Avrupa Baharat Birliği Toplantısı’nda Türkiye’nin başarısı

Avrupa’nın dört yanından baharat üreticileri ve ihracatçıları, ESA Teknik Komite Toplantısı’nda bir araya gelerek, sektörün sorunları ve çözüm yollarını görüştü. Türkiye, kekik ve defnede dünya lideri olarak toplantıda etkin rol oynadı.

891

Avrupa Baharat Birliği (ESA), baharat sektörünün kalite standartlarını belirleyen ve dünyada 20 milyar dolarlık pazarın yüzde 60’ını oluşturan önemli bir kuruluş. ESA’nın Teknik Komite Toplantısı, Avrupa’nın dört yanından baharat üreticileri ve ihracatçılarını bir araya getirerek, sektörün gelişimi ve sürdürülebilirliği için görüş alışverişinde bulunuyor. Toplantının sonuncusu, Türkiye’nin de katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye, kekik ve defnede dünya birincisi

Türkiye, kekik ve defnede ihracatta dünya birincisi olarak, ESA Toplantısı’nda başarıyla temsil edildi. Türkiye’nin baharat ihracatının yüzde 60’ından fazlasını gerçekleştiren Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, toplantıda Türkiye menşeli ürünler hakkında görüş bildirdi. Tarakçıoğlu, Avrupa Birliği’ndeki (AB) sektörle ilgili son gelişmelerden haberdar olduklarını ve Avrupa’nın Türkiye’nin baharat ihracatından yüzde 30 pay aldığını söyledi.

Kalıntısız üretim ve ihracat için çalışmalar sürüyor

Tarakçıoğlu, sektörde kalıntı sorununun yaşanmaması, üreticinin emeğinin karşılığını alması, ürünlerin geri dönmemesi için yoğun mesai harcadıklarını belirtti. Üreticilerle sık sık toplantılar yaptıklarını, üniversitelerle işbirliği halinde olduklarını ifade etti. Toplantıda, özellikle Çin’den gelen ürünlerde bazı kalıntılara rastlandığı ve önlem alınmaması konusunda karar alındığını, risk teşkil eden kalıntıların da istişare edildiğini, tağşiş ve kurutma faktörü konularının görüşüldüğünü, PA konusunda da numune almanın doğru analiz yapabilmek için şart olduğuna karar verildiğini aktardı. Tarakçıoğlu, ayrıca Denizli’de kekik üretiminin yüzde 90’ının yapıldığı bölgede “Kekik Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları”na yönelik düzenledikleri projeyi de komite toplantısında gündeme getirdiklerini kaydetti.

ESA kalite standartları hakkında bilgi verildi

Tarakçıoğlu, ESA kalite standartları hakkında bilgi verildiğini, çalışmaların daha aktif gitmesi için çalışma grubuna destek olunması için yeni üyeler beklediklerini, kurutma faktörü konusunda da komitenin çalışması gerektiğini, mineral yağ kalıntısı konusunda da getirilen sınırlamaların yükseltilmesi için gerekli adımların hemen atılacağını ve 2024 ilk yarısında bunun sonuçlarının alınabileceğini söyledi. Tarakçıoğlu, “Şu ana kadarki en verimli teknik komite toplantılarından biriydi. Görüşlerimizi bildirerek yönlendirmeye gayret ettik. Teknik komite ESA’nın, ESA da AB’nin Danışma Kurulu gibi çalıştığı için bu toplantılar ve alınan kararlar önem arz ediyor” dedi.(Erhan Taylan)

Paylaş