UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türk Ahşap Camiler Ekleniyor

UNESCO, Türkiye'nin Orta Çağ'dan günümüze uzanan ahşap direkli ve kirişli camilerini Dünya Mirası olarak kabul etti. Türkiye, bu yeni eklemelerle toplamda 21 kültürel varlıkla listeyi zenginleştirdi.

1817

Türkiye'nin zengin kültürel mirası, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yeni bir sayfa açıyor. Orta Asya'dan Horasan bölgesine uzanan Türklerin mimari üslubunu yansıtan ahşap direkli ve kirişli camiler, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu önemli kararı sosyal medya üzerinden paylaşarak duyurdu. Ersoy, mesajında, "Yeni bir müjde daha! UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kültürel varlıklarımızı ilk kez seri olarak kaydettirdik. Gordion'un ardından Anadolu'nun Orta Çağ'dan günümüze uzanan ahşap direkli ve kirişli camileri de Dünya Mirası oldu. Böylece listedeki kültür varlığı sayımızı da 21'e yükselttik. Hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

Türk Ahşap Camiler UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde

Türkiye'nin bu önemli başarısı, 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında resmi olarak onaylandı. Konya Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Eskişehir Sivrihisar Ulu Cami, Kastamonu Kasaba Köy Mahmut Bey Camii, Ankara Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Camii ve Afyonkarahisar Ulu Cami, Dünya Mirası ilan edildi. Böylece Türkiye, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 21. kültürel varlığını eklemiş oldu.

Türkiye'nin İlk Seri Adaylığı

Bu önemli karar aynı zamanda Türkiye'nin Dünya Mirası Listesi'nde ilk seri kültürel varlıklarını kaydettirdiği anlamına geliyor. Bu tarihi camiler, ahşap destekli cami mimarisinin Orta Çağ'dan günümüze uzanan önemli temsilcileri olarak öne çıkıyor. Farklı şehirlerde bulunmalarına rağmen, ortak özellikleriyle Anadolu'nun kültürel zenginliğini yansıtıyorlar.

Ahşap İşçiliği ve Estetik

Bu camiler, kapılarından minberlerine, sütun başlıklarından tavan kirişlerine kadar özenle işlenmiş ahşap detaylarıyla dikkat çekiyor. Usta marangozluk becerisiyle inşa edilen bu yapılar, "Kalem İşi" adı verilen bezemeleriyle sanatseverleri büyülüyor. Ayrıca, ahşap minberlerinde kayıtlı ustaların isimleri bulunuyor.(AA)

Paylaş