NASA’nın Metal Göktaşı Psyche’e Yolculuğu Başladı, Bir İlk Mi Gerçekleşecek?

NASA’nın uzay aracı, SpaceX’in Falcon Heavy roketiyle 6 yıl sürecek bir görev için metal açısından zengin bir asteroit olan Psyche’e doğru yola çıktı. Uzay aracı, göktaşının değerli metallerini incelemenin yanı sıra derin uzay optik iletişimini de test edecek.

2444

NASA’nın Psyche uzay aracı, 16 Ekim 2023’te Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden SpaceX’in Falcon Heavy roketiyle fırlatıldı. Uzay aracı, Mars ve Jüpiter arasındaki ana asteroit kuşağında bulunan Psyche adlı metal açısından zengin bir göktaşıya ulaşmak için 2,2 milyar mil yol kat edecek. Uzay aracının göktaşıyla buluşması Mayıs 2026’da gerçekleşecek.

Değerli Metalleri İnceleyecek

Psyche uzay aracı, metal yüzeye sahip bir uzay nesnesini ilk kez incelemek için göktaşıyla 26 ay boyunca yörüngede kalacak. Uzay aracı, göktaşının yüzeyinin haritasını çıkarmak, kimyasal ve mineral bileşimini analiz etmek, yerçekimi alanını ölçmek ve yüksek enerjili parçacıkları tespit etmek için çeşitli aletler kullanacak. Uzay aracının göktaşı üzerinde yapacağı çalışmalar, gezegen oluşumu ve evrimi hakkında yeni bilgiler sağlayabilir.

Derin Uzay Optik İletişimini Test Edecek

Psyche uzay aracı, aynı zamanda Derin Uzay Optik İletişim deneyinin teknoloji gösterimini gerçekleştirecek. Bu deneyde, uzay aracından Dünya’ya lazer ışınıyla veri aktarımı yapılacak. Bu yöntem, radyo dalgalarına göre daha hızlı ve daha güvenli bir iletişim sağlayabilir. Eğer başarılı olursa, optik iletişimin Dünya-ay sisteminin ötesinde ilk kez gösterilmesi mümkün olacak.

1,2 Milyar Dolara Mal Olacak

NASA’nın Psyche görevi, roketin fırlatılması dahil olmak üzere toplam 1,2 milyar dolara mal olacak. Bu görev, NASA’nın Discovery Programı kapsamında seçilen en son görevdir. Discovery Programı, düşük maliyetli ve bilimsel olarak odaklı uzay araştırma projelerini desteklemektedir. Psyche görevi, NASA için Falcon Heavy roketini kullanan ilk görevdir. Falcon Heavy, bugün faaliyette olan en güçlü ikinci roket olup, bugüne kadar yedi kez uçmuştur.(Damla Yeltekin)

Paylaş