Mitolojinin kadın kahramanları şiddete karşı Çanakkale’de buluşuyor

ÇOMÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Merkezi tarafından düzenlenen “Polyksena & İphigenia” sergisinde mitolojik figürler aracılığıyla kadına yönelik şiddetin tarihteki izleri, sanatla yeniden ele alınacak.

1144

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAM) tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenlenen ‘Polyksena & İphigenia’ Disiplinlerarası Karma Sergisi 21 Kasım 2024 tarihinde Çanakkale Belediyesi Troia Sergi Salonu’nda sanatseverler ile buluşacak. Farklı şehirlerden 73 sanatçının eserlerinin yer aldığı serginin küratörlüğünü ÇOMÜ Çan Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi ve KAM Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Tuba Batu üstleniyor. Sergi, 15 Aralık 2024 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Üniversiteden konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Birleşmiş Milletlerin 7 Şubat 2000 tarihinde Genel Kurul kararı ile resmi olarak Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ilan ettiği bu anlamlı günde, kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratmayı, sanatsal ve kültürel etkileşim sağlamayı hedeflemektedir. Sergi, kadına yönelik şiddet konusunu sanatın gücüyle yeniden düşünmeye ve toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde bir adım daha atmaya davet ediyor." ifadelrei yer aldı.

Açıklamada, sergi konsepti hakkında ise şu bilgiler yer aldı: "Homeros’un İlyada’sında 85 kadının adı geçer. Troya savaşı bir kadının, Helen’in, Troya prensi Paris tarafından kaçırılması sebebiyle ilan edilir. Akhaların kralı Agamemnon yelkenleri dolduracak rüzgâr gelmeyince kızını, Iphigenia’yı kurban eder ve Troya topraklarına yelken açarlar. Savaş boyunca Troya’nın kadınları acı çeker, ezilir, ağıt yakar ve savaşın sonunda yine bir kadının, Troya prensesi Polyksena’nın kurban edilmesiyle Troya’nın mağlubiyeti ilan edilir ve savaş sona erer. Savaşın başında ve sonunda kurban edilen bu kadınların hikayeleri, İlyada’da Akhaların ölümsüz sanılan komutanı Akhilleus ve Troya’nın şanlı prensi Hektor’un çarpışması kadar dile gelmez, kaybolur gider, önemsiz gibi görünür. Oysa Iphigenia ve Polyksena, dünden bugüne şiddete uğrayarak öldürülmüş tüm kadınların temsilidir. Binlerce yıl öncesinden bugüne hikayeleri ile sanatçıları çokça etkilemiş bu karakterler kadının cinsiyet rolü, şiddetin öznesi haline gelişi ve kurban edilmesi üzerinden sanat ile, kadına yönelik şiddetin geçmişten bugüne sürecinde bugün hangi noktaya geldiğimizin tespiti için çıkış noktamızdır."

  • Sergi Açılışı: 21 Kasım 2024, saat 17.30 Yer: Çanakkale Belediyesi Troia Sergi Salonu Ziyaret Tarihleri: 21 Kasım – 15 Aralık 2024
  • Sergi ile ilgili daha fazla bilgi için: kam.comu.edu.tr
(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş