Ege Denizi'nin kuzeyinde, Çanakkale iline bağlı küçük bir ada olan Bozcaada, huzurlu ve şirin atmosferi ile oldukça sevilir. Burada yerleşim, adanın kuzeydoğusunda toplanır. Adanın doğal bitki örtüsü maki ve ufak çalılıklardır. Yüzölçümünün 1/3'ü ise bağlardan meydana gelir. Nem oranı düşük olduğu için adada iyi üzüm yetişir. Ayrıca çeşitli rüzgar tipleri ile meşhurdur. Yüzyıllardır Türkler ile Rumların yaşadığı Bozcaada, stratejik konumundan dolayı çağlar boyunca istilaya da uğramıştır. 1455'te Osmanlı topraklarına katılan ada, 1923 Lozan Anlaşmasıyla Gökçeada ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlanmıştır.
Bozcaada'ya sadece Geyikli'den kalkan arabalı feribotlar ile gidebilirsiniz. Geyikli'ye ise Çanakkale şehir merkezinden özel aracınızla yaklaşık 50 dakikada varabilirsiniz. Bunun dışında; Çanakkale Otogarı'na inebilir ve Geyikli feribot iskelesine giden minibüslere de binebilirsiniz. Buradan yaz-kış düzenlenen Bozcaada Geyikli arabalı feribot seferlerini kullanabilirsiniz. Yaz aylarında seferler karşılıklı olarak genelde saat başı yapılır. Kışın ise günde 3-5 kez değişen saatlerde seferler düzenlenir.
Bozcaada nispeten küçük bir ada olması nedeniyle genellikle 1 günde gezilebilir. Fakat adanın tüm kendine has güzelliklerini keşfetmek için en az birkaç gün ayırabilirsiniz. Özellikle yavaş bir tempo ile gezecekseniz adada daha fazla zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca gerek merkez bölgesinde gerek merkezden biraz daha uzaktaki Bozcaada pansiyonlarını tercih edebilirsiniz.
Bozcaada Gezilecek Yerler Listesi
Bozcaada Kalesi, Persler, Atinalılar, Romalılar, Bizanslılar,
Cenevizliler ve Osmanlılar gibi çeşitli medeniyetlerin kontrolü
altına girmiştir ve adanın sembolüdür. Fatih Sultan Mehmet
tarafından, ardından II. Mahmut döneminde onarılan, tekrar
yaptırılan kale, en son Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından
1996 yılında restore edilmiştir. Feribot ile adaya
yaklaşıldığında direkt kendini belli eder. Bozcaada Kalesi, iç ve
dış olarak iki bölüme ayrılır. Dış kalede zamanında cephanelik,
eğitim alanları gibi yerler vardı. İki bölümden oluşan iç kale
ise revir, cami, minare, zindanlardan oluşmaktaydı. Günümüzde
kalenin iç bölümünde Bozcaada ile ilgili tarihi ve etnografik
eserler sergilenmekte.
Adanın en popüler plajı olan Ayazma Plajı, ada merkezine yaklaşık
8 km mesafededir. Plaj, ince beyaz kumları ve berrak turkuaz
renkteki denizi ile meşhurdur. Ayrıca civarında kamp yapmak için
olanaklar sunması bakımından gezginler de adada Ayazma Plajı
çevresinde sık konaklar. Plaja geldiğinizde bölgedeki restoran,
kamp alanları, eğlence yerlerini keşfedebilirsiniz. Bu arada
Ayazma Plajı'nın suyunun genelde soğuk olduğunu bilmenizde yarar
var. Ne var ki dalgasız deniz sevenler için de oldukça ideal.
Plaj keyfinizin ardından bölgedeki restoranlarda güzel bir öğlen
- akşam yemeği yiyebilir, adaya özel lezzetleri de
keşfedebilirsiniz.
Adada daha sakin bir plaj arıyorsanız Habbele Plajı'nı tercih edebilirsiniz. Plaj çevresi, yeşilliklerle çevrilidir. Dahası, sığ denizi ve sakin yapısı sayesinde çocuklu aileler de Habbele Plajı'nı sık tercih ederler. Merkezden yaklaşık 8 km uzaklıkta bulunan Habbele Plajı, altın sarısı kumları, çakıl taşları ile son derece keyifli bir plaj deneyimi vadeder. Buradaki işletme tarafından sunulan şezlong ve şemsiyelerini kiralayıp plajda denize girebilirsiniz. Ayrıca Habbele Plajı'ndaki işletme, adaya özel kokteyller, yiyecek ve içecek menüsü ile de hizmet vermekte. Habbele Plajı'na kendi aracınız ile giderseniz, işletmenin otoparkını ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Toplu taşıma ile gitmek içinse adanın merkezinden kalkan dolmuşlara binebilir, Habbele Plajı durağında inebilirsiniz.
Bozcaada'da yer alan Rum Mahallesi, adanın tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtır. Tarihi evler ve yapıları ile ünlüdür. Adanın eski zamanlar havasını solumak için mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri Rum Mahallesi'dir. Halk arasında Cumhuriyet Mahallesi olarak da bilinen yer, birbirine paralel sokakları ve beyaz evleri ile dikkat çeker. Bahçe duvarlarından sarkan çiçek ve bitkiler de eşsiz bir görüntü sunar. Rum Mahallesi'ndeki en önemli tarihi yapılardan biri Meryem Ana Kilisesi'dir. Pazar sabahları ayin yapılan Meryem Ana Kilisesi, Rum Ortodoks cemaate ait. Kiliseyi pazar günleri sabah 08.00'de yapılan ayinlerde ziyaret edebilirsiniz. Bunun dışında kapalıdır.
Ada halkının çoğunlukla yaşadığı ve adanın günlük hayatını yansıtan bir yerdir. Mahallede yerel marketler, bakkallar ve küçük dükkanlar vardır. Alaybey Mahallesi adı ile de bilinen Türk Mahallesi, ahşap evlerinden kıvrımlı sokaklarına kadar hafızalara kazınır. Son yıllarda burada pansiyon sayısında da artış yaşanmış durumda. Ayrıca adadaki restoranların pek çoğu da Türk Mahallesi'nin liman bölümünde konumlanıyor.
Feribot iskelesine son derece yakın bir konumda bulunan Bozcaada Yerel Tarih Müzesi, adanın geçmiş izlerini keşfetmeniz açısından önemlidir. 2006 yılında Hakan Gürüney tarafından kurulan Bozcaada Müzesi, 50 binden fazla koleksiyonluk malzemeye ev sahipliği yapmakta. Örneğin, adada bir zamanlarda kundura mesleği revaçtaydı ve müzede pek çok eski kundura da sergilenir. Şarap etiketleri, daktilolar, yağlı boya çalışmalar, mimari süsler gibi daha pek çok eser, materyal ve parça da müzede.
Ada genel olarak Ege mutfağı ile ünlüdür. Ayrıca pek tabii ki
yerel lezzetler de misafirlerin iştahını kabartır. Adadaki
restoran, kafe, meyhane gibi işletmelerde Bozcaada mutfağını
keşfedebilirsiniz. İşte Bozcaada'da tadabileceğiniz birbirinden
harika lezzetler: