Çan TKİ'de taşeron işçiler, iş bıraktı!

Çanakkale’nin Çan ilçesinde Türkiye Kömür İşletmeleri’nde (TKİ) taşeron olarak çalışan personeller, iş bıraktı.

1091

Çanakkale’nin Çan ilçesindeki TKİ Çan Kömür İşletmesi’nde çalışan taşeron şoför ve operatörler, maaşlarının düşük olması ve mobbinge uğramaları nedeniyle iş bırakma eylemi başlattı. İşçiler, Türkiye genelindeki ortalama ücretlere uyum sağlanması ve istifaya zorlanmalarının son bulması talepleriyle eylemlerini sürdürüyor.

"Teklif edilen ücret kabul edilemez"

İşçilerden biri, “Şu anda TKİ’de taşeronluk yapan firmalara bağlı şoför ve operatörleriz. Ücretlendirmelerden dolayı burada eyleme başladık ve iş bıraktık. Bugün 32-33 bin lira olan hafriyat şoförü için 26 bin lira teklif edildi. Asgari ücretin 17 bin lira olduğu bir yerde teklif edilen bu ücrete kabul edilemez” dedi.

"Çay molasına bile durmuyoruz"

Bir başka işçi ise çalışma şartlarının çok ağır olduğunu kaydederek, “Çay molasına bile durmuyoruz. Gündüz vardiyasında 10-10,5 saat çalışıyoruz. Sabah 7,5’ta başlan mesai akşam 6’ya kadar devam ediyor ve sadece bir saat yemek molası veriyorlar" diye konuştu.

"İstifaya zorlandık"

İşçiler, zam istedikleri için şantiye şefi tarafından baskıya maruz kaldıklarını ve maaşı beğenmeyenlerin istifaya zorlandığını da belirtti. İşçiler, “Bize ‘Ücretiniz bu, işinize gelirse çalışın, gelmezse çalışmayın’ diye baskı yapılıyor. Zorla dilekçe yazdırıyorlar. Biz bunlara boyun eğmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Akçadağ-Köseoğlu İş Ortaklığı işçileri, eylemlerinde kararlı olduklarını dile getirerek, talepleri karşılanana kadar iş bırakma eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş