Reddi Miras Nedir, Reddi Miras Nasıl Yapılır ve Sonuçları Nelerdir?

Miras, hayatın gerçekleriyle yüzleşmek zorunda kalan birçok kişi için önemli bir konudur. Miras bırakanın ölümüyle birlikte, mirasçılar hem hak hem de borç sahibi olurlar. Ancak bazen mirasçılar, mirası kabul etmek istemezler. Bu durumda reddi miras hakkını kullanabilirler. Peki reddi miras nedir, nasıl yapılır ve sonuçları nelerdir? Bu makalede, bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

3439

Miras bırakanın ölümüyle birlikte, mirasçılar hem hak hem de borç sahibi olurlar. Ancak bazen mirasçılar, mirası kabul etmek istemezler. Bu durumda reddi miras hakkını kullanabilirler. Peki reddi miras nedir, nasıl yapılır ve sonuçları nelerdir? İşte bu konuda bilmeniz gerekenler.

Reddi Miras Nedir?

Reddi miras, mirasçının kendisine kalan mirası kendi isteğiyle reddetmesi demektir. Bu işlem ancak ve ancak mahkemeler aracılığıyla yapılması halinde geçerli olur. Miras, külli halefiyet ilkesi gereği, ölüm gerçekleştiğinde tümüyle mirasçılara intikal eder. Yani terekenin aktifi ve pasifi birlikte mirasçılara geçer. Bu durumda mirasçı terekeyi hakları ve borçları ile devralmak zorunda kalır. İşte zarar görme ihtimali olan mirasçılara reddi miras denen hak tanınmıştır. Buna göre mirasçılar, ölüm gerçekleştikten sonra 3 ay boyunca geçici mirasçıdır. Eğer mirasçılar, 3 aylık ret süresi içerisinde mirası reddetmezlerse mirası kesin olarak iktisap etmiş olurlar.

Reddi Miras Nasıl Yapılır?

Mirasçının mirası reddetmesi için ikametgah adresinin bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesine başvurması gerekmektedir. Başvurusunda kalan mirasını reddettiğini açıklaması gerekmektedir. 3 ay içerisinde miras reddedilmezse miras kabul edilmiş olur. Bu ret beyanı mirasın tümünü kapsayacak şekilde kayıtsız ve şartsız olmak zorundadır. Miras kısmen reddedilemez. Aksi halde mirasçı mirası iktisap eder. Mirası reddetmek isteyen mirasçının bu hakkını kullanması için fiil ehliyetinin bulunması aranır. Fiil ehliyetine sahip bulunmayan kişinin mirası red hakkını kanuni temsilcisi kullanır.

Reddi Miras Sonuçları Nelerdir?

Reddi miras ile mirasçılık sıfatını haiz sağ kalan kişi, mirası reddederek sanki ölen kişiden daha önce ölmüş gibi hukuki pozisyon alır. Reddi miras halinde miras intikal etmeye devam eder; sadece miras zincirinden bir kişi eksilmiş olur. Reddi miras yapan kişi, hem borçlardan hem de haklardan vazgeçmiş olur. Yani terekenin alacaklısı da olsa alacağını talep edemez. Ayrıca reddi miras yapan kişi, bu işlemi geri alamaz. Reddi mirasta cayma hakkı yoktur. Reddi mirasta alacaklıların durumu ise şöyledir: Alacaklılar, reddeden kişiye karşı dava açamazlar. Ancak tereke alacaklısı olarak diğer varislerden veya tereke mallarından alacaklarını tahsil edebilirler. Reddi mirasta emekli maaşı ise şöyle etkilenir: Eğer murisin emekli maaşı varsa ve bunu eşi veya çocukları alabiliyorsa, bu kişilerin reddi mirasta bu maaştan da vazgeçmiş olacakları kabul edilir.

Reddi miras, bazen zaruri bir seçenek olabilir. Ancak bu işlemi yapmadan önce iyi düşünmek ve hukuki danışmanlık almak gerekir. Çünkü reddi miras, geri dönüşü olmayan bir işlemdir ve hem hak hem de borçtan vazgeçmeyi gerektirir. Bu nedenle reddi mirasın şartlarını, süresini ve sonuçlarını iyi bilmek önemlidir.

(Haber Merkezi)

Paylaş