Kahve nasıl bulundu

Kahve hakkında merak edilenleri öğrenmek isteyenler için hazırladığımız bu makalede, kahvenin keşfi ve tarihçesi hakkında bilgiler yer alıyor. İşte detaylar...

367

Kahve, dünya genelinde en popüler içeceklerden biri olarak bilinir. Peki, bu lezzetli içeceğin tarihi nasıl başladı? İşte, kahvenin keşfi ve tarihçesi hakkında merak edilenler:

Kahvenin Keşfi

Kahvenin keşfi, Etiyopya’nın Kaffa bölgesindeki ormanlarda yetişen Arabika kahve ağaçları ile başladı. O dönem köle ticareti yapılan yol üstünde yaya olarak yolculuk eden ve yorulan köleler, yol kenarındaki kahve ağaçlarının kırmızı meyvelerini çiğneyerek tükürürdü. Çiğnenen bu kırmızı meyve, kölelere enerji verir ve yolculuklarına devam etmelerini sağlardı. Bu durumu gören bazı tüccarlar da ağaçlardaki meyveleri ve meyvenin içindeki kahve çekirdeklerini toplayarak ticaretini yapmaya başladı.

Kahvenin Tarihi

Kahve, Türkiye’ye Yemen Valisi olan Özdemir Paşa tarafından getirildi. 15. yüzyılda İstanbul’a getirilen kahve, burada çok sevildi. Öyle ki sarayda ‘kahveci başı’ rütbeli bir çalışan bile olur. Padişahın kahvesini pişirmekle görevli olan kahveci başı, sır tutmasını bilen bilge kişiler arasından seçilirdi. 1600’lü yıllarda Türkiye’ye gelen Venedikli tüccarlar, kahveyle tanışır ve kahvenin Avrupa’ya taşınması bu şekilde gerçekleşir.

Kahve Falı

Kahve falı, Osmanlı dönemlerinde sarayın vazgeçilmez içeceği oldu. Saraydaki cariyeler, birisi hakkında dedikodu veya istihbarat yayacakları zaman bunu direkt söylemekten korktukları için gün içerisinde birçok kez içilen ve içe esnasında toplu halde bulunulan kahve saatlerinde kahve fincanına bakarak söylerler. Zamanla bu durum yaygınlaşır ve kahve içtikten sonra fincana bakarak bir şeyler söylemek ‘kahve falı’ olarak tabir edilmeye başlanır.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş