CHP'li Ceylan, gazilerin ortez/protez sorunlarını Meclis'te gündeme getirdi

Çanakkale Milletvekili ve Millî Savunma Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Özgür Ceylan,  gazilerin ortez/protez ve iyileştirici araç gereçleri temininde yaşadıkları sorunları Meclis’te gündeme getirdi.

418

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ortez/protez ile diğer iyileştirici araç ve gereç kullanmak zorunda olan 81 ildeki tüm gazilerin, Ankara Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin tek adres olarak gösterilmesinin mağduriyete neden olduğunu ifade etti. Çanakkale Milletvekili ve Millî Savunma Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Özgür Ceylan, Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler’in cevaplaması için Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde, gazilerin ortez/protez ve iyileştirici araç gereçleri temininde yaşadıkları sorunları gündeme getirdi. Ceylan, “Sağlık Uygulama Tebliği’ne konulan bu düzenleme ile yılda veya iki yılda bir düzenli periyotlarla değişmesi gereken ortez/protez ile diğer iyileştirici araç ve gereçlerin temininde tek adres olarak Gaziler FTR hastanesinin gösterilmesinin amacı nedir” diye sordu.

“81 il için tek adres göstermenin amacı nedir?”

CHP’li Ceylan, yaralandıkları andan itibaren, fiziki kayıpları ve engellerinin yanı sıra “Travma Sonrası Stres Bozuklukları” ile de mücadele eden gazilerin işlemlerin için 81 ilde Ankara Bilkent Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin tek adres gösterildiğini hatırlatarak, “Randevu sırasını alıp, tedavi prosedürü uygulaması gazilerimizi hem maddi hem de manevi olarak yıpratmaktadır” dedi.

“Randevu talep eden gazilerimize hangi aralıklarla yatış randevusu verilmektedir?”

Ceylan, “Gazi ve refakatçilerinin her yıl yaşamsal destek ekipmanlarını yenilemesinde Gaziler FTR hastanesine gelmesi mecbur bırakılarak ne kadar tasarruf edilmektedir? Ayrıca her yıl çok sayıda gazi ve ailesinin Gaziler FTR hastanesine gelerek gereksiz bir yoğunluk oluşturmasına hem kişi hem de kamu zararına neden olunmaktadır. Randevu talep eden gazilerimize hangi aralıklarla yatış randevusu verilmektedir” diye sordu.

Çözümleri sıraladı

CHP’li Ceylan, gazilerin yaşadığı sorunlara ilişkin çözümlerini, “İkamet edilen ilde sağlık raporu vermeye yetkili bir hastane belirlenip sadece evrakların komisyona gönderilmesi. Değişik bölgelerde, belirlenecek uygun illerde Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde rapor vermeye yetkili birimler ile protez üretecek merkezlerin teşkil edilmesi” şeklinde işaret ederken, “Sürecin bu şekilde işletilmesi daha uygun olmaz mı? Bu konuya ilişkin Bakanlığınızca bir çalışma bulunmakta mıdır” diye sordu.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş