Tespih Nasıl Çekilir?

Tespih, Allah’ı anmanın ve O’na hamd etmenin güzel bir yolu olarak kabul edilir.

748

Tespih çekmek, hem namazlardan sonra hem de günlük hayatta yapılan bir ibadettir. Tespih çekmenin birçok fazileti ve sevabı hadislerde beyan edilmektedir. Peki tespih nasıl çekilir? Tesbih çekilirken ne söylenir? Tesbih çekilirken hangi dualar okunur? Tesbih çekmenin önemi nedir? Namazdan sonra tesbih çekmek terk edilebilir mi? Tesbih çekmenin faziletleri nelerdir? Namaz dışında hangi dualar tesbihte çekilir? Günlük tesbihatlar nelerdir? Tesbih çekmek ve tesbih nasıl çekilir yapılması gerektiği faziletlerinin neler olduğu konusundaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Tespih Nedir?

Tespih, Arapça “sübhan” kelimesinden türetilmiş bir kelimedir. Sübhan, Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih etmek, yani O’nu eksikliklerden uzak tutmak anlamına gelir. Tespih, Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ederek, O’nu yüceltmek, O’na hamd etmek, O’nu zikretmek demektir. Tespih, aynı zamanda bu amaçla kullanılan boncuklu bir araçtır. Tespih, genellikle 33 veya 99 boncuktan oluşur. Her bir boncuk, bir zikir veya dua ifadesini temsil eder. Tespih çekerken, boncuklar parmaklar arasında kaydırılarak, zikir veya dua söylenir.

Tespih Nasıl Çekilir?

Tespih çekmek, namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tespih çekilirken namazlardan sonra şu şekilde zikir ve dua söylenir:

  • Allahumme entesselamu ve minkesselam, tebarekte ya zel celali vel ikram. (Allah’ım, selam sensin; selamet de ancak sendendir. Mübareksin. Ey Celal ve İkram sahibi!)
  • Alâ Rasulina salavat. (Peygamberimiz üzerine salavat getirin.)
  • Subhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim. (Allahı bütün noksan sıfatlardan tanzih eder, kemal sıfatlarla muttasıf olduğunu kabul ederim. Bütün hamd ve şükürler Allah’adır. Allah’tan başka hiç bir ilah yoktur. İhtiyaçları gideren ve zararları yok eden yalnız yüce ve güçlü olan Allah’tır.)
  • Ayetel Kürsi okunur.
  • Ve huvel aliyyul aziymizul celali subhanellah. (O, yüce ve büyük olan, Celal sahibi olan Allah’tır. Allah noksanlardan uzaktır.)
  • Subhanel bagiy daime nil hamdulillah. (Daima var olan Allah’ı tesbih ederim. Hamd Allah’adır.)
  • Rabbil alemiyne teala şanuhu allahu ekber. (Alemlerin Rabbi olan Allah’ın şanı yücedir. Allah en büyüktür.)
  • Lâ ilâhe illâllahu vahdehû lâ şerike leh. Lehul-mulku ve lehul-hamdu ve huve alâ kulli şey`in kadîr. (Allah Teala’dan başka ilah yoktur, tek ilah sadece odur, ortağı da yoktur. Bütün mülk ona aittir. Bütün hamdü senalar onadır. Her şeye kadirdir.)
  • Allahummehşurna fi zumretis salihin. (Bizi mahşerde salihler topluluğu ile yargıla.)
  • Burada dua edilir.
  • El Fatiha denilir ve Fatiha suresi okunur.
(HABER MERKEZİ)
Paylaş