Yılmaz ve Esen’den 1 Mayıs mesajı

1 Mayıs dolayısıyla bir açıklama yayımlayan Hak-İş Konfederasyonu İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Vedat Yılmaz ile Öz Sağlık-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Recep Esen; tek bir ses, tek bir yürek olarak meydanlarda olacaklarını söyledi.

123

Hak-İş Konfederasyonu İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Vedat Yılmaz, Öz Sağlık-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Recep Esen ile birlikte 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla konfederasyon tarafından yapılan açıklamayı paylaştı.

Hak-İş Konfederasyonu tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün alın terimizin, emeğimizin, birlik ve dayanışmamızın günüdür. 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günümüz kutlu olsun!

İşyerlerinde gece gündüz demeden alın teri döken vefakâr emekçilerimize, birlikte yol yürüdüğümüz tüm kardeşlerimize Rize Meydanından ve eşzamanlı olarak illerden sesleniyoruz. Uluslararası Birlik, Mücadele ve dayanışmamızda sizlerin sesi olmak için alanlardayız.

Ülkemizin huzuru ve güvenliği için fedakârca görev yapan, bu uğurda canını siper eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Aynı şekilde, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu hayatını kaybeden tüm emekçilerimizi de saygıyla yad ediyor, yaralanan ve meslek hastalığı yaşayan işçi kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz.

Sorunlarımız, önerilerimiz ve taleplerimiz için coşkuyla, inançla meydanlardayız.

HAK-İŞ olarak kararlaştırdığımız 1 Mayıs haftası kapsamında 22 Nisan’da Kocaeli’nde Örgütlenme ve Kayıt Dışı ile Mücadele, 24 Nisan’da Van’da Refahın Adil Paylaşımında Vergi ve Sosyal Politikalar, 25 Nisan’da Aydın’da 696 sayılı KHK’nın Yol Açtığı Sorunlar, 28 Nisan’da Konya’da Emeklilik Sisteminde Yaşanan Sorunlar ve 29 Nisan’da Gaziantep’te İş Mevzuatının Güncel Sorunları başta olmak üzere pek çok konunun kamuoyuna daha güçlü bir şekilde duyurulması, emek mücadelesinin evrensel değerleri etrafında birlik ve dayanışma ruhunun hep birlikte yaşatılması amacıyla basın toplantıları düzenledik.

Bu basın toplantıları kapsamında 81 il teşkilatımızla, 1 Mayıs Haftası etkinlikleriyle ülke genelinde güçlü bir birlik, mücadele ve dayanışma ruhu ortaya koyduk.

Bugün 1 Mayıs’ta;

Van ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyelerinde hukuksuz ve haksız şekilde işten çıkarılan, 360 gündür eylem çadırında ekmeği ve hakkı için direnen emekçi kardeşlerimizin,

Altındağ Belediyesi, Lezita ve Yolbulan’da grev yapan, aylardır alın teri ve emeği için mücadele eden emekçilerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz.

HAK-İŞ olarak, sendikal hak ve özgürlüklere yönelik yapılan tüm müdahaleleri kınıyor, sendikadan istifaya zorlanan, işten çıkarılan emekçilerin bir an önce işlerine iade edilmesi için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz.

Türkiye, Terörsüz Bir Gelecek İçin Kararlı Adımlarla İlerlemektedir.

Ülkemiz, terörden arındırılmış bir Türkiye hedefi doğrultusunda yeni ve kararlı bir sürece girmiştir. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, terörün her türlüsünü reddeden ve milli birlik-beraberliği esas alan bu sürece güçlü desteğimizi ifade ediyoruz.

Tek bir Ses, Tek bir yürekle Meydanlardayız.

Tüm emekçilerin ücretlerinin enflasyona karşı korunmasını talep ediyoruz. Emekçilerin ve emeklilerin milli gelirden aldığı payın artırılmasını istiyoruz.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısı demokratik, katılımcı ve çoğulcu bir anlayış ile yeniden düzenlenmelidir. HAK-İŞ olarak, toplu sözleşme düzenini bozmayacak, güçlendirecek bir asgari ücret düzenlemesini talep ediyoruz.

Çalışamayan veya geliri yetersiz vatandaşlarımıza bireyi esas alan düzenli asgari gelir yardımı sistemi kurulmasını talep ediyoruz.

İşsizlik sigortası ödeneği tüm çalışanların çalışmaları ile orantılı olarak faydalanabileceği bir modele dönüştürülmelidir.

HAK-İŞ olarak, vergilendirmede aile yükümlülüklerinin dikkate alınmasını, vergi matrahı ile vergi oranlarının söz konusu yükümlülüklere uygun olarak belirlenmesini talep ediyoruz.

Kriz dönemlerinde tüm ücretliler üzerinden alınan vergi oranı %10 olarak sınırlandırılmasını istiyoruz.

Ücretlerdeki vergi yükünün azaltılmasını ve az kazanandan az çok kazanandan çok anlayışıyla vergi alınmasını talep ediyoruz

Sendikal Hak ve İş Güvencesi Emeğin Güvencesidir; Biz de bu Güvence için Alanlardayız.

Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, sendikalı işyerlerinin teşvik edilerek sendikal hakların kullanımının yaygınlaştırılmasını talep ediyoruz.

Sendikal örgütlenmenin temel taşlarından biri olan toplu iş sözleşmesi yetki tespit sürecinin, hızlı ve şeffaf bir şekilde sonuçlanmasını istiyoruz.

İşe iade davalarının mutlak bir güvenceye kavuşturulmasını talep ediyoruz. Özellikle sendikal nedenle yapılan fesihlerde işçilere, işyeri sendika temsilciliği güvencesi gibi mutlak bir iş güvencesinin getirilmesini verilmesini istiyoruz.

İş akdi sona eren işçinin bütün alacaklarının herhangi bir pazarlık yapılmaksızın ödenmesi yasal ve ahlaki zorunluluktur, doğmuş haklar ve alacaklar üzerinde yeniden bir pazarlık yapılması evrensel bütün ilkelere de aykırıdır.

HAK-İŞ olarak, hukuka ve ahlaka ayrılığı açık olan arabuluculuk müessesinin hukukumuzda mevcut eşitsizlikleri daha da artırması nedeniyle bir an önce ortadan kaldırılmasını, uyuşmazlıkların hızlı ve etkin çözüme kavuşturulmasını sağlayacak bir sistem kurulmasını talep ediyoruz.

HAK-İŞ olarak, tüm çalışanların kıdem tazminatına erişimini sağlayacak, adil, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir modelin oluşturulmasını talep ediyoruz.

Her emekçi sosyal güvenceye kavuşmalı, hiçbir işçi güvencesiz çalıştırılmamalıdır. Kayıt dışı çalışmanın son bulduğu, herkesin emeğinin karşılığını alabildiği bir Türkiye mümkündür.

Biz Bunun İçin Buradayız, Meydanlardayız!

Kayıt dışı istihdam ile mücadelede çalışmaların daha etkin ve istikrarlı bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Çocuk işçiliğinin ve istismarının önlenmesini talep ediyoruz. Kayıt dışı ve güvencesiz alanlarda çalışan işçilerin kayıt altına alınması için gerekli yasal düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz.

Kadınların, gençlerin ve engellilerin istihdama katılımlarını kolaylaştıracak politikaların oluşturulmasını, gençlerin istihdamda daha güçlü yer bulabilmesi için eğitim-istihdam geçişinin desteklenmesini, staj ve çıraklık süreçlerinin daha güvenceli hale getirilmesini talep ediyoruz.

HAK-İŞ olarak, dijital dönüşüm kapsamında geleceğin mesleklerinin işçilerin adil geçişini sağlayacak şekilde eğitim yoluyla desteklenmesini talep ediyoruz. İklim krizine karşı adil geçiş politikalarının uygulanmasını istiyoruz. Ayrıca, yeşil işler yaratılmasını ve çevre dostu bir istihdam stratejisinin oluşturulmasını talep ediyoruz.

İş ve sosyal güvenlik mevzuatının göçmen ve mülteciler için sürdürülebilir, uyum odaklı politikalar ile desteklenmesini talep ediyoruz.

Bu çerçevede HAK-İŞ olarak, işçi haklarını güçlendirecek köklü düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini, İş Mevzuatının, emeğin değişen koşullarına ve çalışma hayatının gerçeklerine uygun biçimde güncellenmesini istiyoruz.

Ev hizmetlerinde çalışan emekçilerin, İş Kanunu kapsamına alınmasını, Evde Bakım ve Destek Sigortası hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

Ev işçileri, bakım işçileri, tarım işçileri gibi sosyal güvenceden uzak olan çalışma biçimlerinin sosyal güvenlik kapsamı altına alınmasını ve sendikal haklardan yararlanmaları sağlanmasını istiyoruz.

Uzaktan çalışma, esnek çalışma, kısmi zamanlı çalışma gibi yeni çalışma biçimlerinde işçilerin fazla mesai, izin, sosyal güvenlik ve sendikal haklarını koruyacak şekilde düzenlemeler yapılmalıdır.

Emeğin ve Emekçilerin Sesi Olmak İçin Meydanlardayız.

Emekli aylıklarının, prim ödeme gün sayısı ve yatırılan prim tutarıyla orantılı olarak belirlenmesi ve emekli aylığı alt sınırı en az asgari ücret düzeyine yükseltilmesini talep ediyoruz.

HAK-İŞ olarak, emeklilik mevzuatının adil, gelir güvencesi sağlayacak ve emekçiyi enflasyonist baskılara karşı koruyacak şekilde yeniden ele alınmasını; sosyal destek mekanizmalarıyla emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesini istiyoruz.

Tüm Kamu İşçilerinin Sesi Olarak Meydanlardan Sesleniyoruz.

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, taşeron sistemine karşı verdiğimiz mücadelenin en önemli kazanımlarından biri olan 696 sayılı KHK ile sağlanan kadro düzenlemesini çalışma hayatımız açısından tarihî bir başarı olarak değerlendiriyoruz.

Bununla birlikte devam eden sorunlarımızın da çözüme ulaştırılmasını bu tarihi başarıya destek olacağını düşünüyoruz.

-Kadroya geçen işçilere tayin ve becayiş hakkının verilmesini, belediye şirketlerinde çalışan işçilerin 6772 sayılı Kanun kapsamındaki 52 günlük ilave tediye ödemesinden faydalandırılmasını istiyoruz.

-Kadro dışı kalan işçilerin durumunun ivedilikle çözülmesi ve tüm emekçilere istisnasız ve ayrımsız kadro verilmesi talep ediyoruz.

-Mevcut durumda, görev tanımı ve meslek kodu belirsizliği, çalışanlar üzerinde baskı oluşturmakta, iş barışını zedelemekte ve mobbing ortamına zemin hazırlamaktadır. İş tanımlarının netleştirilmesini, görev geçişlerinin esnekleştirilmesini ve işyerlerinde baskı ve tehdit ortamının son bulmasını istiyoruz.

2025 yılı Kamu Çerçeve Protokolü sürecinin sosyal diyalog ilkesiyle yürütülmesini ve taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz. Toplu iş sözleşmesinin, kamu işçilerimizin ücret adaleti, sosyal hakları ve çalışma koşulları açısından kalıcı kazanımlar sağlaması gerektiğine inanıyoruz.

Kamu kurum ve kuruluşlarında mevsimlik, geçici ve kampanya işçilerinin iş akitlerinin askıda olduğu süreler için sosyal güvenlik ve gelir desteği mekanizmaları oluşturulmasını talep ediyoruz. Bu emekçilerin çalışma sürelerinin 11 ay 29 güne uzatılmasını istiyoruz. Bununla birlikte boş bulunan norm kadroların kanunda belirtilen usul ve esaslara göre aynı kurumda çalışan ve durumları yasada aranan şartları taşıyan geçici ve mevsimlik işçiler tarafından doldurulmasını talep ediyoruz.

2025 yılının “Aile Yılı” ilan edildiği bu süreçte, kamu işçilerinin aile bütünlüğünü koruyacak adımların atılmasını bekliyor, gerekli yasal ve idari düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

Bugün Burada Emeğin Vicdanı Konuşuyor.

HAK-İŞ olarak, dünyanın dört bir yanında zulme uğrayan mazlumların yanındayız.

Filistin başta olmak üzere; Doğu Türkistan’dan Arakan’a kadar pek çok coğrafyada insanlar temel hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakılmakta, ağır insanlık ihlallerine maruz kalmaktadır.

Siyonist İsrail rejiminin Filistin halkına yönelik saldırıları, yalnızca bölge barışını değil, tüm insanlığın ortak vicdanını hedef almaktadır.

Bizler, emeğin onurunu savunduğumuz kadar, insan onurunun da evrensel değerlerle korunması gerektiğine inanıyoruz.

Küresel adaletin tesisi, yalnızca kendi sınırlarımız içinde değil; mazlum coğrafyalarda da barış, huzur ve özgürlüğün sağlanmasıyla mümkündür. HAK-İŞ, her türlü ayrımcılığa, ırkçılığa, zulme ve sömürüye karşı durmaya; hak, hukuk ve adaletin sesi olmaya devam edecektir.

HAK-İŞ olarak, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının hiç yaşanmadığı bir çalışma hayatı istiyoruz.

İşyerlerinde fiziki, psikolojik ve ekonomik şiddetin engellenmesi için HAK-İŞ’in önderliğinde geliştirilen “İşyerlerinde Şiddete Sıfır Tolerans Belgesi” imzalanarak sadece fiziki değil psiko-sosyal güvenlik de sağlanmalıdır.

İşyerlerinde Şiddet, Mobbing ve Tacizin önlenmesi için ILO’nun C190 sayılı Sözleşmesi onaylanmalıdır. Sosyal diyalog mekanizmaları tam katılımcı bir anlayışla yeniden yapılandırılmalıdır. Ekonomik ve Sosyal Konsey, Üçlü Danışma Kurulu ve Çalışma Meclisi etkin bir şekilde toplanmalıdır.

HAK-İŞ olarak biz, daha fazla dayanışma, daha çok refah, güvenceli istihdam, iş güvencesi ve sosyal adalet için mücadele veriyoruz.

HAK-İŞ, tüm emekçileri “Örgütlü ol, Sendikalı ol, HAK-İŞ’li ol” çağrısıyla birliğe sadece ulusal düzeyde değil, küresel ölçekte yürütülen emeğin ortak mücadelesine, birliğine ve dayanışmasına davet ediyor.

Çünkü biliyoruz ki; emeğin onuru örgütlü mücadelede, işçinin güvencesi HAK-İŞ’in yolundadır!

1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günümüz kutlu olsun!

Yaşasın emeğin ve emekçinin birliği, Yaşasın HAK-İŞ, Yaşasın Küresel Emek Mücadelesi, Yaşasın Başkenti Kudüs olan Özgür ve Bağımsız Filistin Mücadelesi, Yaşasın Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü, Yaşasın 1 Mayıs!”

(HABER MERKEZİ)
Paylaş