Bayraktar TB3 uçmaya hazır! İşte Bayraktar TB3 için ilk uçuş tarihi

Baykar’ın geliştirdiği yerli ve milli SİHA Bayraktar TB3, teker kesme testini başarıyla tamamladı. Peki Bayraktar TB3 ne zaman ilk uçuşunu yapacak? İşte detaylar…

1370

Bayraktar TB3, Türkiye’nin savunma sanayisindeki en yeni ve en gelişmiş silahlı insansız hava aracı (SİHA) olarak dikkat çekiyor. Baykar tarafından yerli imkanlarla geliştirilen ve üretilen Bayraktar TB3, gökyüzüne doğru ilk defa kanatlarını çırptı. Baykar CEO’su Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 SİHA’nın teker kesme testini paylaştı. Test, tam başarıyla sonuçlandırıldı.

Teker kesme testi nedir?

Teker kesme testi, bir hava aracının kalkışa hazır olduğunu gösteren önemli bir aşamadır. Bu testte hava aracı, pist boyunca motor çalıştırarak ilerler ve gerekli sürate ulaştığında ise iniş takımlarını yerden keserek birkaç metre kadar havalandırır. Bu şekilde hava aracının aerodinamik özellikleri ve kontrol sistemleri test edilir.

Bayraktar TB3 ne zaman ilk uçuşunu yapacak?

Bayraktar TB3 için artık tek bir adım kaldı o da uçuş. Net bir tarih olmasa da gelişmeler ışığında çok yakında Bayraktar TB3’ün ilk uçuş testini de yapması bekleniyor. TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, 2022 yılında Bayraktar TB3’ün ilk uçuşunu gerçekleştireceklerini söylemişti.

Bayraktar TB3 neden önemli?

Bayraktar TB3, mevcut TB2 ’nin üzerine önemli geliştirmeler eklenerek inşa edilmiş durumda. Selefinden daha büyük, daha hızlı olan Bayraktar TB3, aynı zamanda neredeyse iki katı kadar faydalı yük kapasitesine sahip. Daha fazla silah istasyonuna sahip olan Bayraktar TB3, kalkış ağırlığı noktasında da Bayraktar TB2’yi ikiye katlıyor.

Bayraktar TB3’ün kanatları deniz platformlarının alan tasarruf yapabilmesi için katlanabilir bir yapıya sahip. Ek olarak Bayraktar TB3, TCG ANADOLU gibi kısa pistli gemilerden iniş/kalkış da yapabilecek. Dolayısıyla karadaki pistlere bağımlı olamayan Bayraktar TB3, çok daha uzak hedeflere operasyon düzenleyebilecek. Görüş hattı ötesi haberleşme yeteneğiyle çok uzun mesafelerden kontrol edilecek olan SİHA, otomatik iniş ve kalkış da yapacak. Bayraktar TB3, deniz aşırı görevler için kritik öneme sahip olacak. (Haber Merkezi)

Paylaş