Zombi Geyik Hastalığı Nedir? İnsanlara Bulaşabilir Mi?

Zombi geyik hastalığı, ABD’de yüzlerce hayvanı etkileyen ve onları zombiye benzeyen bir hastalık. Peki, bu hastalık nedir, nasıl bulaşır, insanlara tehlike oluşturur mu? İşte zombi geyik hastalığıyla ilgili merak edilenler…

1568

Zombi geyik hastalığı, bir prion hastalığıdır. Prionlar, yanlış katlanmış proteinlerdir ve bulaşıcıdır. Bu hastalık, geyik, sığın ve kanada geyiği gibi hayvanlarda beyin dokusunu tahrip eder ve ölümcüldür. Hastalığa yakalanan hayvanlar zayıflar, salya akıtır, sendeler, agresifleşir ve sonunda ölür. Bilim insanları, bu hastalığın insanlara da bulaşabileceği konusunda uyarıyor.

Zombi geyik hastalığı, ilk olarak 1960’larda Colorado’da görüldü. O zamandan beri, ABD’nin 25 eyaletinde ve Kanada, Finlandiya, Norveç ve Güney Kore gibi ülkelerde yayıldı. Hastalık, enfekte hayvanların teması, dışkısı, idrarı, tükürüğü, kanı veya eti yoluyla bulaşır. Hastalık, bulaştıktan sonra 1 yıla kadar gizli kalabilir ve semptomlar ortaya çıktığında tedavisi yoktur.

Zombi Geyik Hastalığı İnsanlara Bulaşır Mı?

Zombi geyik hastalığı, şu ana kadar insanlarda görülmedi. Ancak, benzer bir prion hastalığı olan deli dana hastalığının insanlara bulaştığı biliniyor. Deli dana hastalığı, enfekte sığır eti yiyen insanlarda Creutzfeldt-Jakob hastalığına (CJD) neden olur. CJD, insanlarda da beyin dokusunu tahrip eder ve ölümcüldür. Bilim insanları, zombi geyik hastalığının da insanlara bulaşabileceği ve CJD’ye yol açabileceği konusunda endişeli. Minnesota Üniversitesi’nden Michael Osterholm, “Önümüzdeki yıllarda enfekte olmuş geyiklerin etini tüketen insanlarda kronik telef hastalığının görmek oldukça mümkün” diyor.

Zombi Geyik Hastalığından Nasıl Korunulur?

Zombi geyik hastalığından korunmanın en iyi yolu, enfekte hayvanların etini yememektir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), geyik avlayan veya etini tüketen insanlara şu tavsiyelerde bulunuyor:

  • Hayvanın sağlıklı göründüğünden emin olun. Zombi geyik hastalığına yakalanan hayvanlar zayıf, bitkin, salya akıtan, sendeleyen veya agresif olabilir.
  • hayvanın beyni, omuriliği, gözleri, dalak, bademcikleri veya lenf bezleri gibi organlarını yemeyin veya dokunmayın. Bu organlar, prionların yoğun olduğu yerlerdir.
  • Hayvanın etini işlerken koruyucu eldiven giyin ve eti iyice pişirin. Etinizi işlerken veya pişirirken kullandığınız ekipmanları iyice temizleyin ve dezenfekte edin.
  • Hayvanın etini yemeden önce, bölgenizde zombi geyik hastalığı olup olmadığını kontrol edin. Hastalığın görüldüğü bölgelerde avlanmaktan kaçının veya etinizi test ettirin.

Zombi geyik hastalığı, hayvanlarda ölümcül bir prion hastalığıdır. Bu hastalık, hayvanların zombiye benzemesine neden olur. Hastalık, henüz insanlara bulaşmadı, ancak bu olasılık dışlanmıyor. Bu yüzden, enfekte hayvanların etini yememek ve gerekli önlemleri almak önemlidir. Zombi geyik hastalığıyla ilgili son gelişmeleri takip etmek için bizi izlemeye devam edin. (Erhan Taylan)

Paylaş