Çanakkale Bağlarından Sofraya Yolculuk

‘Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor’ programı kapsamında ‘Çanakkale Bağlarından Sofraya Yemeklik Asma Yaprağı Projesi’ değerlendirildi.

1680

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı çerçevesinde, Merkez Erenköy köyünde gerçekleştirilen Çanakkale Bağlarından Sofraya Yemeklik Asma Yaprağı Projesi'nin Sonuç ve Değerlendirme Toplantısı, büyük bir katılımla düzenlendi. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, il/ilçe teknik personeller ve kadın çiftçiler toplantıya katıldı.

50 kadın üreticiyle bir araya gelindi

Ramazan Eren, toplantının açılış konuşmasında şunları belirtti: “Türkiye için önemli tarımsal faaliyetlerden biri olan bağcılık, Çanakkale ili tarımında köklü bir geçmişe sahiptir. Üzüm, taze olarak sofralık tüketimin yanı sıra birçok geleneksel ürüne işlenmektedir. Bu kapsamda 2023 yılında Tarım İl Müdürlüğü olarak, Merkez, Eceabat, Çan ve Bayramiç ilçelerinden 50 kadın üretici ile birlikte 'Çanakkale Bağlarından Sofraya Yemeklik Asma Yaprağı Projesi'ni yürüttük.”

“Yapıncak üzüm çeşidi ile bağ tesis edildi”

Eren, projenin ayrıntıları hakkında şu bilgileri verdi: “Projede, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile işbirliği içinde çalıştık. Katılımcılara 21 Mart 2023 tarihinde Yenimahalle'de proje tanıtım toplantısı ve bağlarda uygulamalı budama eğitimi düzenledik. Ayrıca, 9 Haziran 2023 tarihinde salamura yaprak yapımı uygulamalı olarak gösterildi. Projemiz kapsamında, Yenimahalle'de bir kadın üreticimize bir dekar alanda Yapıncak üzüm çeşidi ile bağ tesis edildi.”

“Kadın çiftçilerimizi her geçen projelerde daha fazla görmeyi umut ediyorum”

Eren, toplantıya katılanlara teşekkür ederek şunları ekledi: “Kadın çiftçilerimizi her geçen gün çeşitli projelerde daha fazla görmeyi umut ediyorum. Bu tür organizasyonlar, kadın çiftçilerimizin tarımsal alanda daha etkin rol almasını sağlamaktadır.”

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren'in Erenköy'deki kadın çiftçilere, salamura yapılmış vakumlu yaprak hediye etmesinin ardından proje sonuç ve değerlendirme toplantısı sona erdi.
(Damla Yeltekin)

Paylaş