Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ABD’ye Sert Tepki: Aramızda Güvenlik Sorunu Var!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını kınayarak, ABD ile Türkiye arasında güvenlik sorunu olduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin SİHA’sını düşüren ABD’yi de eleştirerek, “Bize karşı oynanan tiyatroyu acı tebessümle karşılıyoruz” dedi.

1453

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni’nde konuştu. Erdoğan, İsrail’in Filistin’e saldırılarını şiddetle kınayarak, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. Erdoğan, ABD ile Türkiye arasında güvenlik sorunu olduğunu belirterek, Suriye’de düşürülen SİHA’yla ilgili olarak da ABD’yi sert bir dille eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni’nde yaptığı konuşmada gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını şiddetle kınayarak, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. Erdoğan, ABD ile Türkiye arasında güvenlik sorunu olduğunu belirterek, Suriye’de düşürülen SİHA’yla ilgili olarak da ABD’yi sert bir dille eleştirdi. Erdoğan, Türkiye-Afrika ilişkilerine de değinerek, Afrika’nın Türk milletinin kalbinde olduğunu ve kıtayla iş birliğini artırmak istediklerini söyledi.

Erdoğan: İsrail’in saldırılarını asla kabul etmeyiz

Erdoğan, konuşmasında İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını şiddetle kınadığını belirterek, “İsrail ile Filistin arasında meydana gelen hadiseler hepimizi derinden sarstı. Gerginliğin artarak bölgeye yayılması ihtimalinden endişeliyiz. Camilerin hastanelerin ve sivil yerleşim yerlerin bombalanması gibi saldırıları kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi açıkça söylüyorum” dedi.

Erdoğan, 360 kilometrekareye sıkışmış 2 milyon insanın elektriğini suyunu gıdasını kesmenin en temel insan haklarının ihlal edilmesi olduğunu vurgulayarak, “Amerika İngiltere uçak gemisi göndermeyi konuşuyoruz. Şu anda Gazze’de yer ile yeksan edilen kadın çocuk anne ne var ne yok hepsi yok ediliyor. Bundan kimse dertlenmiyor ama biz dertliyiz” diye konuştu.

Erdoğan, El Ariş Havalimanı’na ilaç, dayanıklı gıda, konserve, çocuk bezi, tıbbi malzemelerin de bulunduğu bir insani yardım uçağını bu sabah gönderdiklerini belirterek, “Çatışmalar başladığından beri bölgeye ilk yardım kargosunu götüren uçağımız bugün saat 12.00 itibariyle havalimanına indi. Gazze’ye insani yardımlarımızı ulaştırmaya devam edeceğiz” dedi.

Erdoğan, tüm tarafları önce ateşkese sonra kalıcı barışı görüşmeye davet ederek, “Gazze şu an itibariyle mazlumdur mağdurdur ama İsrail’in şu an itibariyle mazlum durumu söz konusu değil. Uçak gemisi gönderilmesi barışa hiçbir katkı sağlamıyor. Amerika’nın dışişleri bakanı benim dışişleri bakanım ile görüşme yapıyor; ‘İsrail’e dışişleri bakanı sıfatıyla değil bir Yahudi sıfatı ile yaklaşıyorum.’ diyor. Bu nasıl bir politikacı bu nasıl bir yaklaşım? Bunu söylediğin zaman karşındakiler de şunu söylerse ben de bölgeye bir Müslüman sıfatı ile yaklaşıyorum derse ne diyeceksin? Biz Yahudi öbür tarafta Türk demiyoruz karşındakine insan sıfatı ile yaklaşacaksın. O çocukların halini görmüyor musun?” ifadelerini kullandı.

Erdoğan: ABD ile aramızda güvenlik sorunu var

Erdoğan, konuşmasında ABD ile Türkiye arasında güvenlik sorunu olduğunu söyleyerek, Suriye’de düşürülen SİHA’yla ilgili olarak da ABD’yi sert bir dille eleştirdi. Erdoğan, “Suriye’de düşürülen SİHA’yla ilgili olarak ABD’nin yaptığı açıklamalar bizi tatmin etmedi. Bize karşı oynanan tiyatroyu acı tebessümle karşılıyoruz. ABD ile aramızda güvenlik sorunu var. ABD’nin Suriye’deki varlığı Türkiye için tehdittir” dedi.

Erdoğan, ABD’nin Suriye’de terör örgütü YPG/PKK’ya destek vermesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, “ABD, terör örgütüne silah vererek bölgede istikrarsızlık yaratmaktadır. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini savunmaktadır. Türkiye, Suriye’de terör örgütlerine karşı mücadele etmektedir. Türkiye, Suriye’de barış ve huzurun sağlanması için çaba göstermektedir” diye konuştu.

Erdoğan, ABD ile Türkiye arasında NATO çerçevesinde stratejik ortaklık olduğunu hatırlatarak, “ABD ile Türkiye arasında NATO çerçevesinde stratejik ortaklık vardır. Bu ortaklık, iki ülke arasında iş birliği ve dayanışma gerektirir. Bu ortaklık, iki ülke arasında güven ve saygı gerektirir. Bu ortaklık, iki ülke arasında ortak çıkar ve değerler gerektirir. Bu ortaklığı zedeleyen her türlü girişimden kaçınılmalıdır” dedi.

Erdoğan: Afrika ile ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz

Erdoğan, konuşmasında Afrika ile ilişkilerin önemine de değinerek, Afrika’nın Türk milletinin kalbinde olduğunu ve kıtayla iş birliğini artırmak istediklerini söyledi. Erdoğan, “Afrika, Türkiye için stratejik bir ortaktır. Afrika, Türkiye için kardeş bir kıtadır. Afrika, Türkiye için geleceğin yıldızıdır. Türkiye, Afrika’nın kalkınmasına katkı sağlamak için elinden geleni yapmaktadır. Türkiye, Afrika’nın sorunlarına duyarsız kalmamaktadır. Türkiye, Afrika’nın hak ve hukukunu savunmaktadır” dedi.

Erdoğan, Türkiye-Afrika ilişkilerinin son yıllarda büyük bir ivme kazandığını belirterek, “Türkiye-Afrika ilişkileri, 2005 yılında başlatılan Türkiye-Afrika Ortaklık Süreci ile yeni bir boyut kazandı. 2008 yılında İstanbul’da düzenlenen ilk Türkiye-Afrika Zirvesi ile bu süreç taçlandırıldı. 2014 yılında Malabo’da düzenlenen ikinci Türkiye-Afrika Zirvesi ile bu süreç pekiştirildi. 2023 yılında İstanbul’da düzenlenecek üçüncü Türkiye-Afrika Zirvesi ile bu süreç daha da ileriye taşınacaktır” diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye-Afrika iş birliğinin somut sonuçlar verdiğini vurgulayarak, “Türkiye-Afrika ticaret hacmi 2003 yılında 5,4 milyar dolar iken 2020 yılında 23 milyar dolara ulaştı. Türkiye-Afrika yatırım stoku ise 7 milyar dolar seviyesine çıktı. Türkiye-Afrika arasında 42 ülke ile serbest ticaret anlaşması imzalandı. Türkiye-Afrika arasında 42 ülke ile vize muafiyeti sağlandı. Türkiye-Afrika arasında 54 ülkeye büyükelçilik açıldı. Türkiye-Afrika arasında 54 ülkeye TİKA ofisi kuruldu. Türkiye-Afrika arasında 54 ülkeye Yunus Emre Enstitüsü merkezi açıldı” dedi.

Erdoğan, Türkiye-Afrika iş birliğinin sadece ekonomik değil aynı zamanda siyasi, kültürel ve insani alanlarda da geliştiğini belirterek, “Türkiye-Afrika iş birliği sadece ekonomik değil aynı zamanda siyasi, kültürel ve insani alanlarda da gelişmektedir. Türkiye-Afrika iş birliği BM’den AGİT’e kadar uluslararası platformlarda ortak hareket etmektedir. Türkiye-Afrika iş birliği terörle mücadeleden iklim değişikliğine kadar küresel sorunlara çözüm aramaktadır. Türkiye-Afrika iş birliği eğitimden sağlığa kadar sosyal kalkınmaya katkı sağlamaktadır” diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye-Afrika iş birliğinin koronavirüs salgını döneminde de devam ettiğini söyleyerek, “Türkiye-Afrika iş birliği koronavirüs salgını döneminde de devam etmektedir. Türkiye, Afrika’ya tıbbi malzeme ve ekipman desteği vermektedir. Türkiye, Afrika’ya aşı temini konusunda yardımcı olmaktadır. Türkiye, Afrika’ya ekonomik toparlanma konusunda destek olmaktadır. Türkiye, Afrika’ya dayanışma mesajı vermektedir” dedi.

Erdoğan, Türkiye-Afrika iş birliğinin geleceğe yönelik hedeflerini de paylaşarak, “Türkiye-Afrika iş birliği geleceğe yönelik hedeflerini de paylaşmaktadır. Türkiye-Afrika iş birliği 2023 yılında 50 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı hedeflemektedir. Türkiye-Afrika iş birliği 2023 yılında 10 milyar dolarlık yatırım stokuna ulaşmayı hedeflemektedir. Türkiye-Afrika iş birliği 2023 yılında 1 milyon Afrikalı öğrenciye burs vermeyi hedeflemektedir. Türkiye-Afrika iş birliği 2023 yılında 1 milyon Afrikalı turisti ağırlamayı hedeflemektedir” dedi.

Erdoğan, Türkiye-Afrika iş birliğinin karşılıklı saygı ve çıkar temelinde yürüdüğünü belirterek, “Türkiye-Afrika iş birliği karşılıklı saygı ve çıkar temelinde yürümektedir. Türkiye-Afrika iş birliği Afrika’nın kendi kaderini tayin etmesine saygı duymaktadır. Türkiye-Afrika iş birliği Afrika’nın kendi potansiyelini ortaya çıkarmasına katkı sunmaktadır. Türkiye-Afrika iş birliği Afrika’nın kendi vizyonunu gerçekleştirmesine destek olmaktadır” diye konuştu.

Erdoğan, konuşmasını Afrika’ya sevgi ve selam göndererek bitirdi. (Haber Merkezi)

Paylaş