Tebligat Nedir? Tebligatın Türleri, Önemi ve Süreleri

Tebligat, resmi kurumlar tarafından gönderilen kağıttır. Tebligat, hukuki haklarınızı korumak ve süreçlerdeki bildirimleri sağlamak için çok önemlidir. Tebligat, normal tebligat ya da E- Tebligat (Elektronik Tebligat) olarak yapılmaktadır. Tebligatın içeriği, türü, önemi ve süreleri hakkında bilmeniz gerekenleri bu makalede sizin için derledik.

578

Tebligat, resmi kurumlar tarafından gönderilen kağıttır. Mahkeme, Cumhuriyet Savcılığı veya İcra Dairelerinden size gelen her “kağıt” resmi bir işlem hakkında size bilgi vermek için gönderilmiştir. Bu kurumlar tarafından gönderilen kağıda da “Tebligat” adı verilir. Tebligat, hukuki haklarınızı korumak ve süreçlerdeki bildirimleri sağlamak için çok önemlidir. Tebligat, normal tebligat ya da E- Tebligat (Elektronik Tebligat) olarak yapılmaktadır. Tebligatın içeriği, türü, önemi ve süreleri hakkında bilmeniz gerekenleri bu makalede sizin için derledik.

Tebligatın İçeriği

Tebligat Kanununun 9. Maddesine göre Tebligatın içeriğini açıklamak gerekirse, şu bilgileri içermelidir:

Tarafların ve varsa yasal temsilci ve vekillerinin ad ve soyadları ile yerleşim yeri veya iş adreslerini,

Anlaşılacak şekilde kısaca tebliğin konusunu,

Davet edilen şahsın hangi kurumda ve hangi gün ve saatte hazır bulunması gerektiğinin ve bu kurumun yerini,

Kanunlarına göre davetiye ve çağrı kaydında yer alan sair hususları,

Davetiyeyi çıkaran merciin mührünü ve mahkeme başkatibinin ve diğer mercilerde görevli memurun imzası yer almaktadır.

Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılacağı, bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılacağı belirtilmiştir.

Tebligatın Türleri

Tebligat, gerçek kişilere ve tüzel kişilere yapılır. Tebligat, normal tebligat ya da E- Tebligat (Elektronik Tebligat) olarak yapılmaktadır. Normal tebligat, tebligat memuru, posta, telgraf, telefon, faks, e-posta, kurye, zabıt katibi, noter, avukat veya diğer yetkili kişi ve kurumlar aracılığıyla yapılabilir. E-Tebligat ise, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği hükümlerine göre tebliği gereken belgelerin, E-Tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesidir. E-Tebligat, tebligatın daha hızlı, güvenli ve ekonomik bir şekilde yapılmasını sağlar.

Tebligatın Önemi

Tebligat, bir hukuki işlemin başladığını, devam ettiğini veya sona erdiğini size bildirir. Tebligat, size bir hukuki işin haber verilmesi için gönderilmiştir. Devlet sizin aleyhinize veya lehinize olabilecek bir iş hakkında sizin ifadenize veya yardımınıza ihtiyaç duyulduğunda size haber vermekte ve sizin kendi hakkınızı savunmanızı veya bilgi veya görgünüzü anlatmanızı veya şikayetlerinizi dile getirmenizi beklemektedir. Tebligat, size bir hak veya yükümlülük doğurur. Tebligat, size bir süre tanır. Tebligat, size bir sonuç bildirir. Tebligat, size bir yaptırım uygular. Bu nedenle tebligatı aldığınızda dikkatli bir şekilde okumanız, gereken işlemleri yapmanız veya yapmamanız halinde doğabilecek sonuçları öğrenmeniz çok önemlidir.

Tebligatın Süreleri

Tebligat, size bir süre tanır. Bu süre, tebligatın konusuna ve türüne göre değişir. Örneğin, icra dairelerinden gelen ödeme emri tebligatına 7 gün içinde itiraz edebilirsiniz. Mahkemelerden gelen dava dilekçesi tebligatına 2 hafta içinde cevap vermeniz gerekir. Vergi dairelerinden gelen vergi cezası tebligatına 30 gün içinde dava açabilirsiniz. Tebligatın süresi, tebligatın üzerinde yazılıdır. Tebligatın süresi, tebligatın size ulaştığı tarihten itibaren başlar. Tebligatın süresi, hafta sonu ve resmi tatil günlerini de kapsar. Tebligatın süresi, tebligatın size ulaşmadığı veya ulaşamadığı durumlarda da işler. Bu nedenle tebligatın süresini kaçırmamak için tebligatı almanız veya alamadıysanız nedenini öğrenmeniz gerekmektedir.

Tebligat, resmi kurumlar tarafından gönderilen kağıttır. Tebligat, hukuki haklarınızı korumak ve süreçlerdeki bildirimleri sağlamak için çok önemlidir. Tebligat, normal tebligat ya da E- Tebligat (Elektronik Tebligat) olarak yapılmaktadır. Tebligatın içeriği, türü, önemi ve süreleri hakkında bilmeniz gerekenleri bu makalede sizin için derledik.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş