu tip 1 ve tip 2 diyabetli hastalar oluşturmaktadır.

Diyabetin belirtileri nelerdir?

• Çok su içme,

• Sık sık idrara çıkma,

• Çok yeme,

• Kilo kaybı,

• Görme bulanıklığı,

• Aşırı kaşıntı,

• Mantar enfeksiyonu

Diyabet hastalığının tedavisi nasıldır?

Tedavide tıbbi beslenme tedavisi ile birlikte ağızdan alınan haplar ve/veya insülin kullanılmaktadır. Tip 1 Diyabette beslenme, insülin tedavisi ile beraber uzmanlar tarafından planlanmalı ve kişiye özel olmalıdır.​

​Tip 2 Diyabette sağlıklı ve doğru beslenmek için 3 ana öğün, 2-3 ara öğün tüketmek gerekir. Her öğünde mümkünse sebze ve/veya salata yer almalıdır. Aşırı yağlı ve hazır besinlerden uzak durulmalı, haşlama ve ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

​Kan şekerinin düzenlenmesinde beslenme kadar egzersiz de önemlidir. Düzenli yapılan egzersiz; Kan şekerini düzenler, insülin direncini azaltır, şişmanlığı önler, iyi kolesterolü artırır, kötü kolesterolü düşürür, kalp hastalığı riskini azaltır, strese karşı dayanıklılığı artırır.

Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından Dünya Diyabet Günü 2021-2023 yılları arasındaki teması, ‘Diyabet Bakımına Erişim’ olarak belirlenmiştir. Tip 2 diyabet tüm diyabetlerin %90’ından fazlasını oluşturur. Bu sebeple 2023 yılındaki kampanyanın odağında “Riskinizi Bilin, Sorumluluğunuzu Bilin” sloganıyla tip 2 diyabet ve diyabete bağlı komplikasyonları geciktirmek veya önlemek yer alıyor. Tip 2 diyabet ve komplikasyonları, sağlıklı alışkanlıkların benimsenmesi ve sürdürülmesiyle geciktirilebilir veya önlenebilir. Riskinizi ve ne yapmanız gerektiğini bilmek, önlemeyi, erken tanıyı ve zamanında tedaviyi desteklemek açısından önemlidir.

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Hastalık Yönetim Platformu kapsamında aile hekimleri hedef nüfuslarında diyabet tarama ve izlemlerini yaparak diyabetin erken tanı ve yönetimi sağlamaktadır. Ayrıca diyabetin önlenmesinde ve ilerlemesinin yavaşlamasında önemli yer tutan sağlıklı kilonun korunması için Müdürlüğümüze bağlı İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde diyetisyenlerimiz tarafından beslenme danışmanlığı verilmektedir.”

(Haber Merkezi)
Paylaş