Yılın Ahisi Ödülünü Kazandı: Geleneksel Yorgan Ustası İsmail Yamak

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde 52 yıllık ustalık serüveni boyunca "Yılın Ahisi" ödülüne layık görülen yorgan ustası İsmail Yamak, geleneksel el yapımı yorganları yaşatma misyonunu sürdürüyor.

2180

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde uzun yıllar süren emek ve ustalıkla el yapımı yorganlar üreten İsmail Yamak, "Yılın Ahisi" unvanını kazandı. Yamak'ın geleneksel el sanatlarına olan bağlılığı ve mesleğine duyduğu sevgi, ödülle taçlandı.

Yaşına rağmen işçiliğini bırakmadı

İlkokulu tamamladıktan sonra babasının yönlendirmesiyle yorgancı bir ustasının yanında çırak olarak işe başlayan 73 yaşındaki Yamak, mesleğini severek icra etti ve zaman içinde ustalaştı. Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra 21 yaşında kendi dükkanını açan Yamak, rengarenk yorganları el işçiliğiyle üreterek müşterilerine sunuyor. Mesleğini 52 yıldır sürdüren Yamak, yaşına rağmen el işçiliğini bırakmıyor.

“Meslek altın bileziğinizdir”

Yamak, mesleğinin eskisi kadar ilgi görmemesine rağmen ilk günkü heyecanla çalışmaya devam ettiğini ve Ahilik Haftası kapsamında "Yılın Ahisi" seçilmenin kendisini gururlandırdığını ifade etti. Aynı zamanda Akyazı Manifaturacılar, Ayakkabı ve Tuhafiyeciler Esnaf Odası başkan yardımcısı olan İsmail Yamak, mesleğinin giderek kaybolmaya başladığını ve çırak yetiştiremediklerini dile getirdi. Ancak, yine de el emeği ürünlerin tercih edildiğini vurguladı. Yamak, gençlere mutlaka bir meslek öğrenmeleri tavsiyesinde bulunarak, "Meslek altın bileziğinizdir, size her zaman ekmek kapısı açar. Gençlerin mutlaka bir meslek öğrenmeleri gerektiğini düşünüyorum." dedi.(AA)

Paylaş