MEB duyurdu! Okullarda Yeni Ders: Adabımuaşeret

MEB, liselerde ve ortaokullarda seçmeli olarak okutulacak yeni bir dersi müfredatına dahil etti. Dersin adı “adabımuaşeret” ve toplumsal yaşayış bilgisi ve usullerini öğretmeyi amaçlıyor. Peki, bu dersin içeriği nedir? Hangi sınıflarda verilecek? Öğrenciler bu dersten ne kazanacak? İşte, merak edilen soruların cevapları.

1720

Okullarda öğrencilere hangi derslerin verileceği, her zaman tartışılan bir konudur. Bazı dersler, öğrencilerin akademik başarılarını artırmak için verilirken, bazı dersler ise öğrencilerin kişisel ve toplumsal gelişimlerine katkı sağlamak için verilir. MEB, bu amaçla, liselerde ve ortaokullarda seçmeli olarak okutulacak yeni bir dersi müfredatına dahil etti. Dersin adı “adabımuaşeret” ve toplumsal yaşayış bilgisi ve usullerini öğretmeyi amaçlıyor. Peki, bu dersin içeriği nedir? Hangi sınıflarda verilecek? Öğrenciler bu dersten ne kazanacak? İşte, merak edilen soruların cevapları.

Adabımuaşeret Nedir?

Adabımuaşeret, dilimize Arapçadan geçmiş bir kelimedir. Birlikte yaşamak, insanlarla iyi geçinmek anlamına gelen “muaşeret” ile saygı, nezaket, utanma, davet, iyi tutum, incelik, kibarlık, hayranlık ve takdir anlamlarına gelen “edep” kelimelerinin birleşiminden oluşur. Adabımuaşeret, toplum içinde yaşayan insanın, birlikte bulunduğu diğer insanlarla uyum içinde yaşaması için bilmesi ve riayet etmesi gereken davranış, ahlak, terbiye ve nezaket kurallarıdır.

Dersin Müfredatı Nasıl Hazırlandı?

MEB, adabımuaşeret dersinin müfredatını, ilgili akademisyenler, eğitimciler, sivil toplum kuruluşları ve uzmanlarla birlikte hazırladı. Dersin öğretim programı, MEB’in resmi sitesinde yayımlandı. Dersin içeriğinde, temel nezaket kuralları, iletişimde görgü kuralları, yemek adabı, giyim kuşam adabı, davet adabı, sosyal medya adabı, trafik adabı, çevre adabı, din adabı, kültür adabı gibi konular yer alıyor. Dersin amacı, öğrencilerin toplumsal hayatta saygı, sevgi, hoşgörü, anlayış, yardımlaşma, iş birliği, sorumluluk, dürüstlük, adalet, ahlak gibi değerleri benimsemelerini ve bunlara uygun davranışlar sergilemelerini sağlamak.

Hangi Sınıflarda Verilecek?

Adabımuaşeret dersi, liselerde 9. ve 10. sınıflarda, ortaokullarda ise 5., 6., 7. ve 8. sınıflarda seçmeli olarak verilecek. Dersin haftalık ders saati 2’dir. Dersin öğretmeni, Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Rehberlik ve Danışmanlık alanlarından birine sahip olan öğretmenler arasından belirlenecek.

Öğrenciler Bu Dersten Ne Kazanacak?

Adabımuaşeret dersi, öğrencilerin kişisel ve toplumsal gelişimlerine katkı sağlayacak bir ders olarak tasarlandı. Öğrenciler bu ders sayesinde:

  • Kendilerine, ailelerine, arkadaşlarına, öğretmenlerine, komşularına, yaşlılara, engellilere, hayvanlara ve çevreye karşı nasıl davranmaları gerektiğini öğrenecekler.
  • Toplumda kabul gören görgü ve nezaket kurallarını tanıyacak ve uygulayacaklar.
  • İletişim becerilerini geliştirecek, empati kurmayı, dinlemeyi, anlamayı, anlatmayı, ikna etmeyi, eleştirmeyi ve eleştirilmeyi öğrenecekler.
  • Yemek, giyim, davet, sosyal medya, trafik, çevre, din, kültür gibi farklı alanlarda uygun adabı bilmek ve sergilemek konusunda bilinçlenecekler.
  • Toplumsal hayatta saygı, sevgi, hoşgörü, anlayış, yardımlaşma, iş birliği, sorumluluk, dürüstlük, adalet, ahlak gibi değerleri benimseyecek ve bunlara uygun davranışlar gösterecekler.

(Saim Tunçman)

Paylaş