Av. Pekince, "Bu karar umut verici"

Evli kadına bekârlık soyadını kullanma hakkı tanıyan AYM kararı yürürlüğe girdi. Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Av. Gizem Pekince, “Kadınlar olarak bütün haklarımızı mücadele sonucunda kazandığımız bir toplumda yaşıyorken, diğer alanlarda mücadelelerimize de motivasyon olmuştur” dedi.

915

Türk Medeni Kanunu'nun "evlenen kadının kocasının soyadını alacağı" hükmünü iptal eden Anayasa Mahkemesi kararı yürürlüğe girdi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Av. Gizem Pekince, “Kadın hareketinin yıllardır mücadele ettiği ve mücadele sonunda kazanım olarak değerlendiriyorum” dedi.

“Evlilik öncesi soyadını kullanmak için kadınların yargı kararına ihtiyaçları yok”

Av. Pekince, “Önceden evlilik öncesi soyadlarını kullanabilmek için kadınlar dava açmak zorundalardı. 28 Ocak 2024’te yürürlüğe giren değişiklikle birlikte, evlilik öncesi soyadlarını kullanmak için kadınların herhangi bir yargı kararlarına ihtiyaçları yok. Nüfus Müdürlüklerine gidip, ‘Evlilik öncesi soyadımı kullanmak istiyorum’ dediklerinde evlilik öncesi soy adlarını kullanabilecekler. Kadın hareketinin yıllardır mücadele ettiği ve mücadele sonunda kazanım olarak değerlendiriyorum” dedi.

“Eşitliğe aykırı bir durum olduğu Anayasa Mahkemesi’nce tespit edildi”

‘Kadın olarak evlilik soyadını kullanmak istiyorsan, git yargı kararı al’ deniliyordu. Anayasa Mahkemesi ilgili kararında şuna yer verdi, ‘Erkeğin doğumla kazanılan soy adını ömrü boyunca kullanması mümkünken, aynı hakkın kadına tanınmaması eşitlik ilkesiyle bağdaşmaz.’ Burada eşitliğe aykırı bir durum olduğu Anayasa Mahkemesi’nce tespit edilmiş. Bu karar kadınlar için umut verici. Kadınlar olarak bütün haklarımızı mücadele sonucunda kazandığımız bir toplumda yaşıyorken, diğer alanlarda mücadelelerimize de motivasyon olmuştur” sözlerine yer verdi.

“Bu karar kadın hareketi açısından umut verici”

“Toplumun nabzını tutuğumuzda erkekler, ‘Eşim benim soyadımı kullanmak istemiyor mu’ şeklinde yorumluyorlar” sözlerine dikkat çeken Av. Pekince, “Kanun bu hakkı tanıdı ama hayat içinde bunun karşılığının nasıl olacağını zaman gösterecek. Mücadeleye devam. Kadınlar her alanda mücadele etti. Mücadele bir meyve verdi. Ataerkil toplumda yaşadığımızı kabul etmek zorundayız. Ama mücadele ruhumuzu da kaybetmedik. Soyadı hakkımızı kanun nezdinde kullanmakta bir sorun yaşamayacağımız konusunda bir taahhüt aldık. Toplumun her alanında; siyasal, sosyal her alanda eşit olalım istiyoruz. Anayasa’yla tanınmış bir soyadı hakkı varken, bunu hak mücadelesi yoluna sevk etmek olmaz. Erkek doğduktan ölene kadar aynı soyadını kullanıyor. Bundan sonra kadınlar yargı kararına ihtiyaç duymadan, evlilik öncesi soyadlarını kullanmak isterlerse, Nüfus Müdürlükleri’ne gidecekler. Bu karar kadın hareketi açısından umut verici” diye belirtti.

“Yeni düzenlemeye ihtiyaç var”

“Türk Medeni Kanunu 321’de, ‘çocuk ailesinin soyadını alır’ deniyor” kanunu hatırlatan Pekince, kadının evlilikten önceki soyadını kullanmasıyla ilgili kararın ardından yeni düzenlemeye ihtiyaç olmasına ilişkin, “Çocuğun ortak soyadı konusunda, yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var” dedi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş