Bozcaada Belediyesi'nden yanıt

Bozcaada Belediyesi, atık suların denize deşarjı sebebiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kesilen para cezası ile ilgili olarak açıklama yayımladı.

708

27 Temmuz 2024 Cuma akşamı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çevre kirliliği oluşması nedeniyle Bozcaada Belediyesi'ne para cezası kesilmişti.

Bozcaada Belediyesi, konu ile ilgili olarak bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“27 Temmuz Cumartesi akşamı Bozcaada - Arka Deniz mevkiinde atık suların denize deşarjı sebebiyle çevre kirliliği oluşması ve Bozcaada Belediyemize Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan para cezası kesilmesiyle sonuçlanan süreci sizlere detaylarıyla açıklamak istiyoruz.

Öncelikle belirtmek isteriz ki Bozcaada Belediyesi arıtma tesisi uzun zamandır ciddi sorunlar yaşamaktadır. Uzun yıllardır görmezden gelinen ve ötelenen bu sorunlar yönetimimiz tarafından seçim sonrası hemen dikkate alınmış ve çalışmalara başlanmıştır.

Çalışmalar şu şekildedir:

İlk büyük sorun olarak atık suyun merkezden arıtma tesisine pompalanması için yeni ve büyük bir pompaya ihtiyaç duyulduğu belirlenmiş ve bununla ilgili yurt dışından 18 Nisan 2024 tarihinde malzeme siparişi verilmiştir. Malzemenin maliyeti 29.374 Euro olup, teslim tarihi 12 Ağustos 2024’tür.

Arka Deniz mevkiinde cezaya neden olan koku ve akıntı şikâyeti üzerine; tevzi merkezlerinde çalışması gereken vakum pompalarının arızalı ve yıpranmış olduğu tespit edilmiş, tespitin hemen arkasından bu malzemeler geçen hafta sipariş edilmiş, 27 Temmuz Cumartesi günü de malzemelerin tarafımıza teslimi yapılmıştır. Arızalı pompaların değişimi bugün (28 Temmuz 2024) tamamlanmıştır. Buradaki sorun tamamen çözülmüştür.

Benzer sorunlar adamızda dört noktada daha vardır ve yeni gelen bu malzeme montajıyla birlikte bu dört noktada da sorun çözülmüştür. Tevzi merkezlerinin altyapısının yetersizliğinden kaynaklanan bu sorunlar aşama aşama çözülmüştür. 12 Ağustos’ta yurt dışından gelecek olan ana malzemenin kullanımı sonrasında bu konu kalıcı olarak çözüme ulaşacaktır.

Ancak daha büyük bir sorun arıtma tesisinin kendisidir.

2013 yılında arıtma tesisi, dönemin idaresi tarafından İller Bankası’nın olumsuz raporuna rağmen yanlış bir noktaya konuşlandırılmıştır. Deniz kenarında kum üzerine yapılan havuzlar bugün yük kaynaklı çökmekte ve duvarları ayrılmak üzeredir. Bu büyük sorun ile ilgili belediye başkanlığımızca bir meclis üyesi görevlendirilmiş ve mayıs ayı içerisinde detaylı bir rapor hazırlanmıştır. Ayrıca İSKİ de tarafımıza ek bir rapor sunmuştur. Bu rapor üzerine iki firma yerinde inceleme yaparak gerekli yatırımı tespit etmiştir. ENV Enerji konuyla ilgili 265.000 USD, BBA firması 29 milyon TL teklif vermiştir.

En önemli sorun ise arıtma tesisinin günlük kapasitesinin 1.500 m3 olarak planlanması ancak gerçekleşenin; yeni yapılan içme suyu hatlarının devreye alınırken tüm foseptik bağlantılarının da sisteme bağlanmasıyla 3.200 m3’e ulaşmış olmasıdır.

113 günlük yönetimimizin 90 günü su ve arıtma sorunlarının takibi ve çözümü ile geçmiştir. Yıllardır hiçbir yatırım ve bakım yapılmayan tesis ile ilgili çözüm hem maddi güç, hem de zaman gerektirmektedir.

Konuyla ilgili hassas davranarak ivedilikle harekete geçen bakanlığımızın bu konuda bizlere destek olacağına inanıyoruz. Önümüzdeki hafta içinde hazırladığımız tüm raporlarla Ankara’ya gidip bu önemli konuda çözüm arayacağız.

Kamuoyuna önemle duyururuz.

Bozcaada Belediyesi”

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş