Semizoğlu “Yatırım da ticaret de bu faizlerle yapılmaz”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, faiz yüksekliğinin ticaret hayatını olumsuz etkilediğini belirterek; “Yatırım da ticaret de bu faizlerle yapılmaz” dedi.

256

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer, sözlerine Çanakkale Belediyespor Kadın Basketbol Takımının şampiyonluğunu kutlayarak başladı. Yurtdışı ve yurtiçi gündeme dair üyeleri bilgilendiren Aydeğer, PKK’nın fesih kararını da değerlendirerek; kalıcı barış tesis edilmesinin ülkenin büyümesinde etkili olacağını söyledi.

Geçtiğimiz ay İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2’lik depremin afetlere hazırlıklı olmanın önem ve aciliyetini tekrar hatırlattığını söyleyen Aydeğer, ÇTSO Meclisi tarafından kurulan Afet Komisyonunca hazırlanan yönergeyi aktardı.

Aydeğer’in ardından söz alan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu da ekonomi ve siyaset gündemindeki gelişmelerle konuşmasına başladı.

Ticaret savaşı endişesinin piyasaları ciddi anlamda etkilediğini söyleyen Başkan Semizoğlu, şunları söyledi:

“Trump’ın uyguladığı gümrük vergileri her ne kadar Ülkemizin lehine gibi gözükse de bir takım riskler de içermektedir. Geçen hafta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında Marmara Bölgesi Oda/Borsa Başkanları İstişare toplantısına katıldım. Onun altını çizdiği birkaç konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. İhracatta Türkiye’nin en büyük pazarı Avrupa. Bize uygulanan vergi %10, Avrupa’da bazı ülkelerde %25, Çin’e uygulanan %125 bazen %250’ye çıkıyor. Biz Avrupa’ya mal satıyoruz. Buradaki üretici çok büyük bir pazarı olan Amerika’ya mal satmaya çalışıyor. Avrupa Amerika’ya mal satamazsa iç üreticiden mal almayı tercih edebilir. Çin Amerika’ya mal satamazsa Avrupa Çin için çok uygun bir pazar haline gelebilir. Yani Rifat Başkan’ın tabiri ile “Duvarla çevrili bir ticaretin kimseye faydası olmaz”. Onun için önümüzdeki dönemde herkes yapacağı üretimde de, ticarette de çok dikkatli olması gerekiyor. Avantaj gibi görünen vergiler bakarsınız dezavantaj haline gelebilir.

Mart 2025’te siyasi çalkantı ile birlikte FED faiz oranını 4,25-4,50 aralığında bırakmıştı. Yine bu siyasi gelişmelerle birlikte Türkiye’nin 5 yıllık CDS oranı yani Ülkemizin risk primi 328 baz puanla bir yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Dolayısıyla faizler yükseldi. Faizlerin yükseldiği yerde hiç kimse ne üretim yapmak ister ne de ticaret yapmak ister. Merkez Bankası rezervi azaldı. Rezervler azalınca da dolayısı ile riskler arttı ve iş dünyasının, yatırımcıların çekindiği bir ortam meydana geldi.”

Terör örgütünün silah bırakma kararını da değerlendiren Başkan Semizoğlu “50 yıldır Türkiye’nin ticaretine, turizmine, üretimine, Türk insanının parasına mal olan bir yaranın kapanmaya başlaması iş dünyası olarak bizi sevindirmeli.

Terörsüz bir Türkiye istiyoruz kimse ölmesin. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Tabii ki hiçbir şey tamamen unutulmuyor. Ama iş dünyası olarak geleceğimize umut ile bakmak istiyoruz.”

Geçtiğimiz hafta Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek’i ziyaret ettiklerini söyleyen ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, ziyarette odanın projelerinden bahsederek; birlikte çalışma isteklerini dile getirdiklerini söyledi. Semizoğlu “Çanakkale’de genel iktidar ile yerel iktidar farklı olduğu için birçok konuda arada kalıyoruz. Biz o iki bağı oluşturacağımızı ifade ettik. Kendileri çok mutlu oldular. Hemen akabinde Çanakkale Valimiz Doç. Dr. Sayın Ömer Toraman’ı ziyaret ettik. Orada da Çanakkale’mizin nasıl bir şehir olduğunu, Çanakkale’nin ne gibi ihtiyaçları var onları konuştuk. Bu toplantıları ayda bir yapma kararı aldık. Çanakkale’nin en çok ihtiyacı olan şey siyasetten arındırılmış bir ortamda bütünleştirici bir yaklaşım ve ortak akıl ile hareket etmek olduğunu ifade ettik.”

“Yatırım da ticaret de bu faizlerle yapılmaz”

Faiz oranlarının yüksekliğinin yatırım ve ticareti olumsuz etkilediğini söyleyen Başkan Semizoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“21 Nisan tarihinde Birliğimizde düzenlenen TOBB Marmara Bölgesi Oda Borsa Başkanları İstişare Toplantısına katıldım. Yarın da Sayın Cumhurbaşkanımız ile bir toplantı olacak ama ben katılamayacağım. Bu toplantıda hemen hemen her Oda Başkanı’nın ifade ettiği konu finansmana erişim zorluğu ve pahalılığı. TOBB’da bunun farkında çözüm arayışı var ama kısa sürede olmayacağı belli. Sürekli yatırım da, ticaret de bu faizlerle yapılmaz. Hepimiz tacir ve tüccarız, hepimiz bu konuları biliyoruz.

Yabancı işçi çalıştırma ile ilgili bir bilgiyi de paylaşmak isterim. 5 Türk çalıştıran bir işletme 1 yabancı işçi çalıştırma hakkına sahip.

50 kişi altında çalıştıran işletmeler için de iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alma zorunluluğu 2025 yılında başladı. Artık 1 kişi bile çalıştırsanız sizi kapsıyor. Konu ile ilgili eğitim alıp yeterlilik sınavını geçtiğiniz an siz kendi işyerinizde İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti verebiliyorsunuz. Biz bilgilendirme eğitimi 2 tane gerçekleştirdik.

Tarımsal üretimde ciddi hasara yol açan zirai don felaketi üreticileri zor durumda bıraktı. Mesela Malatya’da bu sene dondan dolayı kayısı yok. Üretimin devamlılığı için zor durumda olan çiftçilerimizin desteklenmesi gerekiyor. TARSİM’in önemi de burada ortaya çıkıyor. Geçen hafta 18 nolu meslek grubu üyeleri, sigorta sektörüyle bir araya geldik. Sigorta demek sadece aracı kapsamıyor. Arabalarımız bizden değerli sizin sağlık sigortanız var mı? Yok. Arabanın kaskosunu, sigortasını konuşuyoruz kendi sağlık sigortamızı yapmıyoruz. Başınızı soktuğunuz evinizin sigortası var mı? DASK’ı var. Peki, konut sigortası var mı? Yok. Tarım da bunun gibi bir şey. Çiftçi 1 sene beklediği ürünü kaybediyor.

"Deprem gerçeğini unutturmayacağız!"

En önemlisi de ülkemizdeki deprem gerçeğini unutmayacağız değerli arkadaşlar. 23 Nisan günü meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul başta olmak üzere İlimizde ve bölgemizde hissedildi ve bu gerçeği bir kez daha hatırlattı. Biz Oda olarak bu gerçeği hiç unutmuyoruz ve unutturmamak için de gündemde tutuyoruz. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak Afet Koordinasyon Komisyonu Yönergesi hazırladık. Armağan Bey tarafından biraz sonra sizlere sunum gerçekleştirilecek.

ÇTSO Ailesi büyümeye devam ediyor. Son Meclis toplantımızdan bu yana 58 yeni üyemiz aramıza katılırken 24 üyemiz kaydını sildirdi. Bugün itibariyle 10.145 üyeli bir aileyiz.

Bugün sizlerle güzel bir haberi de paylaşarak konuşmamı sonlandırmak istiyorum. Üyelerimizle iletişimimizi arttıracak, hizmetlerimizden daha hızlı ve kolay bir şekilde faydalanmalarını sağlayacak olan mobil uygulamamız “ÇanakkaleTSOnet” i devreye alıyoruz. Kullandıkça sizlerin önerileri ile de geliştireceğimiz mobil uygulamamız hakkında yazılımcı firma sahibimiz Engin Bey sizlere bilgi verecek.”

Meclis açılış konuşmalarının ardından bir önceki toplantı tutanağı okunarak onaylandı.

Meclis Başkan Yardımcısı ve ÇTSO Afet Koordinasyon Komisyonu Başkanı Armağan Aydeğer tarafından ÇTSO Afet Komisyonu Yönergesi’nin sunumu gerçekleştirildi.

Üyeler ile iletişimi artıracak, hizmetlerimizden daha hızlı ve kolay bir şekilde faydalanmalarını sağlayacak olan mobil uygulamamız “ÇanakkaleTSOnet” sunumu Engin Tutucu tarafından gerçekleştirilerek Meclis üyeleri bilgilendirildi.

Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Ali Karaman tarafından, komisyonun 2025 Nisan ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2025 Nisan ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sema Sandal, Yönetim Kurulu’nun azami fiyat tarife taleplerindeki fiyatların çok yüksek olduğunu belirterek geri iade edilmesi kararı alındığını söyledi. Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, “Normalde bizim her ay azami fiyat tarife taleplerimiz oluyor. Örneğin karavan ile Bozcaada’ya giden kendi karavanı ile geceliğine 2.000,00 TL ödemek zorunda olduğunu okuduk. Bütün fiyat tarife taleplerini komitelerine geri iade ettik. Bu konu şöyle su istimale yol açıyor; Üyelerimiz müşterilerine “Oda bu fiyattan sat diyor.” diye söylüyorlar. Bunun altını da çiziyorum, biz tarifeleri üyeden ve komiteden gelen talep üzerine Yönetim Kurulu olarak onaylıyoruz ve Meclisin onayına sunuyoruz. Bugün baktığımız tarifeleri tekrar değerlendirilmek üzere Komiteye iade ettik. Tarifelerin altında sizlerin verdiği yetki ile Yönetim Kurulu Başkanı olarak benim imzam var. Ben de imza atmak istemedim. Açıklamamı sizlerle paylaşmak istedim. Teşekkür ediyorum.”

Meclis Toplantısı Mayıs ayında doğum günü olan Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyelerinin okunmasıyla son buldu.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş