Baştürk; "Avrupa Birliği tarihinin yaptığı en büyük medikal tatbikat"

Uluslararası MED EU MODEX 2023 Çanakkale Tatbikatı tamamlanarak, Avrupa'nın en büyük tatbikatı olarak tarihe geçti.

754

18-22 Eylül tarihleri arasında Çanakkale'de AFAD koordinasyonunda gerçekleştirilen Uluslararası MED EU MODEX Tatbikatı, 7 ülke, 51 şehirden gelen sağlık çalışanlarının katılımlarıyla 7/24'lük bir çalışma sürecinin ardından sona erdi. Çanakkale OLAY Gazetesi'ne Avrupa'nın en büyük tatbikatının Çanakkale'de gerçekleştirilmiş olmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Çanakkale İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk; "Yurtdışından gelen 250 tane konuğumuz vardı, Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü'nden; hem izleyici hem de aktif katılımcı olarak yerlerini aldılar. Onların geri dönüşü ise şöyle oldu; 'Avrupa Birliği tarihinin yaptığı en büyük medikal tatbikat oldu'; bu bizim için büyük bir gurur kaynağı. Şu anda Libya'da ya da daha önce de her yerde Türkiye olarak sağlık çalışanları olarak temsil ettik, şu anda da aktif olarak Libya'da hem sağlık personellerimiz, hem cihazlarımız, hem de araçlarımız kullanılmakta" dedi.

"1 buçuk 2 yıldır hazırlıklarını sürdürdüğümüz uluslararası bir tatbikat"

18-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Uluslararası MED EU MODEX 2023 Çanakkale Tatbikatı'nın sona gelinmesiyle beraber değerlendirmelerde bulunan Çanakkale İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk; "Aktif olarak 5 gün olan ama yaklaşık olarak 1 buçuk 2 yıldır hazırlıklarını sürdürdüğümüz uluslararası MED EU MODEX kapsamında 7 ülkenin aktif katılım sağladığı, şehrimize de 51 şehirden gelen sağlık çalışanlarımızın destek verdiği bir tatbikat. AFAD koordinasyonunda gerçekleştirdik. Amaç burada; arama, kurtarma ve sağlık kapsamında farklı ülkelerin, illerin koordinasyonunu sağlamak, olası bir afet ya da acil durumlarda arada iletişimi arttırmak, olası eksiklikleri fark etmek ve bundan sonra beraber çalışma kapasitesini arttırmaktı. Sadece afet anı değil, ondan sonraki süreci de kontrol ettik, yani afet anında kurtarılanlar hastaneye getiriliyor, hastaneleri kurduk çok güzel ama sonrasında neler yapabileceğimizi tekrar kontrol ettik. Çok başarılı bir tatbikat süreci geçti. 7/24 çalıştık, Türkiye olarak EMT Tip1, EMT Tip2 hastanelerimizde ve halk sağlıklarımızla birlikte çalıştık, bu tatbikatımızla birlikte deniz ambulans, hava ambulansı, helikopterlerimiz, uçaklarımız, kara ambulanslarımız aktif bir şekilde kullanıldı" ifadelerini kullandı.

"Dünya insanları için çok önemli bir konumdayız"

Türk sağlık çalışanlarının dünyada önemli bir konumda olduğunu, yaşanan afetlerin sağlık çalışanlarını oldukça tecrübeli yaptığını dile getiren Baştürk; "Yurtdışından gelen 250 tane konuğumuz vardı, Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü'nden; hem izleyici hem de aktif katılımcı olarak yerlerini aldılar. Onların geri dönüşü ise şöyle oldu; 'Avrupa Birliği tarihinin yaptığı en büyük medikal tatbikat oldu'; bu bizim için büyük bir gurur kaynağı. Şu anda Libya'da ya da daha önce de her yerde Türkiye olarak sağlık çalışanları olarak temsil ettik, şu anda da aktif olarak Libya'da hem sağlık personellerimiz, hem cihazlarımız, hem de araçlarımız kullanılmakta. Onların da bize söyledikleri şey şu; Türk Sağlık Örgütü hatta tüm paydaşlarıyla, dünya insanları için çok önemli bir konumdayız çünkü maalesef bizim yaşadığımız felaketler nedeniyle de çok büyük tecrübelerimiz var; yangın, deprem, sel olsun ekiplerimiz tecrübelendi. İsteriz ki bir daha böyle büyük felaketler yaşanmasın ama dünyanın herhangi bir yerinde bir olay olduğunda tün insanlığı bizim ekiplerimize güvenecek. Sağlık çalışanları olarak hem ilimizi hem de ülkemizi başarılı bir şekilde temsil ettik, tüm paydaş kurumlarımız aktif bir şekilde yer aldı. Herkes bu işi sahiplendi ki böylesine başarılı bir iş çıktı ortaya" şeklinde konuştu.

"Felaketler çok çabuk unutuluyor"

Tatbikat sürecinde 60'tan fazla senaryo olduğu ve çoğundan haber olmadıklarını, öte yandan insanların yaşanan felaketleri çok çabuk unuttuğunu vurgulayan Baştürk; "Önemli bir diğer detay ise, tatbikatta kimse zarar görmedi ya da yaralanmadı. Tatbikattaki hastalar da gerçekten makyaj yapılan eğitimli kişilerdi, 60'tan fazla senaryomuz vardı, bazı senaryoları biz dahi bilmiyorduk ki tatbikat amacına ulaşsın. Doğum için gelen, kafasından yaralanan, bacağı kırılan vardı ve hepsi gerçekten makyaj yapılarak geldi, biz birçoğunun ne hastalığı olduğunu geldikten sonra öğrendik. Çanakkalelilerimizin farkındalığı arttı çünkü deprem, afet gibi acil durumlar bizim bir gerçeğimiz, bunun bilincinde olmalıyız. Çadır sayısını arttırdık il olarak. Depremler, seller, yangınlar oluyor ama maalesef ki çabuk unutuluyor, bu durumların gündemde kalması ve herkesin kendi önlemlerini alabilmesi için bir fırsattı. Yurtdışından da katılım olduğu için Çanakkale'nin bir yandan da tanıtımı arttı çünkü gelen kişiler daha sonra turist olarak da buraya gelecekler. Biz de hem şehrimizi hem de ülkemizi temsil ettiğimiz için çok mutluyuz" dedi.

Paylaş