Havayolu Taşımacılığının Avantajları Nelerdir?

507

Günümüzde küreselleşme ve hız oldukça önemli hâle gelmiş durumda. Buna bağlı olarak da havayolu taşımacılığı, dünya genelinde ticaretin bel kemiği olur. Pek çok avantaj sağlaması açısından da diğer taşıma türlerine oranla daha çok ön plana çıkar. Uçaklar, kara ve denizyolu taşımacılığına oranla çok daha hızlı bir şekilde hareket eder. Bu sayede acil teslim edilmesi gereken paket ve kargolar için ideal bir çözüm olur.

Belirli adımlara bağlı olarak yürütülen havayolu taşımacılığı, müşterilerine çeşitli açılardan avantaj kazandırır. Ancak bu taşımacılık türünde önemli olan bazı adımlar bulunur. Bu adımlarda aksaklık olması sürecin tamamına etki edebilir ve müşteri memnuniyetini olumsuz etkileyebilir. Havayolu taşımacılığının önemli noktalarını ve sağladığı avantajları bir araya getirdik.

Havayolu Taşımacılığı Nedir?

Gelişen lojistik sektöründe pek çok farklı taşımacılık türü yer alır. Bunlardan birisi olan havayolu taşımacılığı, uçak kullanılarak yük taşınması işlemine verilen isimdir. Genellikle havaalanları arasında gerçekleştirilen ve oldukça büyük çaplı mesafelerin kısa sürede aşılmasını sağlayan bu taşımacılık türü, uluslararası ve ulusal ticari kargo taşımacılığında sıklıkla kullanılır. Hızı, güvenirliği ve uzak mesafeleri kısa sürede aşabilme kabiliyeti sayesinde önemli bir taşıma seçeneği olur. Müşteri memnuniyetinin oldukça önemli olduğu günümüz dünyasında havayolu kargo taşımacılığı yaparken dikkat edilmesi gereken adımlar var.

İlk olarak taşımacılık için yük hazırlığı yapılır. Taşınacak yük ve paketler uçuş için ambalajlanır ve işaretlenir. Gereken belgelerin düzenlenmesi ve gümrük işlemlerinin de tamamlanması gibi adımlar bu noktada önemli. Ardından havayolu şirketinden uygun bir uçuş ve taşıma için rezervasyon yapılır. Gönderici ve havayolu şirketi arasında taşıma koşulları planlanarak anlaşılır. Hazırlanan yük belirlenen havaalanına teslim edilerek kargo kabul işlemleri gerçekleştirilir. Bu noktada yük tartılır ve güvenlik önlemlerinden geçirilir. Kargo uygun uçağa yüklenerek varış noktasına doğru yola çıkar.

Bu aşamada havayolu şirketi her bir süreci takip eder ve güncellemeleri gönderici ile alıcıya iletir. Kargo varış noktasına ulaştıktan sonra gerekli gümrük işlemleri yapılarak dağıtım için depoya yollanır. Kargo alıcısının belirttiği adrese doğru yola çıkmak için hazırlandıktan sonra yerel lojistik sağlayıcıları tarafından dağıtıma çıkarılır. Bazı durumlarda süreçte değişiklikler ve özelleştirmeler yapılabilir.

Havayolu Taşımacılığının Kazandırdıkları

Havayolu taşımacılığının pek çok farklı açıdan avantajları var. Bunların ilki hızlı teslimat olması. Diğer taşımacılık türleri uzun mesafeleri uçak kadar hızlı aşamayacağı için taşımacılıkta en hızlı teslimat havayolu taşımacılığının olur. Ayrıca demir, kara ve denizyolu taşımacılığında uzak mesafeleri aşarken pek çok engelle karşılaşılır. Bu engeller sebebiyle teslimat süresi gecikebileceği gibi kargo süreci de zorlaşır. Coğrafi engellere takılmayan havayolu taşımacılığında bu tarz olumsuzluklar en aza indirilir. Havayolu trafiği, karayoluna kıyasla çok daha güvenilir. Karayolu trafiğinde yaşanabilecek pek çok olumsuzluk havayolu taşımacılığı için geçerli olmaz. Bu nedenle önemli paketler için tercih edilebilir.

Özellikle elektronik eşyalar, ilaç ve tıbbi malzemeler gibi hassas yükler için uygun olur. Ayrıca diğer taşıma yöntemlerine kıyasla daha az depolama alanı gerektirir. Bu durumda ise taşıma maliyeti azaltılır. Gönderiler oldukça hızlı bir şekilde yola çıkarak taşıma, depolama ve dağıtım süreçleri hâlledildiği için gönderici ve alıcı tarafa kolay takip ve izleme avantajı kazandırır. Göndericiler ve alıcılar, gelişmiş izleme sistemleri sayesinde kargolarının konumunu sürekli olarak izleyebilir. Bu sistemlerin bir diğer önemli faydası ise geniş alanlara erişim sağlayabilmesidir. Karayolu, demiryolu ve denizyolu taşımacılıklarında dünyanın belirli yerlerine taşıma yapılabilir. Bu süreç geniş alanlarda uzayacağı için daha geniş alanlara kısa sürede ulaşan havayolu tercih edilir.

(BÜLTEN)
Paylaş