Süper Lig’de Yabancı Gözlemci Dönemi: Hakemlerin Korkulu Rüyası mı, Yoksa Fırsatı mı?

TFF’nin yeni uygulamasıyla Süper Lig’de hakemleri yabancı gözlemciler değerlendirecek. Peki bu uygulama ne anlama geliyor, nasıl işleyecek, kimler görev alacak ve Türk futboluna ne gibi etkileri olacak?

1065

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Türk hakemliğinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Trendyol Süper Lig'de yabancı TV gözlemcisi uygulamasını başlatıyor. UEFA'nın eski elit hakemlerinden oluşan 10 yabancı gözlemci, Süper Lig'in 26. haftasından itibaren Türk futboluna hizmet edecek. Bu yeni uygulama ile hakem performansının değerlendirilmesinde yabancı gözlemcilerin vereceği puanlar, puanlama sisteminin yüzde 50'sini oluşturacak.

VAR hakemleri nasıl belirlenecek?

UEFA'da üst düzey görevlerde bulunan yabancı gözlemciler, Trendyol Süper Lig'deki hakemleri değerlendirecek ve puanlama yapacaklar. Yabancı gözlemcilerin puanları, hakem performansının ölçümünde büyük önem taşıyacak ve yeni dönemde puanlama sisteminin yüzde 50'sini oluşturacak. Diğer yüzde 50'lik kısmı ise saha gözlemcileri, VAR kadrosu, en üst iki ligde görevli hakemler ve gözlemcilerin yanı sıra 119 kişilik bir anket değerlendirmesi ile belirlenecek.

Yabancı hakemler kimler?

Trendyol Süper Lig'de 26. haftadan itibaren görev almaya başlayacak yabancı gözlemcilerin isimleri şöyle:

  1. Frank De Bleeckere (Belçika)
  2. Jorn West Larsen (Danimarka)
  3. Mike Riley (İngiltere)
  4. David Borbalan (İspanya)
  5. Cees Bakker (Hollanda)
  6. Alan Snoddy (Kuzey İrlanda)
  7. Lucilio Batista (Portekiz)
  8. Alexs Deaconu (Romanya)
  9. William Young (İskoçya)
  10. Bo Karlsson (İsveç)
(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş