Resmi Gazete'de yayımlandı: 1 Yıl Kullanılmayan Telefonlar Artık Kapatılacak!

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla kullanılmayan telefonların kapatılma süresi değişti.

2047

Resmi Gazete'de yayımlanan son değişiklikle birlikte, Türkiye'de kullanılmayıp yedekte tutulan cep telefonlarına ilişkin yeni bir düzenleme getirildi. Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik'in 6. maddesi üzerinde yapılan değişiklik, bu konuda önemli bir değişikliği beraberinde getirdi. Artık kullanılmayan telefonlar, son sinyal almasının üzerinden 1 yıl geçtikten sonra otomatik olarak kapatılacak.

Daha önce "kesintisiz yedi yıl" olarak belirtilen süre, "son sinyal almasından itibaren kesintisiz bir yıl" olarak revize edildi. Bu değişiklik, yedekte duran telefonların artık 1 yıl içinde iletişimlerinin kesileceği ve sahiplerinin bu telefonları yeniden kullanabilmek için IMEI kaydı yapmaları gerekeceği anlamına geliyor.

Yeni düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra, bir yıl boyunca sinyal alınamayan cep telefonları kara listeye alınacak ve IMEI kayıtları sistemden silinecek. Kara listeye alınan bir telefon, sahibine ait abone numarası ile kullanılmak istendiğinde kontrol sürecine tabi tutulacak. Kontrol süreci olumlu sonuçlandığında, telefonun IMEI numarası tekrar kayıtlı hale getirilerek kullanıma açılacak.

Kapatılan telefonların tekrar kullanılabilmesi için e-Devlet üzerinden yapılacak olan IMEI kayıt ücreti ise 2023 Ekim ayı itibarıyla 20.000 TL olarak belirlendi. Bu önemli değişiklikle birlikte, kullanılmayan telefonların kontrolsüz bir şekilde iletişimlerinin kesilmesi önlenmeye çalışılıyor.

(Esra Güller)

Paylaş