Reeskont Faizi Nedir? Merkez Bankası’nın Son Kararıyla Reeskont Faizi İçin Neler Değişti?

Reeskont faizi, Merkez Bankası’nın bankalara verdiği kısa vadeli kredilerde uyguladığı faiz oranıdır. Bu faiz oranı, piyasa faiz oranlarını, kredi maliyetlerini ve para arzını etkileyebilir. Peki reeskont faizi nedir, nasıl hesaplanır ve nerelerde uygulanır? Merkez Bankası’nın son kararıyla reeskont faizi ne kadar oldu? İşte reeskont faizi hakkında merak edilenler.

3531

Reeskont faizi, Merkez Bankası’nın bankalara verdiği kısa vadeli kredilerde uyguladığı faiz oranıdır. Bu faiz oranı, piyasa faiz oranlarını, kredi maliyetlerini ve para arzını etkileyebilir. Merkez Bankası’nın son kararıyla reeskont faizi yüzde 30,75’e yükseltildi.

Reeskont Faizi Nedir?

Reeskont faizi, genellikle bir merkez bankasının, ticaret bankalarına kısa vadeli kredilerde uygulanan faiz kiralama işlemini ifade eder. Özellikle Türkiye’de, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından uygulanan reeskont faiz oranı, ticari bankaların TCMB’den alınan kredilerde faiz işlemlerinin yapıldığını belirtir.

Reeskont, bankaların ellerinde bulunan ve henüz vadesi gelmemiş ticari senetleri (örneğin çek, bono), belirli bir indirim oranıyla bugünden nakde çevirmeleri işlemidir. Bankalar bu işlemi likidite ihtiyaçlarını karşılamak için yaparlar. Reeskont faizi, bu nakde çevirme işlemi sırasında uygulanan indirim olanaklarını ifade eder.

Reeskont Faizi Nasıl Hesaplanır?

Reeskont faizi hesaplanırken aşağıdaki formül kullanılır:

Reeskont Miktarı = (Normal Değer X Faiz Oranı X Gün Sayısı) / (36.000 + (Faiz oranı X Gün sayısı))

Burada;

  • Normal değer, senedin nominal değerini ifade eder.
  • Faiz oranı, senette belirtilen veya değerlenme gününde geçerli olan faiz oranını ifade eder.
  • Gün sayısı, işlemin gerçekleştirildiği günden senedin vade tarihine kadar geçen gün sayısını ifade eder.

Reeskont Faizi Nerelerde Uygulanır?

Reeskont faizi aşağıdaki durumlarda uygulanır:

  • TCMB, bazı koşullar ve teminatlara bağlı olarak kabul ettiği bazı senetler için avans verebilir. Senetlerin nakit paraya dönüştürülmesi işlemleri sırasında kullanılır. Bu sayede nakit değer ile asıl değer arasında görülen değişiklikleri belirler.
  • Merkez Bankası’nın reeskont oranını değiştirmesi para arzı üzerinde etki yaratabilir. İşlemin faiz oranları, para politikası aracı olarak önemini yitirmektedir.
  • Merkez bankasının hem reel piyasayı desteklemek hem de para politikası aracı olarak kullandığı reeskont kredilerinin faiz oranını belirtir.

Merkez Bankası’nın Son Kararıyla Reeskont Faizi Ne Kadar Oldu?

Merkez Bankası, 28 Eylül 2023 tarihinde yaptığı duyuruyla vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranının yıllık yüzde 30,75’e çıkarıldığını açıkladı. Söz konusu oranlar 29 Eylül 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Bu oranlar daha önce reeskont iskonto faizi için yüzde 25,75 ve avans işlemleri için yüzde 26,75 düzeyinde bulunuyordu.

Merkez Bankası’nın bu kararıyla reeskont faizi, piyasa faiz oranlarının üzerine çıkmış oldu. Bu durum, bankaların Merkez Bankası’ndan reeskont kredisi çekmesini zorlaştırabilir ve piyasa faiz oranlarını yükseltebilir. Ayrıca, reeskont faizi artışı, bankaların kredi verme maliyetini de artırabilir ve bu da kredi faiz oranlarının yükselmesine neden olabilir. Reeskont faizi artışı, aynı zamanda para arzını da daraltabilir ve enflasyonu düşürmeye yönelik bir adım olarak görülebilir. (Haber Merkezi)

Paylaş